ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

ΣΟΜΠΕΣ ΑΛΟΓΟΝΟΥ

Τι είναι οι σόμπες αλογόνου;

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται το κόστος θέρμανσης, είτε στο πετρέλαιο, είτε στο φυσικό αέριο, ακόμα και στο ρεύμα. Για αυτόν τον λόγο τον τελευταίο καιρό υπάρχει έξαρση στην αγορά συσκευών θέρμανσης.

Μια από αυτές είναι οι διάσημες πλέον σόμπες αλογόνου!

Αλήθεια όμως, σκεφτήκατε πότε σας πως περίπου λειτουργούν και εάν τελικά κάνουν δουλειά;

σόμπες αλογόνου ζεσταίνουνΟι σόμπες αλογόνου λοιπόν, είναι φορητές συνήθως μικρές συσκευές, κατάλληλες για να ζεστάνουν έναν κλειστό χώρο. Συνδέονται σε ηλεκτρική πηγή και είναι φθηνές όσον αφορά το κόστος αγοράς τους.

Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι διακρίνονται για τον τρόπο που παράγουν την θερμότητα - θέρμανση.

Δηλαδή όχι όπως μια συνηθισμένη σόμπα ή θερμάστρα, που λειτουργεί με λάδι, νερό ή πηνία και αντιστάσεις.

Καταφέρνει να πιάσει την μέγιστη θερμοκρασία της μόλις σε 3 δευτερόλεπτα! Αυτό επιτυγχάνετε με μία λάμπα αλογόνου!

Επίσης είναι εξοπλισμένες με διάφορα συστήματα ασφαλείας, προς αποφυγή ατυχήματος - πυρκαγιάς. Το πιο κύριο και γνωστό σε πολλούς από εμάς, είναι ένα κουμπί στην βάση της σόμπας.

Αυτό λοιπόν όταν είναι πατημένο, η σόμπα λειτουργεί κανονικά. Εάν όμως κάνουμε πως σηκώνουμε την σόμπα στο αέρα η την ρίχνουμε κάτω, τότε αυτόματα σβήνει. Αυτό προς αποφυγή φωτιάς. Αρκετά καλό κολπάκι!

πως λειτουργούν σόμπες αλογόνου


Η φιλοσοφία λειτουργίας της σόμπας αλογόνου είναι η εξής:
να ζεστάνει τον χώρο του δωματίου μέσω του αέρα που ζεσταίνει, αλλά και να ζεστάνει ότι αντικείμενο βρίσκεται κοντά της και έρχεται σε επαφή, με την ακτινοβολία που εκπέμπει η λάμπα.

Έτσι ως αποτέλεσμα, τα αντικείμενα που θα ζεσταθούν, θα εκπέμπουν και αυτά με τη σειρά τους θερμότητα!

Η διαφορά δηλαδή σε σχέση με τις άλλες συσκευές θέρμανσης, είναι η εξής: ό,τι αντικείμενα θερμαίνει, τα κάνει και αυτά μικρούς αλλά και δυνατούς πομπούς θερμότητας!
φθηνές σόμπες αλογόνου αγοράΟι σόμπες αλογόνου είναι πραγματικά φθηνές στην αγορά τους, αν αναλογιστεί κάποιος πως η φθηνότερη θερμάστρα αλογόνου με 2 σκάλες (δηλαδή 2 λάμπες), κοστίζει περίπου από 7 με 8 ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να καταλάβουμε και στην πράξη πως οι σόμπες αλογόνου δεν αρκούν απόλυτα για να ζεσταθεί ολόκληρο σπίτι.

Η θέρμανση όμως που παρέχει η σόμπα αλογόνου, είναι αρκετά πιο "γλυκιά" από ένα παλιό συμβατικό καλοριφέρ και σε συνδυασμό με το χαλαρωτικό φως της, τα καταφέρνει αρκετά καλά!

Σόμπες αλογόνου: πλεονεκτήματα

σόμπες αλογόνου πλεονεκτήματα1) Το σημαντικότερο πλεονέκτημα και ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του συστήματος θέρμανσης, είναι ότι ζεσταίνει γρήγορα μικρούς χώρους και ακόμα καλύτερα, μας ζεσταίνει γρήγορα και καλά αν την τοποθετήσουμε κοντά μας.

2) Είναι εντελώς αθόρυβες μιας και δεν έχουν βεντιλατέρ. Απλά "στέλνουν" θερμότητα όπως στέλνει ένας φακός το φως προς μία κατεύθυνση.

3) Είναι πολύ οικονομικές για αγορά και για τα λεφτά τους έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

4) Δεν έχουν καμιά σχέση με καύση άρα δεν υπάρχει πουθενά καπνός με ότι πλεονεκτήματα συνεπάγονται από αυτό...

5) Έχουν ασφάλεια κατά πυρκαγιάς: αν για κάποιο λόγο πέσουν κάτω, σβήνουν μόνες τους. Βέβαια όχι κι αν πηγαίνουμε "γυρεύοντας", όπως πχ αν έχουμε τη σόμπα αλογόνου πολύ κοντά πχ σε μάλλινο ύφασμα, τότε δεν μας σώζει τίποτα...

6) Ένα ακόμα τελευταίο πλεονέκτημα της σόμπας αλογόνου, είναι η εύκολη μεταφορά της και τοποθέτηση. Είναι πολύ μικρές σε όγκο και ελαφριές, και απλά τις βάζουμε στην πρίζα και ζεσταινόμαστε.

Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα των σομπών αλογόνου, ας δούμε τώρα τα μειονεκτήματά τους.
Σόμπες αλογόνου: μειονεκτήματα
1) Ένα βασικό μειονέκτημα της σόμπας αλογόνου είναι ότι είναι ακατάλληλη για μεγάλους χώρους. Η φιλοσοφία αυτού του τύπου θέρμανσης είναι να ζεσταίνει ότι βρίσκεται κοντά και έτσι είναι κατάλληλη μόνο για αυτό ή και γενικά για θέρμανση μικρών χώρων.

2) Οι λάμπες που έχουν μέσα τους και κάνουν όλη τη δουλειά, βγάζουνε φως. Εντάξει, αυτό δεν μας ενοχλεί, εκτός ίσως από το αν τις έχουμε κοντά μας ενώ κοιμόμαστε (και για να ζεσταινόμαστε αναγκαστικά θα πρέπει να τις έχουμε στραμμένες επάνω μας)

3) Όταν την κλείσουμε, ο χώρος κρυώνει γρήγορα εξαιτίας του ότι δεν ζεσταίνει ακριβώς το χώρο (και για την ακρίβεια τον αέρα μέσα στο χώρο) αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

4) Συγκριτικά με την ποιότητα θέρμανσης, έχει μεγάλο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε γενικές γραμμές, είναι ότι πρέπει αν θέλουμε να ζεσταινόμαστε μερικές ώρες πχ στο γραφείο ή στον καναπέ μας και όχι για να ζεστάνουμε ολόκληρο σπίτι ή ένα μεγάλο χώρο.

Ζυγίστε τα και δείτε αν καλύπτουν τις ανάγκες σας. Αν όχι, τότε μπορείτε να στραφείτε σε άλλου τύπου συστήματα θέρμανσης, όπως πχ στη θέρμανση με ακτινοβολία, στους θερμοπομπούς, κλπ.

Τέλος να αναφέρουμε ότι κάποιες σόμπες αλογόνου μπορεί να μυρίζουν. Αυτό δεν οφείλεται στις λάμπες, αλλά οφείλεται "στο περιτύλιγμα". Η "μόνη θεραπεία", είναι να την κάψετε μερικές φορές στο φουλ και μετά θα είναι εντάξει.