ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop

Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση, εντός κάποιων φυσιολογικών ορίων. Όταν όμως ξεπερνάει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, υπάρχει πρόβλημα. Η υπερθέρμανση laptop μπορεί να οδηγήσει από τον υπερβολικό θόρυβο και το να σβήνει το σύστημα χωρίς καμία προειδοποίηση, μέχρι την απώλεια δεδομένων και μόνιμες βλάβες στο hardware, σε ακραίες περιπτώσεις.

Πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση laptop

Τα laptop είναι πολύ πιο ευαίσθητα όσον αφορά την υπερθέρμανση από τους σταθερούς υπολογιστές, για μια σειρά λόγων.
Κατ' αρχάς, ένα laptop δεν έχει τον κατάλληλο χώρο στο εσωτερικό του για να δημιουργείται ροή αέρα και να ψύχει τα υποσυστήματα, όπως έχει ένας σταθερός υπολογιστής.
Ουσιαστικά, η ψύξη του laptop βασίζεται σε μια μεταλλική ψήκτρα η οποία βρίσκεται σε επαφή με τον επεξεργαστή, το chipset της μητρικής, και την κάρτα γραφικών, ενώ ένας μικρού μεγέθους ανεμιστήρας ψύχει το όλο σύστημα.
Άλλα υποσυστήματα που θερμαίνονται, όμως, όπως οι RAM και ο σκληρός δίσκος, συνήθως δεν καλύπτονται από το σύστημα ψύξης.
Βέβαια, πολύ σπάνια θα έχουμε υπερθέρμανση laptop σε ένα νέο υπολογιστή που μόλις αγοράσαμε. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο εργοστασιακό ελάττωμα, το σύστημα ψύξης επαρκεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία σε λειτουργικά επίπεδα.
Όμως, με τη χρήση, το laptop συγκεντρώνει σκόνη στο εσωτερικό του, και η σκόνη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας υπερθέρμανσης. Ενώ σε ένα καινούριο laptop, οι οπές του εξαερισμού είναι κάπως έτσι...


Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop 09
...μέσα σε ενάμισι με δύο χρόνια, ανάλογα με τη χρήση, η συσσωρευμένη σκόνη μπορεί να μπλοκάρει εντελώς τον εξαερισμό.
Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop 02
Κάθε laptop αργά ή γρήγορα θα μαζέψει σκόνη. Όμως αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, και σε εξωτερικούς χώρους, η συσσώρευση σκόνης επιταχύνεται σημαντικά.
Τα laptop με το μεγαλύτερο πρόβλημα σκόνης είναι εκείνα των οποίων οι ιδιοκτήτες καπνίζουν όσο τα χρησιμοποιούν. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει έλαια που αναμειγνύονται με τη σκόνη του περιβάλλοντος, και δημιουργούν μια μάζα η οποία κολλάει στο εσωτερικό της ψήκτρας.
Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως το laptop βρίσκεται συνήθως πιο κοντά στο πρόσωπο ενός καπνιστή από έναν σταθερό υπολογιστή, και πως το τασάκι είναι τοποθετημένο πάνω στο ίδιο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την υπερθέρμανση laptop πριν ο υπολογιστής κλείσει χρόνο.
Τέλος, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, οι γρίλιες εξαερισμού των laptop έχουν πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια που το ακουμπάμε. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να μπλοκαριστούν, είτε αναφερόμαστε στις κάτω γρίλιες, από τις οποίες εισέρχεται ο αέρας, είτε στις πίσω/πλαϊνές απ' όπου εξέρχεται.
Αυτού του είδους το μπλοκάρισμα μπορεί να καταλήξει στην υπερθέρμανση laptop ακόμη και σε νέα μοντέλα.

