ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

35 χρόνια από το Back to the Future: πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία;

back to the future volver al futuro GIF

Έχουν περάσει 35 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη ταινία της τριλογίας Back to the Future, (feeling old yet?). Ήταν ένα blockbuster της εποχής της και παραμένει ένα κλασικό έργο μέχρι και τώρα. Το sci-fi περιεχόμενο του σεναρίου προσπάθησε να κάνει πολλές προβλέψεις για το πόσο θα έχει προχωρήσει η τεχνολογία το 2015 και μετά. Μερικές πέσανε αρκετά κοντά στη μετέπειτα πραγματικότητα. Άλλες πάλι ανήκουν ακόμα στο πεδίο της φαντασίας του σεναριογράφου.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα



Κάπως έχει καταλήξει αυτό το ζήτημα να είναι το βασικό κριτήριο εξελιγμένης τεχνολογίας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, και κάθε τι κουλό, χαζό, πρωτόγονο συμβαίνει ή βλέπουμε γύρω μας να το συγκρίνουμε με αυτήν - την τραβηγμένη όπως φαίνεται πια - υπόθεση που έκανε το Back to the Future. Όχι Marty McFly, δεν έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα. Όχι ακόμα. Προφανώς έχουν γίνει και συνεχίζουν και γίνονται έρευνες, προσπάθειες, πειράματα και tests. Αλλά βασικό μέσο μεταφοράς είναι ακόμα το κλασικό μας αυτοκινητάκι με τις ρόδες του, που δεν αιωρείται εκτός αν το παίξεις Fast&Furious και πας να ξεφύγεις από τη μαφία πηδώντας στην άλλη μεριά της γέφυρας. Αυτό που έχουμε όμως είναι ηλεκτροκίνητα, υβριδικά και αυτόνομα. Πλησιάζουμε, θα έλεγε κανείς...


Drones



Ιπτάμενα μικρά αεροσκαφάκια που θα κάνουν αυτοματοποιημένα τη δουλειά σου για σένα. Από το να βγάζουν βόλτα τον σκύλο σου μέχρι να συγκεντρώνουν οπτικό υλικό για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι τα drones, έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά. Τα χρησιμοποιούν κρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες για να συλλέξουν οπτικό υλικό. Μέσω αυτών των συσκευών λοιπόν έχουμε πλέον την ευκαιρία να καταγράψουμε τα αγαπημένα μας τοπία από ψηλά, να βγάλουμε φωτογραφίες από το κυριακάτικο barbecue και άλλα τόσα στιγμιότυπα που θα έπρεπε να ανεβαίνουμε σε ψηλούς ορόφους για να τα καταγράψουμε. Ίσως το ενδεχόμενο του να "βγάζει βόλτα τον σκύλο" να μην είναι και τόσο πρακτικό. Ειδικά αν έχεις  jack russell ;)


Έξυπνα γυαλιά



Κι εδώ μπορούμε να πούμε πως πέτυχε η πρόβλεψη. Κάποια στιγμή διαπιστώνουμε στο Back to the Future II ότι σχεδόν όλοι διαθέτουν smart glasses. Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιών προδιαγραφών υψηλής τεχνολογίας με πολύ high tech δυνατότητες. Μοιάζουν λίγο πολύ με τα ζευγάρια γυαλιών Virtual Reality αλλά οι δυνατότητές του είναι πιο σύνθετες: κάμερα, μεγέθυνση, σμίκρυνση και πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων πληροφοριών...Σου θυμίζει κάτι; Ναι, η ταινία προέβλεψε, ή και ενέπνευσε ενδεχομένως, τα Google Glasses!

Ιπτάμενα πατίνια


back to the future hoverboard GIF

Τα γνωστά "Hoverboards" που καβαλάει ο έτσι, και είναι cool as hell. Τα είδαμε να δημιουργούνται και να πωλούνται στην καταπληκτική τιμή των 10.000 δολαρίων από την εταιρία Arx Pax. Μάλιστα δοκιμάστηκαν από τον επαγγελματία και βιρτουόζο skateboarder, Tony Hawk. H εταιρία χρησιμοποιεί την προωθημένη τεχνολογική πατέντα υπεραγωγών. Βέβαια, ούτε αυτά είναι διαθέσιμα στην αγορά ακόμα, δεν υπάρχει μαζική παραγωγή. Μπορούμε να πούμε όμως ότι έπεσαν αρκετά κοντά στην πρόβλεψη ότι τα πατίνια, έστω και αιωρούμενα, θα υπάρχουν παντού, βλ. κέντρο Aθήνας, τουρίστες, χίπστερς κλπ.

Μηχανή του χρόνου


Back To The Future GIF

Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, ή να "τρέξεις" στο μέλλον; Εμείς πολλές. Είναι ευσεβής πόθος και εμάς των θνητών, όχι μόνο κάθε επιστήμονα που ασχολείται με άτομα, θεωρίες σχετικότητας, χωροχρόνου κλπ. Ο Doc Brown μπορεί να τα κατάφερε στην τριλογία, εμείς το παλεύουμε ακόμα με τη φαντασία μας!
Το θρυλικό DeLorean που έκανε δυνατό το ταξίδι στον χρόνο για τον Marty και τον Doc Brown, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όχι ακόμη δηλαδή. Το ταξίδι στον χρόνο μπορεί να μην έχει επιτευχθεί. Από το 1985 όμως, έχουν γίνει πολλά, παγκόσμιας ιστορικής και τεχνολογικής αξίας, ταξίδια. Το 2018 ο Ε.Musk έστειλε στο διάστημα ένα Tesla Roadster! Ενώ πρόσφατα, 31 Μαΐου η Space X του ίδιου δισεκατομμυριούχου, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία που έστειλε την επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα από την ΗΠΑ μετά από 9 χρόνια.

Ο Doc Brown μας δίνει το δικό του μήνυμα στην επέτειο του ταξιδιού:



Ο Α.Einstein, ο άνθρωπος που ενέπνευσε πολύ κόσμο να ονειρεύεται ένα τέτοιο ταξίδι στον χρόνο, υποστήριξε με τη θεωρία του τη δυνατότητα να ταξιδέψει ο άνθρωπος στον χρόνο, αλλά μόνο αν κατάφερνε να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός. Και αυτό το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει μόνο στο παρελθόν, σύμφωνα με τη θεωρία του. Η συμβολή του στην επιστήμη, την τεχνολογία και το πώς βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα είναι τεράστια. Εμείς όμως κρατάμε τα λόγια που δε χρειάζεται να έχεις γνώσεις φυσικής για να τα καταλάβεις: "Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού." ;)
Einstein GIF