ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η σήμανση CE είναι υποχρεωτική για ένα καλώδιο εξωτερικής εγκατάστασης το οποίο εισέρχεται εντός κτιρίου;




Ο Κανονισμός Προϊόντων Δομικών Κατασκευών (Construction Products Regulation - CPR) 1 θεσπίζει εναρμονισμένους όρους για τη διαθεσιμότητα και τη διάθεση στην αγορά προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σε σχέση με τις επιδόσεις τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση μιας «κοινής τεχνικής γλώσσας» που παρέχει ενιαίες μεθόδους για την αξιολόγηση της επίδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών και τη σύγκριση των επιδόσεων των προϊόντων διαφορετικών κατασκευαστών σε διαφορετικές χώρες.
Οι μέθοδοι αυτές καταρτίζονται σε εναρμονισμένα πρότυπα ή τεχνικές προδιαγραφές. Η κοινή τεχνική γλώσσα πρέπει να εφαρμοστεί από:
  • τους κατασκευαστές όταν δηλώνουν την επίδοση των προϊόντων τους, αλλά επίσης από
  • τις αρμόδιες αρχές των Κρατών Μελών όταν προδιαγράφουν τις απαιτήσεις τους, και από
  • τους χρήστες (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, κατασκευαστές δομικών έργων…) όταν επιλέγουν τα κατάλληλα προϊόντα για την προτεινόμενη χρήση τους σε δομικά έργα
1 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2011 της 9ης Μαρτίου 2011

Ποια είναι τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των καλωδίων των οποίων η επίδοση καθορίζεται από τον Κανονισμό Δομικών Προϊόντων;


Ο Κανονισμός Δομικών Προϊόντων καθορίζει την επίδοση των καλωδίων σε ό,τι αφορά:
  • την αντίδραση στη φωτιά
  • την αντίσταση στη φωτιά (υπό εξέταση)
  • έκλυση επικίνδυνων ουσιών σε κανονική λειτουργία, απεγκατάσταση και ανακύκλωση.

Ποια καλώδια εμπίπτουν στον Κανονισμό Δομικών Προϊόντων;


Καλώδια για μόνιμη εγκατάσταση σε δομικές κατασκευές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των δύο εναρμονισμένων προτύπων προϊόντων, δηλαδή:
  • καλώδια που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ηλεκτρικής ισχύος και τηλεπικοινωνιών σε κτίρια και άλλα δομικά έργα που υπόκεινται σε απαιτήσεις για την επίδοσή τους σχετικά με την αντίδραση στη φωτιά
  • και καλώδια που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ηλεκτρικής ισχύος, τηλεπικοινωνιών και για την ανίχνευση φωτιάς και συναγερμού σε κτίρια και άλλα δομικά έργα στα οποία είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνέχεια της τροφοδοσίας ισχύος ή/και της παροχής σήματος των εγκαταστάσεων ασφαλείας .1.
Ως καλώδια για μόνιμη εγκατάσταση θεωρούνται τα καλώδια τα οποία δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για προσωρινή εγκατάσταση μόνο. Δεν θεωρούνται καλώδια ανελκυστήρων ή άλλα καλώδια ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε βιομηχανικές διεργασίες που διεξάγονται σε βιομηχανικούς χώρους που δεν εμπίπτουν στην Εντολή M/443 ΕΕ .2
1 δεν περιλαμβάνεται η επίδοση σε φωτιά​​​​​​​
2 Εντολή M/443 EN προς την CEN και την CENELEC σχετικά με καλώδια ισχύος, ελέγχου και τηλεπικοινωνίας – Υποσημείωση 2) του Παραρτήματος 1 – ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Η εντολή αυτή δεν καλύπτει τα κυκλώματα ελέγχου και ισχύος εντός των μηχανημάτων (οδηγία 89/392 / ΕΟΚ του Συμβουλίου) ή τους ανελκυστήρες (οδηγία 95/16 / ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) ή άλλα καλώδια ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε βιομηχανικές διεργασίες που διεξάγονται σε βιομηχανικούς χώρους.