Τι επιπτώσεις έχει η υπερθέρμανση laptop

Η πιο άμεση επίπτωση της υπερθέρμανσης είναι η δυσαρέσκεια στη χρήση, για όσους ακουμπάμε το laptop στα πόδια μας ή επάνω μας, αν είμαστε ξαπλωμένοι.
Σε περιπτώσεις συχνής επαφής με την ζεστή επιφάνεια του υπολογιστή, ακόμα και πάνω από τα ρούχα, μπορεί να εμφανιστεί μόνιμος αποχρωματισμός στο δέρμα και άλλα δερματικά προβλήματα.
υπερθέρμανση laptop 4


Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα WebMD, η θερμότητα του laptop μπορεί να δημιοτργήσει προβλήματα γονιμότητας στους άντρες που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή στα πόδια τους για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.
Η υπερθέρμανση laptop οδηγεί επίσης σε αυξημένο θόρυβο από τον υπολογιστή.
Τα laptop είναι γενικά επιθυμητό να είναι αθόρυβα, ως εκ τούτου ο ανεμιστήρας της ψήκτρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές όσο η θερμοκρασία είναι σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνει η ταχύτητα του ανεμιστήρα και το επίπεδο θορύβου.
Όταν έχουμε υπερθέρμανση laptop, ο ανεμιστήρας λειτουργεί διαρκώς στη μέγιστη ταχύτητά του. Επειδή έχει μικρό μέγεθος, αναγκαστικά λειτουργεί σε υψηλές στροφές, παράγοντας έναν οξύ, ενοχλητικό ήχο. Επιπλέον, η συνεχής λειτουργία μειώνει το προσδόκιμο ζωής του συστήματος ψύξης.
Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop 04


Αν χαλάσει ο ανεμιστήρας, η επισκευή μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ακριβή, καθώς δεν κυκλοφορούν στη λιανική εσωτερικά συστήματα ψύξης για laptop.
Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να βρούμε ένα μεταχειρισμένο από το ίδιο μοντέλο laptop. Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service, και να επιβαρυνθούμε με την αγορά του ανταλλακτικού μέσω της αντιπροσωπείας και την εργασία.
Η υπερθέρμανση αυξάνει επίσης την πιθανότητα να εμφανιστεί τεχνικό πρόβλημα σε κάποιο από τα υποσυστήματα του υπολογιστή.
Ο επεξεργαστής είναι ασφαλής, καθώς προστατεύεται με δικλείδες ασφαλείας. Όμως η μητρική κάρτα και η κάρτα γραφικών περιέχουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά, το ίδιο και ο σκληρός δίσκος, που επιβαρύνεται επιπλέον από τις τριβές στις κεφαλές. Είναι πολύ πιθανό η χρόνια υπερθέρμανση laptop να οδηγήσει στην αποτυχία τους και σε μια ακριβή επισκευή, ή και σε απώλεια δεδομένων.
Τέλος, αν η υπερθέρμανση φτάσει σε υπερβολικό βαθμό, οι δικλείδες ασφαλείας του επεξεργαστή διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία του, και το laptop σβήνει εντελώς, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Το αποτέλεσμα είναι να χάσουμε τη δουλειά που κάναμε εκείνη την ώρα αν δεν την είχαμε αποθηκεύσει, ή ακόμα και να καταστραφούν αρχεία τα οποία γράφονταν εκείνη τη στιγμή στο σκληρό δίσκο.

Πώς μπορώ να αποφύγω την υπερθέρμανση laptop

Το "Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν" ισχύει για την υγεία του υπολογιστή μας όσο ισχύει και για τη δική μας υγεία.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα εξασφαλίσουμε πως το laptop μας θα λειτουργεί για μεγαλύτερο διάστημα πριν να αρχίσει να δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης.

Σκληρή επιφάνεια εργασίας

Το laptop πρέπει να τοποθετείται πάντοτε σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο λειτουργεί. Καλό είναι να αποφύγουμε να το έχουμε στα πόδια μας, ή να το ακουμπάμε στο κρεβάτι, τον καναπέ, ή κάποιο χαλί. Τέτοιες μαλακές επιφάνειες κλείνουν τις οπές εξαερισμού στο κάτω μέρος και τα πλάγια του laptop.
Επειδή σε πολλούς αρέσει να βλέπουν ταινίες με το laptop στο κρεβάτι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσουν μια βάση laptop. Μια οποιαδήποτε επίπεδη σανίδα ή ένα ξύλο κοπής θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Προσοχή σε εστίες θερμότητας

Αν το καλοκαίρι ο ήλιος χτυπάει το γραφείο μας, ή το χειμώνα έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ κοντά στο γραφείο, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε τοποθετημένο το laptop σε σκιά και μακριά από εστίες θερμότητας.

