ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ


Όπως πιθανώς γνωρίζετε, οι διαφημιζόμενες ταχύτητες του ADSL και VDSL είναι οι μέγιστες θεωρητικές. Αυτό σημαίνει πως, στην πράξη, η σύνδεσή μας θα έχει χαμηλότερη ταχύτητα. Στον οδηγό θα δούμε πώς γίνεται η μέτρηση ταχύτητας του Ίντερνετ με τις πιο αξιόπιστες μεθόδους, και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται.

Ποια είναι η πραγματική ταχύτητα του Ίντερνετ

Όλες οι διαφημίσεις παρόχων ίντερνετ αναφέρουν ταχύτητες 24 Mbps για ADSL και 50 Mbps για VDSL συνδέσεις. Παντού, όμως, αναγράφεται στρατηγικά ένα μικρό "έως".
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 01
Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται πως θα πετύχουμε αυτές τις ταχύτητες. Η μέτρηση ταχύτητας του Ίντερνετ στο σπίτι μας μπορεί να δείξει τα μισά νούμερα, ή και ακόμα χαμηλότερα.
Αυτό δεν είναι κάποιου είδους απάτη από πλευράς των παρόχων. Απλά, αφορά περιορισμούς στις τεχνολογίες ADSL και VDSL. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, από τις υποδομές του δικτύου μέχρι παρεμβολές, που μειώνουν την ταχύτητα του Ίντερνετ.
Αφού δούμε τις πιο αξιόπιστες μεθόδους για τη μέτρηση ταχύτητας του Ίντερνετ, θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν θα έχουμε σχεδόν ποτέ τη μέγιστη ταχύτητα του πακέτου που πληρώνουμε.

Μέτρηση ταχύτητας μέσω ιστοσελίδων

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη μέτρηση ταχύτητας του ίντερνετ, είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες. Μας επιτρέπουν άμεσο υπολογισμό του ρυθμού download και upload χωρίς κόπο, και αρκετά αξιόπιστα.
Μέσω αυτόματης αποστολής και λήψης τυχαίων δεδομένων, είναι σε θέση να υπολογίσουν την ταχύτητα της σύνδεσή μας με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 08
Όμως, πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι σελίδες; Στις ενότητες που ακολουθούν, θα δούμε τις ιδιαιτερότητές τους και τι πρέπει να προσέξουμε.

Είναι όλες οι σελίδες κατάλληλες;

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ταχύτητα λήψης δεδομένων, είναι η τοποθεσία του αποστολέα, δηλαδή πόσο μακριά βρίσκεται σε φυσικό επίπεδο από εμάς ο server.
Όσο μεγαλύτερη η απόσταση, τόσο περισσότεροι είναι οι ενδιάμεσοι server από τους οποίους πρέπει να περάσουν τα δεδομένα για να φτάσουν σε εμάς. Αυτή η διαδικασία μεταβάλλει δραστικά την ταχύτητα.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 09
Είναι λογικό, λοιπόν, ανάλογα με τον αριθμό των server και τις τοποθεσίες που υποστηρίζει η κάθε υπηρεσία, να έχουμε σημαντικές διαφορές στη μέτρηση ταχύτητας.

Μέτρηση ταχύτητας από διαφορετικούς server

Για τη βασική μέτρηση ταχύτητας  του Ίντερνετ χρησιμοποιήσαμε τη σελίδα  Speedtest.net. Η επιλογή έγινε βάσει της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων και της δυνατότητας επιλογής διαφορετικών server για τις μετρήσεις.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με γραμμή VDSL με θεωρητική ταχύτητα λήψης τα 50 Mbps. Σε κάθε server έγιναν τρεις μετρήσεις, για την αποφυγή τυχαίων αποτελεσμάτων.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 10
Συμπέρασμα: Μετά τη μέτρηση ταχύτητας του Ίντερνετ με διαφορετικούς server, καταλήγουμε σε τρία συμπεράσματα.
Πρώτα απ' όλα, βλέπουμε ότι η τοποθεσία ενός server έχει καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα λήψης δεδομένων. Η ταχύτητα λήψης από έναν Ιαπωνικό server είναι σχεδόν 84% πιο αργή από αυτή ενός Ελληνικού.
Δεύτερον, καταλαβαίνουμε ότι η ποιότητα των υποδομών μπορεί να επιφέρει εξίσου σημαντικές αλλαγές στην ταχύτητα λήψης και αποστολής. Η λήψη ενός αρχείου από ένα server της Νέας Υόρκης είναι ταχύτερη από αυτή του Τόκιο.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφ' ενός, υπάρχουν λιγότεροι server μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης, καθώς χρησιμοποιούνται καλώδια υψηλής ταχύτητας που διασχίζουν τον Ατλαντικό. Για το Τόκιο, τα δεδομένα περνούν από server σε όλη την Ασία.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως οι server των ΗΠΑ έχουν πολλούς διεθνείς επισκέπτες λόγω της Αγγλικής γλώσσας. Ως αποτέλεσμα έχουν επενδυθεί μεγαλύτερα ποσά στην ανάπτυξη γραμμών με μεγαλύτερο εύρος ζώνης (bandwidth) από και προς τις ΗΠΑ.
Τέλος, είναι εμφανές πως η μέτρηση ταχύτητας μπορεί να μας δείξει τη μέγιστη ταχύτητα που είναι δυνατή μόνο σε έναν κοντινό server.
Όσο ταχεία γραμμή και αν έχουμε σήμερα ή στο μέλλον, οι πιο απομακρυσμένοι server θα έχουν πάντοτε χαμηλότερη ταχύτητα, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό.

Σελίδες με Ελληνικούς server

Η μόνη σελίδα που χρησιμοποιεί ελληνικούς server είναι το  Speedtest.net. Μάλιστα, διαθέτει τρεις server σε Αττική, Θεσσαλία, και Μακεδονία.
Αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μέτρηση ταχύτητας από server του εξωτερικού, υπάρχουν επιλογές σχεδόν για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 13
Το speedtest είναι η μόνη υπηρεσία που προσφέρει τόσο μεγάλη ποικιλία σε server και δεν πραγματοποιεί απλές μονόπλευρες μετρήσεις.

Σελίδες με Server στο εξωτερικό

Στην ενότητα αυτή θα συγκρίνουμε το speedtest με άλλες γνωστές υπηρεσίες.
Οι server των υπηρεσιών αυτών βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε την ακριβή τους τοποθεσία. Μόνο ο broadbandspeedchecker ανέφερε ότι χρησιμοποίησε ένα Ιταλικό server.
Η διαδικασία των δοκιμών είναι ίδια με τις προηγούμενες μετρήσεις.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 14
* Παρ' ότι το speedtest.gr χρησιμοποιεί server της Forthnet, τα αποτελέσματα έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά του speedtest.net. Προφανώς οι δύο σελίδες δεν έχουν καμία συνεργασία μεταξύ τους, όπως και το speedtest.net.in
Το ATT.com παρουσίασε τα πιο ασταθή αποτελέσματα, καθώς υπήρχαν διακυμάνσεις της τάξης των 21Mbps ανάμεσα σε διαδοχικές μετρήσεις.
Στην λίστα που ακολουθεί, θα βρείτε τους συνδέσμους για όλες τις υπηρεσίες που αναφέραμε:
·             speedtest.net
·             speedtest.gr
·             dslreports.com
·             fast.com
·             att.com
·             testmy.net
·             broadbandspeedchecker.co.uk
·             speedtest.net.in

Πώς κάνουμε μέτρηση ταχύτητας μόνοι μας

Για να ελέγξουμε την εγκυρότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία "χειροκίνητη" μέτρηση ταχύτητας του Ίντερνετ. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και θα πάρει μόλις μερικά λεπτά.
Πρώτο βήμα είναι η επιλογή ενός αρχείου για λήψη. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ftp του παρόχου μας, ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται να παρεμβάλλονται τρίτοι server.
Επιθυμητό είναι επίσης να επιλέξουμε και ένα αρχείο μεγέθους τουλάχιστον 600-700MB. Συνήθως τα ISO μιας διανομής Linux, που θα τα βρούμε στα περισσότερα FTP παρόχων, είναι ιδανική επιλογή.
Στην παρακάτω λίστα τοποθετήσαμε όλα τα διαθέσιμα ftp αλλά και υπηρεσίες Speedtest από παρόχους Ίντερνετ:
·             Cyta
·             Forthnet
·             HOL - Vodafone
·             ΟΤΕ
Αν ο πάροχός σας δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, μπορείτε να επιλέξετε το ftp του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Επίσης, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε έναν download manager για τη μέτρηση ταχύτητας, που θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες της σύνδεσής μας. Δείτε περισσότερα στο σχετικό οδηγό:
Θα χρειαστεί να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα ώστε να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός λήψης του αρχείου, και να έχουμε ένα αντικειμενικό αποτέλεσμα.

Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 17

Αφού βρούμε τον κατά προσέγγιση μέσο όρο, απλά πολλαπλασιάζουμε με το 8. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται για να μετατρέψουμε τα MB/s (Megabytes ανά δευτερόλεπτο) σε Μbps (Megabits ανά δευτερόλεπτο).
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε σύνδεση 4*8 = 32Mbps. Η τιμή βγήκε λίγο χαμηλότερη από το speedtest, γιατί ο έλεγχος έγινε με διαφορά κάποιων ωρών.

Σύγκριση απλού download με Torrent

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα και ταυτόχρονα πλεονεκτήματα των torrents είναι η ανεξαρτησία τους στο τομέα της ταχύτητας. Η ταχύτητα βασίζεται αποκλειστικά στους seeders του κάθε αρχείου και δεν εμπλέκονται server.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 17
Αυτός ο τρόπος λειτουργίας διευκολύνει τον κατέβασμα δημοφιλών αρχείων, αλλά είναι καταστροφικός για αρχεία περιορισμένου ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, στο κατέβασμα του ISO του Ubuntu, η μέση ταχύτητα περιοριζόταν στα 3 MBps. Σε αρχείο με μεγαλύτερο αριθμό seeds η ταχύτητα ξεπερνούσε τα 3,8 MBps, ενώ σε αρχείο με μηδενικούς seeds το αρχείο δεν θα κατέβει καθόλου.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 18
 Πώς λειτουργεί το ADSL
Το ADSL αποτελεί το πιο διαδεδομένο είδος σύνδεσης στη χώρα μας. Ξεκίνησε με ταχύτητα 384Kbps και πλέον διαθέτει θεωρητική απόδοση 24 Mbps.
Ανήκει στις συνδέσεις xDSL στις οποίες περιλαμβάνεται και το νεότερο VDSL. Η τεχνολογία xDSL επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων μέσω του απλού τηλεφωνικού δικτύου.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 03
Κύριο μειονέκτημα του ADSL είναι η πτώση της ταχύτητας όσο πιο μακρυά βρίσκεται το σπίτι μας από το αστικό κέντρο τηλεπικοινωνιών της περιοχής μας.
Κάθε σπίτι ή επιχείρηση συνδέεται μέσω καλωδίου με κάποιο ΚΑΦΑΟ (καλωδιοκατανεμητής).  Το ΚΑΦΑΟ αναλαμβάνει την συγκέντρωση των καλωδίων κάθε κτηρίου μιας περιοχής - συνήθως γειτονιάς - σε ένα κεντρικό καλώδιο.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 04
Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται  ξεχωριστή σύνδεση κάθε κτηρίου με τον πάροχο, μειώνονται τα έξοδα καλωδίωσης και η περιπλοκότητα του δικτύου, και είναι πιο εύκολες τυχόν επισκευές.
Από το ΚΑΦΑΟ ξεκινάει ένα νέο καλώδιο που συνδέεται με το αστικό κέντρο τηλεπικοινωνιών της ευρύτερης περιοχής. Εκεί, είναι εγκατεστημένο το DSLAM.
Το DSLAM είναι ένας πολυπλέκτης, ο οποίος αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των σημάτων σε ένα ενιαίο περίπλοκο σήμα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται multiplexing.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 05
Στη συνέχεια, τα δεδομένα στέλνονται στον ISP μας, ο οποίος μας δίνει πρόσβαση στο ίντερνετ. ISP είναι ο πάροχος της σύνδεσης μας, δηλαδή ο OTE, η Forthnet, η Cyta κτλ.
Στην περίπτωση του ADSL, όλη αυτή η διαδρομή αποτελείται από χάλκινα καλώδια. Όσο μεγαλώνει η απόσταση DSLAM-χρήστη, παρουσιάζονται όλο και μεγαλύτερες απώλειες.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 06
Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα της σύνδεσής μας είναι αρκετά χαμηλότερη από τα 24 Mbps. Με μία απλή μέτρηση ταχύτητας του Ίντερνετ μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

Πώς λειτουργεί το VDSL

Όπως ήδη αναφέραμε, το VDSL ανήκει στην κατηγορία των xDSL συνδέσεων. Μας προσφέρει θεωρητικές ταχύτητες 50 Mbps για download και 5 Mbps για upload.
Διαθέτει ακριβώς τον ίδιο τρόπο λειτουργίας με τον ADSL με κύρια διαφορά το μέσο μετάδοσης. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου δεν χρησιμοποιεί χάλκινα καλώδια, αλλά καλώδια οπτικών ινών, τα οποία δεν έχουν τις απώλειες του χάλκινου καλωδίου.
Αξιόπιστες Μέθοδοι για τη Μέτρηση Ταχύτητας του Ίντερνετ 07
Το μόνο κομμάτι του δικτύου που διαθέτει απλά χάλκινα καλώδια  είναι αυτό που συνδέει το σπίτι μας με το ΚΑΦΑΟ. Αν λοιπόν το σπίτι μας απέχει πολύ από το ΚΑΦΑΟ, η πραγματική μας ταχύτητα του VDSL θα είναι αρκετά χαμηλότερη από την ονομαστική.
πηγή:www.pcsteps.gr