ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Νέο ΦΕΚ: Όροι & προϋποθέσεις διάθεσης ρευματοδοτών και ρευματοληπτών οικιακής χρήσης

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στη " Διάθεση στην ελληνική αγορά ρευματοδοτών και ρευματοληπτών οικιακής χρήσης".

Δείτε παρακάτω τι αναφέρεται στη νέα απόφαση:

Άρθρο 1
Αντικείμενο - Πεδίο εφαρμογής

1. Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων διάθεσης και διαθεσιμότητας στην ελληνική αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της υπ' αρ. οικ. 51157/ΔΤΒΝ 1129/17.5.2016 υπουργικής απόφασης και πιο συγκεκριμένα αυτού που αναφέρεται στην περίπτωση ε) του Παραρτήματος ΙΙ αυτής «Ρευματοδότες και ρευματολήπτες για οικιακή χρήση». Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται ενδεικτικός και όχι περιοριστικός κατάλογος του ηλεκτρολογικού υλικού που εμπίπτει στις διατάξεις της παρούσας.

2. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στο ηλεκτρολογικό υλικό της παρ. 1 που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε ονομαστική τάση μεταξύ 50 και 1.000 V για το εναλλασσόμενο ρεύμα και μεταξύ 75 και 1.500 V για το συνεχές ρεύμα.

Άρθρο 2
Στόχοι ασφαλείας - Διάθεση και διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά

1. Η καταχώρηση του ηλεκτρολογικού υλικού του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτική.

2. Το ηλεκτρολογικό υλικό (και τα επιμέρους στοιχεία του), που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, θα πρέπει να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε καθ' όλη την ωφέλιμη διάρκεια να διασφαλίζονται οι απαιτήσεις ασφαλείας σε σχέση με τους κινδύνους που περιγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Κύρια στοιχεία των στόχων ασφαλείας), με επιφύλαξη τήρησης της προβλεπόμενης χρήσης.

3. Όποιος κατασκευάζει, συναρμολογεί, αντιπροσωπεύει, εισάγει, διανέμει, εν γένει διαθέτει ή εγκαθιστά ηλεκτρολογικό υλικό, που εμπίπτει στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, πρέπει να διασφαλίζει ότι πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας που αυτή θέτει. Το ηλεκτρολογικό υλικό της παρ.1 του άρθρου 1 της παρούσας μπορεί να διατεθεί στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον:

α) Συμμορφώνεται με το εν ισχύ εθνικό πρότυπο ΕΛOΤ 294 (τεχνικά ισοδύναμο με το διεθνές πρότυπο CEE 7) και με τα εν ισχύ διεθνή πρότυπα της σειράς ΙΕC 60884 ή με αντίστοιχα τεχνικά ισοδύναμα ευρωπαϊκά ή εθνικά πρότυπα κρατών μελών της Ε.Ε., της Τουρκίας ή/και χώρας ΕΖΕΣ που έχει υπογράψει τη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που συνεργάζονται ασφαλώς με τα ανωτέρω.

β) Για τους απλούς ταξιδιωτικούς προσαρμογείς η ως άνω απαίτηση αφορά στη συμμόρφωση με το εν ισχύ διεθνές πρότυπο ΙΕC 60884-2-5.

γ) Η συμμόρφωση των περιπτώσεων (α) και (β) αποδεικνύεται με την έκδοση πιστοποιητικού αξιολόγησης της συμμόρφωσης (Conformity Assessment Certificate) από φορέα πιστοποίησης, διαπιστευμένο στο συγκεκριμένο πεδίο, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17065, από φορέα διαπίστευσης, μέλος της ΕΑ (European Accreditation).

δ) Το προϊόν φέρει το σήμα πιστοποίησης (product certification mark) του φορέα πιστοποίησης.

ε) Το προϊόν φέρει όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις (τύπο/ μοντέλο, κωδικούς, καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία ή καταχωρισμένο εμπορικό σήμα κατασκευαστή), οι οποίες επιτρέπουν την ταυτοποίηση και την ιχνηλασιμότητά του και οι οποίες είναι σύμφωνες με τα πρότυπα συμμόρφωσης και την προβλεπόμενη στο πιστοποιητικό αξιολόγησης της συμμόρφωσης σήμανση του προϊόντος.

στ) Συμμορφώνεται με τις διατάξεις του π.δ. 114/2013 όπως ισχύει και φέρει τη σήμανση CE.