Τακτικό ξεσκόνισμα του γραφείου

Αν ξεσκονίζουμε το χώρο εργασίας μας μια φορά το δίμηνο, μεγάλο μέρος της σκόνης θα καταλήξει αναπόφευκτα στον υπολογιστή. Το τακτικό ξεσκόνισμα θα ωφελήσει και εμάς και το laptop μας.

Απαγορεύεται το κάπνισμα

Όπως αναφέραμε, το κάπνισμα όσο χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπερθέρμανση laptop, πολύ πιο σύντομα από οποιοδήποτε laptop μη-καπνιστή.

Σβηστό laptop κατά τη μεταφορά

Αν ξεχαστούμε και βάλουμε το laptop ανοιχτό στην τσάντα μεταφοράς του, εκτός από τον ελλειπή εξαερισμό, οι κραδασμοί μπορούν να προξενήσουν ζημιά σε έναν σκληρό δίσκο HDD.
Το να βάλουμε τον υπολογιστή σε κατάσταση αδρανοποίησης (hibernate) είναι ασφαλές για τη μεταφορά του. Καλό είναι όμως να αποφύγουμε την απλή αναστολή λειτουργίας (sleep), από την οποία ο υπολογιστής μπορεί να "ξυπνήσει" πιο εύκολα.

Αγορά βάσης laptop με ανεμιστήρες

Μια ειδική βάση laptop, εκτός από την επίπεδη επιφάνεια εργασίας παρέχει και άλλες ευκολίες, όπως επιπλέον ψύξη με αθόρυβους ανεμιστήρες, ή και έξτρα θύρες USB.
Οι τιμές για τις βάσεις laptop ξεκινούν από λιγότερα από 10 ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, γύρω στα 30-35 ευρώ θα βρούμε ιδιαίτερα αποτελεσματικές βάσεις για laptop 15 ιντσών.

Πώς ελέγχουμε για την υπερθέρμανση laptop?

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του υπολογιστή, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό:
Θερμοκρασία Υπολογιστή - Πώς να τη Μετρήσουμε
Σε γενικές γραμμές, αν το laptop είναι ανοιχτό και δεν τρέχουμε κάποιο πρόγραμμα, μια θερμοκρασία γύρω στους 60-65 βαθμούς είναι φυσιολογική. Αναφερόμαστε σε υπερθέρμανση laptop αν έχουμε πάνω από 80 βαθμούς σε κατάσταση αδράνειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερθέρμανση laptop

Όσο και να προσέχουμε, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να συγκεντρωθεί αρκετή σκόνη ώστε να οδηγήσει στην υπερθέρμανση laptop.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για τον καθαρισμό laptop.
Όσοι έχετε εμπειρία με τους υπολογιστές, μπορούμε να επιχειρήσουμε μόνοι μας τον καθαρισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα έξοδα, αναλαμβάνουμε όμως και όλη την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά.
Δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό: Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Βήμα προς Βήμα
Μπορούμε βέβαια να κάνουμε αυτόν τον καθαρισμό και προληπτικά, πριν να έχουμε συμπτώματα υπερθέρμανσης. Καλό είναι να κάνουμε καθαρισμό μια φορά το χρόνο, κατά προτίμηση στην αρχή του καλοκαιριού.

Μια συνεχής μάχη

Δυστυχώς, όσο ζούμε σε ένα κόσμο που υπάρχει σκόνη, και όσο η σκόνη αυτή θα έλκεται ηλεκτροστατικά από τη λειτουργία του υπολογιστή, η υπερθέρμανση θα είναι πάντοτε πρόβλημα.
Πάντως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα ο υπολογιστής σας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε τεχνικό ή να επιχειρήσετε να τον ανοίξετε μόνοι σας.

πηγή:pcstep.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: