ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου άρχισε να παράγει καθαρή ενέργεια.



06 Σεπτεμβρίου 2018

Η Θάλασσα της Ιρλανδίας είναι επίσημα από χθες η έδρα του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο η έκταση του οποίου καλύπτει περίπου 20.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το αιολικό πάρκο, που ονομάστηκε Walney Extension, καλύπτει περίπου 145 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 600.000 νοικοκυριών, σύμφωνα με το BBC.

Το αιολικό πάρκο Walney που είχε κοστίσει 1 δισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας και βρίσκεται περίπου 19 μίλια από το Barrow-in-Furness, στις ακτές της Cumbria, είχε ήδη 102 ανεμογεννήτριες.

Αλλά τώρα προστέθηκαν άλλες 87 και ως εκ τούτου και το όνομα Walney Extension, η επέκταση Walney.

Κάθε μία από τις 189 ανεμογεννήτριες έχει ύψος 190 μέτρα, σχεδόν το διπλάσιο του ύψους του κτιρίου του Big Ben στο Λονδίνου.

Μόνο μια περιστροφή μπορεί να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για πάνω από μία ημέρα, σύμφωνα με τη δανέζική επιχείρηση ενέργειας Orsted.

«Η βορειοδυτική περιφέρεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην βρετανική υπεράκτια αιολική βιομηχανία και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε εδώ μόνιμο και θετικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Matthew Wright, γενικός διευθυντής της Orsted.

«Το έργο αποτελεί ένα νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά την κλίμακα του», πρόσθεσε ο Wright. «Με αυτές τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουμε λιγότερες θέσεις και έχουμε μετακινηθεί λίγο πιο έξω, και αυτό είναι πραγματικά το είδος των έργων του μέλλοντος».


Το προηγούμενο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό ήταν το Array του Λονδίνου, στις εκβολές του Τάμεση, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Όμως, ενώ το Walney Extension έχει λιγότερες από τους μισές ανεμογεννήτριες, έχει μεγαλύτερη ισχύ από το Array του Λονδίνου, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία της αιολικής ενέργειας έχει σημειώσει άλματα τα τελευταία χρόνια.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 659 MW το υπεράκτιο Walney Extension δεν θα κρατήσει για πολύ τα πρωτεία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το 2020, το υπεράκτιο East Anglia One της ScottishPower πρόκειται να λειτουργήσει με εγκατεστημένη ισχύ 714 MW.

Εν τω μεταξύ, η Orsted σχεδιάζει τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα της, Hornsea Ένα και Δύο (1.200 MW και 1.800 MW, αντίστοιχα), τα οποία θα λειτουργούν έξω από τις ακτές του Yorkshire.

Η Orsted έχει επίσης δημιουργήσει και ένα Ταμείο Κοινοτικών Παροχών ύψους £ 600,000 για την 25ετή διάρκεια ζωής του αιολικού πάρκου, σύμφωνα με το BBC. Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη κοινοτικών και περιβαλλοντικών έργων κατά μήκος των ακτών της Cumbria και του Lancashire.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Claire Perry, «τα τεχνικά ορόσημα ρεκόρ αυτού του είδους που δημιουργούμε, μας βοηθούν να εδραιώσουμε την παγκόσμια ηγετική μας θέση, να πετύχουμε νέα ρεκόρ στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας».

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων αιολικών πάρκων, η αιολική ενέργεια παράγει περίπου το 15% της ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την FullFact.org.

Συγκριτικά η ηλιακή ενέργεια παράγει περίπου το 11,2%, το φυσικό αέριο περίπου 45%. Η πυρηνική ενέργεια περίπου 21% και ο άνθρακας περίπου 6,3%.

πηγή:www.e-mc2.gr