ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Κύπρος: Ηλεκτροσόκ για φωτοβολταϊκά - Από πιστοποιημένους εγκαταστάτες πλέον η τοποθέτηση φ/β συστημάτων


Ηλεκτροσόκ στους κόλπους των επαγγελματιών ηλεκτρολόγων έχει προκαλέσει το «Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ίδια κατανάλωση» που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα πρέπει να διενεργούνται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων που τηρείται από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σύμφωνα με τους περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Πιστοποίηση Εγκαταστατών Μικρής Κλίμακας Συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) Κανονισμούς του 2015. 

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ), με σχετική ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης από εξουσιοδοτημένο φορέα κατάρτισης και έχουν επιτύχει σε αντίστοιχη εξέταση που διοργανώθηκε από εξουσιοδοτημένο εξεταστικό οργανισμό όπως προβούν άμεσα στην υποβολή αίτησης για εγγραφή τους στο Μητρώο Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και την εξασφάλιση του αντίστοιχου Πιστοποιητικού Ικανότητας Εγκαταστάτη.

Όπως όμως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου ΣΕΗΚ, Γιώργος Κυριάκου, είναι σαν να επιτρέπουν σε κτίστη να κτίζει πύργους, όμως του απαγορεύουν τώρα να κτίσει ένα δωμάτιο. Όπως εξάλλου υποδεικνύει, σύμφωνα με τους κανονισμούς που επικαλείται το υπουργείο και όπως ενέκρινε η Βουλή το 2015, η εγγραφή στη λίστα για εγκαταστάτες μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 30 κιλοβάτ ήταν μέχρι πρόσφατα εθελοντική και όχι υποχρεωτική, όπως καθίσταται τώρα. 

Επιπλέον, με τους κανονισμούς αυτούς, περιορίζεται το εύρος των αδειών που εκδίδει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία σε πτυχιούχους ηλεκτρολόγους και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, αφού με αυτές μπορούν να τοποθετούν φωτοβολταϊκά μεγάλης και απεριόριστη ισχύος, όμως τους ακυρώνεται το δικαίωμα να τοποθετούν τα μικρής ισχύος φωτοβολταϊκά μέχρι 30 κιλοβάτ που υπάρχουν σε στέγες σπιτιών.

Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε με αυτή την εξέλιξη, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα άρχισαν ήδη να παραδίδουν εξειδικευμένα μαθήματα σε ηλεκτρολόγους, προκειμένου να μπορέσουν να παρακαθήσουν σε εξετάσεις και έτσι να τοποθετηθεί το όνομά τους στη λίστα των ατόμων που μπορούν να διενεργούν τοποθετήσεις μικρών φωτοβολταϊκών σε σπίτια. Ο κύκλος των μαθημάτων αυτών διαρκεί συνήθως 40 ώρες και το κόστος συμμετοχής σε αυτά είναι €1.200 περίπου. Επιπλέον, όσοι τα παρακολουθήσουν πληρώνουν άλλα €250 περίπου, προκειμένου να παρακαθήσουν σε εξετάσεις και εάν τις περάσουν, πληρώνουν άλλα €250 συν ΦΠΑ προκειμένου να τοποθετηθεί το όνομά τους στη λίστα με τους αδειούχους ηλεκτρολόγους που μπορούν να τοποθετούν φωτοβολταϊκά μέχρι 30 κιλοβάτ.

Δεν θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις

Λόγω της εξέλιξης στον τομέα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε ταράτσες σπιτιών, δημιουργήθηκε και μια μικρή ομάδα ηλεκτρολόγων που είναι στη λίστα των αδειούχων για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών και μπορούν να υπογράφουν τα σχετικά έγγραφα που απαιτεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και μια άλλη ομάδα, την οποία αποτελούν πολλοί ηλεκτρολόγοι, που ενώ μπορούν να τοποθετούν μεγάλα φωτοβολταϊκά, δεν μπορούν να υπογράψουν τα χαρτιά που απαιτεί η ΑΗΚ για τα μικρά - οικιακά φωτοβολταϊκά. 

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των επαγγελματιών ηλεκτρολόγων Γιώργος Κυριάκου, λόγω αυτής της απαράδεκτης -όπως τη χαρακτηρίζει- κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, πολλοί ηλεκτρολόγοι που δεν είναι στη λίστα, εξακολουθούν να διενεργούν τοποθετήσεις μικρών φωτοβολταϊκων σε σπίτια και στη συνέχεια υποχρεώνονται να καταβάλλουν έως και €300 σε ηλεκτρολόγο που είναι στη λίστα, ώστε να υπογράψει ψευδώς τα χαρτιά της ΑΗΚ, ότι εκείνος τοποθέτησε το φωτοβολταϊκό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, με πτυχία και μάστερ που κατά τεκμήριο κατέχουν τις γνώσεις που απαιτούνται για τοποθέτηση και μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών, διαμηνύουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε μαθήματα και να παρακαθίσουν σε εξετάσεις.

(του Λούκα Πάρπα, Φιλελεύθερος)
Πηγή:energypress.gr