ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΖΑΣ


Προεκτάσεις καλωδίου ή μπαλαντέζες χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε, πρόσκαιρα και όχι μόνιμα, συσκευές των οποίων το καλώδιο τροφοδοσίας δεν είναι επαρκές σε μήκος .


Υπάρχουν μπαλαντέζες με ή χωρίς καρούλιΗ διατομή του καλωδίου μιας προέκτασης (πόσο χοντρό είναι) πρέπει να είναι συμβατό με την ποσότητα του ρεύματος που αναμένεται να μεταφέρει.
Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από την ισχύ της συσκευής που είναι συνδεδεμένη με τη μπαλαντέζα.


Η ισχύς λειτουργίας μιας συσκευής είναι συχνά τυπωμένη στην ονομαστική πινακίδα της.
Εάν η ισχύς δίνεται σε Watt και τη διαιρέσουμε με την τάση σε Volt, βρίσκουμε την ένταση του ρεύματος σε Ampere.Π.χ. εάν μια θερμάστρα των 2200 Watt συνδεθεί με ένα κύκλωμα των 230 Volt, θα χρειαστεί ρεύμα έντασης περίπου 10Α (2200/230=9,5610 A).


Διάλεξε ένα μέγεθος (διατομή) καλωδίου τέτοιο, που να μπορεί να ανταποκριθεί στο συνολικά απαιτούμενο ρεύμα.Πόσα ampere αντέχει η κάθε διατομή?

Χοντρικά για το ευρωπαικό σύστημα και διαφέροντας αναλόγως με την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας το αν βρίσκεται στον αέρα ή στο χώμα, αν είναι πολύκλωνο ή μονόκλωνο θα λέγαμε ότι χοντρικά είναι οι εξής:


Οι παραπάνω τιμές βγαίνουν από τον πίνακα 52Κ1 του ΕΛΟΤ HD384 για πολυπολικά καλώδια 2 φορτισμένων αγωγών μη εντοιχισμένων με μόνωση PVC και με την προυπόθεση ότι θα έχουμε ξετυλίξει όλη την μπαλαντέζα .

Ένας άλλος παράγοντας που χρειάζεται να ληφθεί υπόψη όταν επιλέγεται η διατομή του καλωδίου, είναι το μήκος της μπαλαντέζας.


Η τάση πέφτει κατά μήκος του καλωδίου. Εάν μια μπαλαντέζα είναι πολύ μεγάλη, η πτώση της τάσης μπορεί να είναι αρκετή για να βλάψει μια συσκευή.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή του καλωδίου, τόσο μακρύτερη μπορεί να είναι η μπαλαντέζα
χωρίς να προκληθεί πτώση τάσης που θα μπορούσε να βλάψει εργαλεία και συσκευές.

Οι πιο πολλές μπαλαντέζες του εμπορίου είναι από 1,5 καλώδιο μόνωσης PVC γιαυτό μπορούν να δέχονται (ξετυλιγμένες) μέχρι 4370 watts (σύμφωνα με τον πίνακα 52-Κ1 του ΕΛΟΤ HD384 .

Για μια μπαλαντέζα μέχρι 10-15 μέτρα θα συνιστούσα 1,5αρι καλώδιο.
Για μεγαλύτερη 2,5αρι.

Η γείωση στις μπαλαντέζες (ο πρασινοκίτρινος αγωγός) πρέπει να είναι άθικτη καθ΄ όλο το μήκος της σε όλα τα τμήματά της, για να έχεις προστασία.
Ένα σύνηθες σύστημα γείωσης μπαλαντέζας αποτελείται από τέσσερα τμήματα:


Η μόνωση επίσης του καλωδίου των προεκτάσεων είναι πολύ σημαντική


Οι προεκτάσεις (μπαλαντέζες) έχουν συνήθως μονώσεις διαφόρων τύπων και χρωμάτων
Ζητήστε τη συμβουλή του προμηθευτή ή του αδειούχου ηλεκτρολόγου.


Μπαλαντέζα εσωτερικού χώρου,το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσουμε δεν χρειάζεται να έχει ειδική μόνωση. Συνήθως είναι λευκά. 


Μπαλαντέζα εξωτερικού χώρου το καλώδιο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ειδική μόνωση. Συνήθως είναι μαύρα. Υπάρχουν αρκετές επενδύσεις και οπλισμοί αναλόγως με τη χρήση που έχουν. 


Οι προεκτάσεις έχουν συνήθως σκληρή χρήση αν δεν είναι σταθερές, οπότε η μόνωσή τους μπορεί να καταστραφεί.


Επίσης, οι προεκτάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε υγρές θέσεις εργασίας, οπότε η επάρκεια της μόνωσης εξασφαλίζει την πρόληψη από ηλεκτροπληξία.


Σε περίπτωση φθοράς της μόνωσης της μπαλαντέζας αντικαθιστούμε το καλώδιο και δεν την γεμίζουμε με ταινία.

Προσοχή στο πέρασμα της μπαλαντέζας


Προσέξτε τον παρακάτω χώρο εργασίας

Ο χώρος παρουσιάζει γενική ακαταστασία, που οδηγεί σε πολλούς
κινδύνους και μεγάλη πιθανότητα ατυχημάτων.

Πρόσεξε το καλώδιο της μπαλαντέζας που βρίσκεται στο δάπεδο. Το σωστό είναι καλώδια και άνθρωποι να μην συναντώνται.

Πρόσεξε τα δύο πριόνια και το δράπανο που βρίσκονται στο δάπεδο. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να προκαλέσουν πτώση ή και τραυματισμό των εργαζομένων ή τρίτων. Μπορεί να τραυματίσουν τη μόνωση της μπαλαντέζας με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Σ’ επόμενο στάδιο (σε μια άλλη εργασία) η φθαρμένη μπαλαντέζα
μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους ατύχημα. Εάν π.χ. αυτή η φθαρμένη
μπαλαντέζα χρησιμοποιηθεί σε κλειστό χώρο όπου γίνονται βαφές, με
αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι εύφλεκτη, μπορεί οι σπινθήρες από
την ελαττωματική μόνωση να προκαλέσουν ανάφλεξη της εκρηκτικής
ατμόσφαιρας.

Να επισημάνω ότι σε μια μπαλαντέζα με καρούλι ακόμα και αν δεν χρειαζόμαστε όλο το μήκος της θα πρέπει να την ξετυλίγουμε τελείως γιατί υπάρχει περίπτωση να υπερθερμανθεί και να πάρει φωτιά (η απαγωγή της θερμότητας γίνεται ευκολότερα σε μια ξετύλιχτη μπαλαντέζα).


Τέλος κάτι που δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, είναι ότι μπορεί μια μπαλαντέζα 3*2,5 mm2 να "σηκώνει" 20 amps αλλά να μη τα σηκώνει η πρίζα που είναι συνδεόμενη  ή το εντοιχισμένο καλώδιο που τροφοδοτεί τη πρίζα από το πίνακα. Αν δε τα σηκώνει η ασφάλεια του πίνακα θα πέφτει η ασφάλεια.

Εν κατακλείδι όταν αγοράζουμε μια μπαλαντέζα θα πρέπει να επισημαίνονται από τον κατασκευαστή και να δείχνουν τα παρακάτω:

- τη μέγιστη τάση,

- το μέγεθος του καλωδίου (διατομή),

- τον τύπο της μόνωσης,

- το όνομα ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή.

-Το σήμα CE

Δείτε ένα ενδιαφέρον video σχετικά με τη χρήση της μπαλαντέζας.
Από Τάσος Αντωνάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός-Καθηγητής της 1ης ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα εγκαταστάτης