ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η διαφορετικότητα των μαθητών και η αντιμετώπισή της


Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί το σύγχρονο σχολείο είναι η διαφορετικότητα των μαθητών του. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο μεταφέροντας ιδιαιτερότητες και ανισότητες που προκύπτουν από κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως είναι η κοινωνική και οικονομική τους προέλευση, αλλά και από ατομικούς παράγοντες. 

Οι πρώτοι παράγοντες προσδιορίζουν τον βαθμό στον οποίο ένα παιδί υιοθετεί αξίες, πρότυπα και τρόπους συμπεριφοράς, τα οποία συχνά δεν συμπίπτουν με εκείνα που επικρατούν και είναι αποδεκτά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και ολόκληρη την κοινωνία (Lautrey, 1980). 

Οι δεύτεροι παράγοντες περιλαμβάνουν την ποιότητα και ποσότητα των εμπειριών τις οποίες αναζητά στο περιβάλλον του το άτομο, το βαθμό και τους ρυθμούς της ανάπτυξής του, τα κίνητρα, τον βαθμό αυτοεκτίμησης και τις προσδοκίες του και θεωρούνται βασικοί στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του (Reuchlin, 1991).

 Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία ξεχωριστής κουλτούρας που οδηγεί σε υιοθέτηση διαφορετικής συμπεριφοράς και στάσεων τόσο απέναντι στο σχολείο όσο και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε μαθητής προσεγγίζει τα πράγματα διαφορετικά και μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της διδασκαλίας μέσα στην τάξη.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ιδιοφυίες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του νομίζοντας ότι είναι ηλίθιο.

Δείτε το καταπληκτικό video