ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΡΕΛΕ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΦΑΣΕΩΝ

ΡΕΛΕ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΤΑΣΗΣ

Στις περιπτώσεις που παρατηρείται ασυμμετρία μεταξύ των 3 τάσεων των 3 φάσεων (π.χ λόγω ανομοιομορφίας του φορτίου του δικτύου ή διακοπή μιας φάσεως) και αποτελεί πολύτιμο συμπλήρωμα του επιτηρητή τάσης.
Το ρελέ ασυμμετρίας τάσης ελέγχει τις διαφορές μεταξύ τάσεων ενώ ο επιτηρητής τάσης ελέγχει τις διακυμάνσεις της τάσης.

Έτσι μια συμμετρική βύθιση τάσης που προκαλείται από την εκκίνηση ενός μεγάλου κινητήρα θα προκαλέσει την αντίδραση του επιτηρητή τάσης και όχι του ρελέ ασυμμετρίας τάσης.

Τα ρελέ ασυμμετρίας εκτός από την επιτήρηση των δικτύων χρησιμοποιούνται και για την προστασία των κινητήρων.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα των κινητήρων όταν λειτουργούν με έλλειψη φάσης ή λειτουργούν στο δίκτυο με ασυμμετρία φάσεων.
Ειδικά η διφασική λειτουργία μπορεί να είναι μοιραία για τον κινητήρα γιατί τα απλά θερμικά αργούν να καταλάβουν την έλλειψη της μιας φάσης.

ΡΕΛΕ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΦΑΣΕΩΝ

Ορισμένα μηχανήματα που κινούνται από ηλεκτροκινητήρα πρέπει να στρέφονται πάντα κατά την ίδια φορά γιατί αν κινηθούν αντίθετα μπορεί να προκληθούν ανωμαλίες ή βλάβες.
Όταν πρόκειται για μηχάνημα που δεν αλλάζει θέση δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως το μηχάνημα είναι κινητό δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τη σειρά διαδοχής των φάσεων του δικτύου σε κάθε τόπο λειτουργίας, ώστε να προβλέψει τη φορά περιστροφής και να κάνει την ανάλογη συνδεσμολογία.
Στις περιπτώσεις αυτές το πρόβλημα λύνεται με το ρελέ διαδοχής φάσεων, το οποίο επιτηρεί τη σειρά των φάσεων και όταν αυτή δεν είναι σωστή, είτε δίνει σήμα κινδύνου είτε τη διορθώνει αυτόματα μέσω ενός αυτόματου αναστροφής.

Συνήθως σήμερα κατασκευάζονται ρελέ που επιτηρούν την τάση (υπέρταση-υπόταση) και ταυτόχρονα προστατεύουν και από ασυμμετρία και από διαδοχή των φάσεων.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα










Τέλος δείτε το εντυπωσιακό SIRIUS 3UG4 ρελέ προστασίας από υπόταση-υπέρταση-ασυμμετρία-διαδοχή φάσεων.

Line monitoring with SIRIUS 3UG4 relays

Voltage monitoring with SIRIUS 3UG4 relays

Current monitoring with SIRIUS 3UG4 relays