Η σήμανση CE είναι υποχρεωτική για ένα καλώδιο εξωτερικής εγκατάστασης το οποίο εισέρχεται εντός κτιρίου;


Ναι, πράγματι. Όλα τα καλώδια μόνιμης εγκατάστασης σε κατασκευές πρέπει να φέρουν σήμανση CE. Οι εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές μπορούν να ορίσουν, για ειδικές περιστάσεις, το μέγιστο μήκος καλωδίου, η συνεισφορά του οποίου στην φωτιά θεωρείται αμελητέα, και επομένως είναι αποδεκτό να έχει επίπεδο επιδόσεων χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την συγκεκριμένη κατασκευή. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μήκος του καλωδίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και να συνδέεται στο πυροδιαμέρισμα στο οποίο εισέρχεται ή να προστατεύεται. Για τα καλώδια IT (Πληροφορικής) εφαρμόζεται το πρότυπο EN50174-2 .1

1 EN50174-2:2018 – Εγκατάσταση εξοπλισμού IT (τεχνολογίας πληροφοριών). Σχεδιασμός εγκατάστασης και πρακτικές εντός κτιρίων.
4.1.6.2.3 Εξωτερικά καλώδια που εισέρχονται σε κτίρια.
Τα καλώδια τεχνολογίας πληροφοριών που δεν συμμορφώνονται με τις ελάχιστες προτεινόμενες απαιτήσεις Επίδοσης του προτύπου EN 60332-1-2 (ισοδύναμα με Euroclass Eca) πρέπει να είναι είτε:
α) τερματίζεται σε είσοδο η οποία βρίσκεται εκτός του εξωτερικού πυροφραγμού του κτιρίου, ή
β) τερματίζεται στο εσωτερικό κτιρίου, εντός 2 m (εκτός εάν ορίζεται διαφορετική απόσταση από τους τοπικούς κανονισμούς) από το σημείο εισόδου της εξωτερικής πυροπροστασίας στο εσωτερικό του κτιρίου ή οποιοδήποτε μήκος που υπερβαίνει τα 2 m εγκαθίσταται μέσα σε κανάλι ή σωλήνα ο οποίος θεωρείται πυροφραγμός σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς πυροπροστασίας.”
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό ισχύει επίσης και όταν το καλώδιο πρέπει να περάσει μέσα από έναν χώρο ανάμεσα σε δύο εξωτερικούς πυροφραγμούς μέσα σε ένα κτίριο.

Πρέπει τα προεγκατεστειμένα καλώδια σε σωλήνες και σε προ-συνδεδεμένα συστήματα να φέρουν σήμανση CE;


Είναι σημαντικό τα προεγκατεστειμένα καλώδια σε σωλήνες και σε προ-συνδεδεμένα συστήματα  να φέρουν σήμανση CE:
1) εάν η τελική εφαρμογή των προεγκατεστειμένων καλωδίων σε σωλήνες και των προ-συνδεδεμένων συστημάτων  γίνεται σε κατασκευαστικά έργα και έργα πολιτικού μηχανικού που υπόκεινται σε απαιτήσεις αντίδρασης στη φωτιά ή
2) εάν πωλούνται μέσω του διαύλου διανομής και η τελική τους εφαρμογή μπορεί να είναι κατασκευαστικά έργα και έργα πολιτικού μηχανικού που υπόκεινται σε απαιτήσεις αντίδρασης στη φωτιά.

Ποια είναι η μέγιστη ονομαστική τάση που λαμβάνεται υπόψη για γενικές εφαρμογές και συνεπώς στο πεδίο εφαρμογής του EN50575: 2014 + A1: 2016?


Ο ΚΠΔΚ (CPR) δεν κάνει διακρίσεις με βάση την ονομαστική τάση και συνεπώς όλα τα καλώδια που είναι εγκατεστημένα σε μόνιμη βάση σε κατασκευές υπόκεινται στον κανονισμό.

Τα πυράντοχα καλώδια καλύπτονται από τον ΚΠΔΚ (CPR);


Ο ΚΠΔΚ (CPR) καλύπτει τόσο την αντίδραση στη φωτιά όσο και την αντοχή στη φωτιά, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο το εναρμονισμένο πρότυπο EN 50575 για την αντίδραση στη φωτιά. Ως εκ τούτου, η απόδοση αντοχής στη φωτιά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί βάσει του CPR. Τα μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορούν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις δικές τους τοπικές απαιτήσεις για τις ιδιότητες πυρκαγιάς των καλωδίων με αντοχή στη φωτιά.

Δείτε περισσότερα εδώ

Τα παραπάνω αντανακλούν την αρτιότερη γνώση των εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη και την αιχμή της τεχνολογίας κατά τη στιγμή της σύνταξης (Σεπτέμβριος 2018). Αντιπροσωπεύει την καλύτερη κατανόηση του ΚΠΔΚ (CPR - Κανονισμός ΕΕ αριθ. 305/2011 της 9ης Μαρτίου 2011) . Δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό έγγραφο και δεν προορίζεται ως υποκατάστατο της εκτίμησης και λήψης αποφάσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Μια δεσμευτική ερμηνεία της κοινοτικής νομοθεσίας παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.