4. Ρευματολήπτες και ρευματοδότες που είναι εξαρτήματα ηλεκτρολογικού υλικού που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της υπ' αρ. οικ. 51157/ΔΤΒΝ 1129/17.5.2016 υπουργικής απόφασης και που εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της παρούσας θα πρέπει επίσης να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της παρ. 3(α) του παρόντος.

Άρθρο 3
Καταχώρηση ηλεκτρολογικού υλικού

1. Η καταχώρηση του ηλεκτρολογικού υλικού του άρθρου 1 της παρούσας πραγματοποιείται με ηλεκτρονική υποβολή από τον ενδιαφερόμενο κατασκευαστή, εισαγωγέα ή διανομέα, που καθιστά το προϊόν διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, αίτησης δήλωσης καταχώρησης στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Μητρώου Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ) που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4472/2017 και της υπ' αρ. οικ. 110285/ΔΤΒΝ 1851/Τμ.A/Φ.15/12.10.2017 κοινής υπουργικής απόφασης. Με την υποβολή της αίτησης χορηγείται αυτόματα από το ΗΜΡΡ ο αριθμός καταχώρησης (μοναδικός αριθμός του ΗΜΡΡ).

2. Η διάρκεια ισχύος της καταχώρησης ακολουθεί τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού αξιολόγησης της συμμόρφωσης της παρ.2 του άρθρου 2. Σε περίπτωση μη ρητής ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού, η διάρκεια ισχύος της καταχώρησης ορίζεται στα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού.

3. Σε διάστημα τριών (3) μηνών από τη λήξη της δήλωσης καταχώρησης, ο ενδιαφερόμενος κατασκευαστής, εισαγωγέας ή διανομέας υποχρεούται στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης ανανέωσης της δήλωσης καταχώρησης στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Μητρώου Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ) προκειμένου να του χορηγηθεί αυτόματα αριθμός καταχώρησης (μοναδικός αριθμός του ΗΜΡΡ), με τη διαδικασία της παραγράφου 1. Η αίτηση ανανέωσης θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία εντός του προαναφερόμενου χρονικού ορίου.

4. Για την υποβολή αίτησης νέας ή ανανέωσης δήλωσης καταχώρησης απαιτείται η καταβολή του αντίστοιχου ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο ανέρχεται ανά αίτηση στο ποσό των 70 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα, στον ειδικό λογαριασμό υπ' αρ. 234218/6 της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έχει συσταθεί για την κάλυψη της διενέργειας των κάθε είδους εργαστηριακών και άλλων προϊόντων τεχνικής βιομηχανικής νομοθεσίας κατά την έννοια του άρθρου 23 του ν. 4072/2012 στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς.

5. Η υποβολή αίτησης νέας ή ανανέωσης δήλωσης καταχώρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης για το ΗΜΡΡ.

6. Ο μοναδικός αριθμός καταχώρησης θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν και να τοποθετείται με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η ιχνηλασιμότητά του.

Άρθρο 4
Εποπτεία της αγοράς

1. Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης και αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς ορίζεται η Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται η «αρμόδια αρχή» ή «αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς» νοείται η ως άνω υπηρεσία.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας και τους σκοπούς της εποπτείας της αγοράς, η παρούσα απόφαση θεωρείται τεχνική βιομηχανική νομοθεσία κατά την έννοια του άρθρου 23 του ν. 4072/2012.

3. Η αρμόδια αρχή διενεργεί τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% στις υποβληθείσες δηλώσεις καταχώρησης προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια, η πληρότητα και η ορθότητα των στοιχείων τους.

4. Με ευθύνη της αρμόδιας αρχής και στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος εποπτείας αγοράς διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι κατά περίπτωση στους χώρους κατασκευής, αποθήκευσης, διάθεσης και διαθεσιμότητας των προϊόντων.

Οι υπεύθυνοι οικονομικοί φορείς οφείλουν να επιτρέπουν στα εντεταλμένα όργανα την είσοδο στους χώρους τους και να θέτουν στη διάθεσή τους οποιοδήποτε στοιχείο τους ζητηθεί και έχει σχέση με την κατασκευή, την προμήθεια ή την προέλευση των συγκεκριμένων προϊόντων. Τα αρμόδια όργανα ελέγχου οφείλουν να επιδεικνύουν τα σχετικά διοικητικά και άλλα έγγραφα της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς που αποδεικνύουν τις σχετικές εντολές ελέγχου.

Άρνηση των ελεγχόμενων να συνεργαστούν με τα εντεταλμένα όργανα ελέγχου κατά την άσκηση των ελέγχων στις εγκαταστάσεις τους, παρεμπόδιση της εισόδου των οργάνων στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης ή διάθεσης προϊόντων ή άρνηση ανταπόκρισης στα αιτήματα της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς για παροχή πληροφοριών και στοιχείων του προϊόντος, άρνηση για τη λήψη διορθωτικών μέτρων προς άρση των μη συμμορφώσεων ή για τη λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στα προϊόντα που έχουν διαθέσει στην αγορά, επισύρει την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας απόφασης.

5. Οι ελεγχόμενοι οικονομικοί φορείς προσδιορίζουν στην αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς κατόπιν αιτήματός της:

α) κάθε οικονομικό φορέα ο οποίος τους έχει προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό,

β) κάθε οικονομικό φορέα στον οποίο έχουν προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό.

Οι οικονομικοί φορείς πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλουν τις παραπάνω πληροφορίες για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που έχουν προμηθευθεί το ηλεκτρολογικό υλικό και για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που έχουν προμηθεύσει οι ίδιοι το ηλεκτρολογικό υλικό.

Άρθρο 5
Κυρώσεις

1. Επιβολή χρηματικών προστίμων και κατηγοριοποίηση των παραβάσεων

Στους παραβάτες των διατάξεων της παρούσας απόφασης, ανεξάρτητα από άλλα μέτρα που προβλέπονται από αυτή και ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα προϊόντα της παρούσας επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 μέχρι και 50.000 Ευρώ, ανάλογα με την σοβαρότητα/βαρύτητα της παράβασης και της μη συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις κατηγορίες του Πίνακα που ακολουθεί.

Για το ύψος του χρηματικού προστίμου λαμβάνεται υπόψη η έκταση της μη συμμόρφωσης, η επικινδυνότητα και το είδος των προϊόντων, η ιδιότητα του οικονομικού φορέα (κατασκευαστής, εισαγωγέας, διανομέας) και το μέγεθος της επιχείρησης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέσθηκε ή εξακολουθεί να τελείται η παράβαση, ο όγκος των διατιθεμένων στην αγορά προϊόντων, οι ιδιαιτερότητες των ευρημάτων και οι επιπτώσεις αυτών στη δημόσια ασφάλεια και υγεία, οι τυχόν διορθωτικές ενέργειες και η εκ των υστέρων συμμόρφωση του οικονομικού φορέα, καθώς και ο βαθμός της συνεργασίας του ελεγχόμενου με τα κλιμάκια ελέγχου και την αρμόδια υπηρεσία.



Τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα των κατηγοριών Α έως και Γ ισχύουν ανά μη συμμορφούμενο τύπο προϊόντος.

Για τις κατηγορίες παραβάσεων Α έως και Γ, σε περίπτωση που διαπράττονται ταυτόχρονα διαφορετικές παραβάσεις στην ίδια κατηγορία, το σύνολο του προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο αυτής και συγκεκριμένα των 5.000 ευρώ για το σύνολο των παραβάσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία Α, των 30.000 για το σύνολο των παραβάσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία Β και των 50.000 για το σύνολο των παραβάσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία Γ.

Όταν διαπράττονται παραβάσεις που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία εκ των ανωτέρω Α έως και Γ κατηγοριών, για την επιβολή του συνολικού προστίμου λαμβάνονται υπόψη μόνο οι παραβάσεις της εκάστοτε ανώτατης κατηγορίας. Σύμφωνα με των ανωτέρω πίνακα, ανώτατη κατηγορία παραβάσεων είναι η Γ, ακολουθεί η Β και έπεται η Α.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό πρόστιμο για όλες τις παραβάσεις των κατηγοριών Α έως και Γ του ανωτέρω πίνακα δεν μπορεί να υπερβεί τις 50.000 ευρώ ανά μη συμμορφούμενο τύπο προϊόντος.

Τα πρόστιμα της κατηγορίας Δ επιβάλλονται ανεξάρτητα, μεμονωμένα και ξεχωριστά για κάθε παράβαση.

Σε περίπτωση υποτροπής οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο διπλάσιο του αρχικού.

Τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται με αιτιολογημένη απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς.

Το επιβληθέν πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου κατατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό υπέρ του Υπουργείου Ανάπτυξης Κωδικός Φορέα: 35/110, ΚΑΕ:84583, με αριθμό 234218/6 της Τράπεζας Ελλάδος, ΙΒΑΝ GR 8601000230000000002342186, ο οποίος έχει συσταθεί και λειτουργεί για το σκοπό εποπτείας και ελέγχου ηλεκτρολογικών προϊόντων – και ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς το αποδεικτικό κατάθεσης εντός τριάντα (30) ημερών από της κοινοποίησης με συστημένη επιστολή ή με κάθε πρόσφορο μέσο σε αυτόν της απόφασης προστίμου.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης του αποδεικτικού κατάθεσης εντός της ταχθείσης προθεσμίας, το επιβληθέν πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί δημοσίων εσόδων, σε πίστωση του εν λόγω Ειδικού Λογαριασμού, βάσει χρηματικών καταλόγων που συντάσσονται και αποστέλλονται από την αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγ- χο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης στην Δ.Ο.Υ του οφειλέτη, με συνακόλουθη την επαναφορά στην υπηρεσία αυτή ενός αντιτύπου της περιληπτικής κατάστασης βεβαίωσης φόρου με συμπληρωμένη τη σχετική πράξη βεβαίωσης.

Κατά της ανωτέρω απόφασης επιτρέπεται η άσκηση αιτιολογημένης προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Πρόσθετα διοικητικά μέτρα

Η αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς δύναται να λαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα διοικητικά μέτρα ανάλογα με την περίπτωση, εφόσον διαπιστωθεί ότι το ελεγχόμενο προϊόν δεν συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης.

α) Σύσταση για διορθωτικές ενέργειες

Το μέτρο της σύστασης επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις παραβάσεων της παρούσας που δεν επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των προϊόντων και για τις οποίες υφίσταται, κατά την κρίση της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς, δυνατότητα ανάληψης διορθωτικών ενεργειών από τους οικονομικούς φορείς.

Το μέτρο της σύστασης αφορά στην άμεση έγγραφη απαίτηση της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς από τον υπεύθυνο οικονομικό φορέα να θέσει τέλος στην προκείμενη μη συμμόρφωση, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, το οποίο καθορίζεται από αυτήν.

Σε περίπτωση που ο οικονομικός φορέας δεν λάβει τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα εντός της ταχθείσας προθεσμίας που αναφέρεται ανωτέρω, η αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς επιβάλλει τις κυρώσεις της περίπτωσης (γ).

β) Προσωρινή δέσμευση

Σε περίπτωση που τα προϊόντα ενδέχεται να παρουσιάζουν κίνδυνο, το εντεταλμένο ελεγκτικό όργανο δύναται να προβεί στην προσωρινή δέσμευση του προϊόντος για την περίοδο που απαιτείται για τους διάφορους ελέγχους, εξακριβώσεις ή αξιολογήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 περίπτωση (δ) του άρθρου 8 της υπ΄ αρ. Ζ3-2810/20.12.2004 κοινής υπουργικής απόφασης για τη γενική ασφάλεια προϊόντων.

Τα προϊόντα δεσμεύονται προσωρινά άμεσα εις χείρας των κατόχων τους. Η δέσμευση πραγματοποιείται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα μέσω του Πρακτικού Δέσμευσης το οποίο συντάσσεται εις διπλούν σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙ. Ένα αντίγραφο παραδίδεται στον παραβάτη οικονομικό φορέα και ένα υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς.

γ) Απαγόρευση κυκλοφορίας και διαθεσιμότητας Απαγόρευση της κυκλοφορίας του προϊόντος και της διαθεσιμότητάς του στην αγορά επιβάλλεται στις περιπτώσεις στις οποίες:

- η άρση από τους οικονομικούς φορείς των μη συμμορφώσεων κρίνεται από την αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς τεχνικά μη δυνατή ή δεν καθίσταται εφικτή η πλήρης συμμόρφωση του προϊόντος ή εφόσον ο οικείος οικονομικός φορέας δεν λάβει, μέσα στο χρονικό διά- στημα που ορίζει η αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς, τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για τη συμμόρφωση του προϊόντος

- από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων και τις εκθέσεις δοκιμών διαπιστώνεται η μη συμμόρφωση του προϊόντος προς τις απαιτήσεις της παρούσας

- διαπιστώνεται αθέμιτη χρήση σήματος πιστοποίησης

- η συμμόρφωση των προϊόντων δεν πραγματοποιείται εντός της ταχθείσας προθεσμίας της περίπτωσης (α) της παρούσας παραγράφου

- σε κάθε άλλη περίπτωση που για λόγους προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και υγείας ή για λόγους δημόσιας τάξης επιβάλλεται η λήψη περιοριστικών μέτρων. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της διαθεσιμότητας στην αγορά των μη συμμορφούμενων προϊόντων, με ταυτόχρονη διαγραφή αυτών από τον πίνακα καταχωρήσεων, επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος. ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μπορεί να είναι προσωρινή ή οριστική ανάλογα με το χαρακτήρα των μη συμμορφώσεων του προϊόντος ή την επικινδυνότητα αυτού. Με την ίδια απόφαση επιβάλλεται, αν κριθεί αναγκαίο από την αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς, και η απόσυρση ή η ανάκληση των ήδη διατεθέντων προϊόντων στην αγορά
σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Οι αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται οι ανωτέρω κυρώσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους υπόχρεους με συστημένη επιστολή ή με κάθε πρόσφορο μέσο.

Κάθε ελεγχόμενος εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή της απόφασης, ενημερώνει με υπεύθυνη δήλωσή του την αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς για την εκτέλεση της απόφασης απόσυρσης ή ανάκλησης.

Στη δήλωσή του οφείλει να αναφέρει το πλήθος των προϊόντων που αποσύρθηκε από την αγορά ή έχει ανακαλέσει από τους καταναλωτές και τον ακριβή χώρο (οδό, αριθμό) της αποθήκευσης αυτού.

Σε περίπτωση μη υποβολής αιτιολογημένης ένστασης από τον ενδιαφερόμενο κατά της απόφασης προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην αγορά, που προβλέπεται ανωτέρω, εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν με συστημένη επιστολή ή με κάθε πρόσφορο μέσο της εν λόγω απόφασης, τότε απαγορεύεται οριστικά η κυκλοφορία του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος στην αγορά και αποσύρεται από την κυκλοφορία.

Η αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς μπορεί, όποτε κρίνει σκόπιμο, να προβεί στον έλεγχο της πραγματοποίησης της οριστικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ή/και απόσυρσης, μετά από τον οποίο συντάσσει πρωτόκολλο ελέγχου που προσυπογράφεται και από τον ενδιαφερόμενο. Το προϊόν που απαγορεύθηκε δεν μπορεί πλέον να διατεθεί στην αγορά.

Κατά της απόφασης επιβολής κυρώσεων της παρούσας παραγράφου επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.

Άρθρο 6
Μεταβατικές - Καταργούμενες διατάξεις

1. Η υποπερ. (γγ) της περ. (γ) και η περ. (δ) της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ' αρ. οικ. 110285/ΔΤΒΝ 1851/ Τμ.A/Φ.15/12.10.2017 απόφασης (Β΄ 3656) καταργούνται.

2. Προστίθεται η υποπερ. (στστ) της περ. (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ' αρ. οικ. 110285/ΔΤΒΝ 1851/ Τμ.A/Φ.15/12.10.2017 απόφασης (Β΄ 3656) ως εξής:
«στστ) αυτόματη χορήγηση μοναδικού «Ηλεκτρονικού Αριθμού Μητρώου ΗΜΡΡ» με την υποβολή οριστικών στοιχείων στις ανωτέρω αα) και ββ) υποπεριπτώσεις».

3. Στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ' αρ. οικ. 110285/ ΔΤΒΝ 1851/Τμ.A/Φ.15/12.10.2017 απόφασης (Β΄ 3656) προστίθεται περίπτωση (δ) ως εξής: «δ) Πεδίο αναζήτησης στοιχείων προϊόντος (επιχείρηση, είδος) με βάση τον αριθμό καταχώρησης».

4. Στο Παράρτημα Ι «Στοιχεία και Δικαιολογητικά» της υπ' αρ. οικ. 110285/ΔΤΒΝ 1851/Τμ.A/Φ.15/12.10.2017 απόφασης (Β΄ 3656), οι βασικές κατηγορίες προϊόντων ε) Πολύπριζο και στ) προέκταση της παρ. Ι.3 καθώς και όλα τα σχετικά με αυτά τα είδη προϊόντων ενδεικτικά πεδία (Π.ΧΧ) καταργούνται.

5. Εκκρεμείς αιτήσεις δηλώσεων καταχώρησης με ημερομηνία υποβολής πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της παρούσας, εξετάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά την ημερομηνία υποβολής διατάξεις.

6. Η υπ' αρ. 529/11.1.2000 υπουργική απόφαση, (Β΄ 67) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καταργείται από την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας, εκτός της παρ. 1 του άρθρου 6 που καταργείται την 1.10.2020.
Οποιαδήποτε υφιστάμενη αναφορά σε αυτή νοείται στο εξής ως αναφορά στην παρούσα απόφαση.

7. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης ή ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτή καταργείται.

Άρθρο 7
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης τα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, που ακολουθούν.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ


α) οι ρευματοδότες και ρευματολήπτες οικιακής χρήσης με δυνατότητα ενσυρμάτωσης, οι οποίοι δεν φέρουν καλώδιο, ηλεκτρονικό ή μηχανικό μέρος (π.χ. διακόπτη, USB, κτλ)*

β) οι απλοί προσαρμογείς (adaptors), συμπεριλαμβανομένων των απλών ταξιδιωτικών προσαρμογέων, οι οποίοι δεν φέρουν ηλεκτρονικό ή μηχανικό μέρος (π.χ. διακόπτη, περιστρεφόμενη/συρόμενη επαφή (switch, sliding contact that rotates)*

γ) οι διατάξεις για τη σύνδεση φωτιστικών σωμάτων για οικιακή και παρόμοια χρήση (luminaire plugs and socket outlets), οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προτύπου ΕΝ 61995.*

*Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία είναι διαθέσιμα στον Οδηγό Εφαρμογής της οδηγίας 2014/35/ΕΕ (ANNEX VII Examples of products within or outside the scope of LVD).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


1. Γενικοί όροι
α) Τα βασικά χαρακτηριστικά, η γνώση και η τήρηση των οποίων διασφαλίζουν τη σύμφωνη με τον προορισμό χρήση και την ακίνδυνη λειτουργία, αναγράφονται επί του ηλεκτρολογικού υλικού ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σε έγγραφο το οποίο το συνοδεύει
β) το ηλεκτρολογικό υλικό, καθώς και τα συστατικά στοιχεία του, είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να δύνανται να συναρμολογηθούν και να συνδεθούν κατά τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό
γ) το ηλεκτρολογικό υλικό σχεδιάζεται και κατασκευάζεται κατά τρόπον ώστε η προστασία έναντι των κινδύνων που αναφέρονται στα ακόλουθα σημεία 2 και 3 να διασφαλίζεται, με την επιφύλαξη ότι χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον προορισμό του και συντηρείται ορθώς.

2. Προστασία έναντι κινδύνων που δύνανται να προέλθουν από το ηλεκτρολογικό υλικό Λαμβάνονται μέτρα τεχνικής φύσης σύμφωνα με το σημείο 1, ώστε να εξασφαλίζεται ότι:
α) προστατεύονται επαρκώς οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα εναντίον των κινδύνων τραυματισμού ή άλλων βλαβών που μπορούν να προκληθούν από άμεση ή έμμεση επαφή
β) δεν δημιουργούνται θερμοκρασίες, τόξα ή ακτινοβολίες που θα προκαλούσαν οποιοδήποτε κίνδυνο γ) προστατεύονται επαρκώς οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα και η ιδιοκτησία έναντι κινδύνων μη ηλεκτρικής φύσεως που προέρχονται από το ηλεκτρολογικό υλικό και προκύπτουν από την εμπειρία
δ) προσαρμόζεται η μόνωση προς τις προβλέψιμες συνθήκες.

3. Προστασία έναντι κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από εξωτερικές επιδράσεις επί του ηλεκτρολογικού υλικού
Προβλέπονται μέτρα τεχνικής φύσης σύμφωνα με το σημείο 1, ώστε να εξασφαλισθεί ότι το ηλεκτρολογικό υλικό: α) ανταποκρίνεται προς τις προβλεπόμενες μηχανικές απαιτήσεις κατά τρόπον ώστε οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα και η ιδιοκτησία να μην εκτίθενται σε κίνδυνο
β) αντέχει στις μη μηχανικές επιδράσεις εντός των προβλεπόμενων συνθηκών περιβάλλοντος, κατά τρόπον ώστε οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα και η ιδιοκτησία να μην εκτίθενται σε κίνδυνο
γ) δεν εκθέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και την ιδιοκτησία εντός των προβλέψιμων συνθηκών υπερφόρτισης.

Άρθρο 8
Δημοσίευση - Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός της παραγράφου 1 του άρθρου 3 που η ισχύς της ξεκινά από 1.10.2020.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό ΦΕΚ από εδώ


πηγή:https://www.b2green.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: