Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Εντοπισμός μόνιμης μικρής διαρροής χωρίς να πέφτει το ρελέ διαρροής

Στον παρακάτω πίνακα, έχω δημιουργήσει με τη βοήθεια μιας αντίστασης τοποθετημένη στη πρίζα, μόνιμη διαρροή (σφάλμα μόνωσης) ,μεταξύ φάσης και γης, περίπου 8mA με την οποία ο ΔΔΕ δεν ανταποκρίνεται. Και είναι λογικό γιατί ο ΔΔΕ τύπου AC θα αντιδράσει για ρεύμα διαρροής τουλάχιστον 15mA.

Αν μετρήσω με το πολυόργανο το ΔΔΕ
θα μου δείξει ότι πέφτει σε λιγότερα
mA από τα προβλεπόμενα που είναι >15mA. Αυτό σημαίνει ότι έχω μόνιμη διαρροή σε κάποια γραμμή.


Ο μόνος τρόπος να τη βρω είναι να μετρήσω την αντίσταση μόνωσης σε κάθε γραμμή ξεχωριστά.
Βγάζω την κεντρική γείωση και τον κεντρικό ουδέτερο από τις μπάρες.
Τα αυτοματάκια είναι στη θέση
off.

Ας μετρήσω την αντίσταση μόνωσης μεταξύ φάσης και γείωσης στην δεύτερη γραμμή που έχω τη διαρροή, βάζοντας τους ακροδέκτες του πολυόργανου, τον ένα στην έξοδο της ασφάλειας και τον άλλο στη μπάρα γειώσεων. Θα πάρω τιμή 0,03 ΜΩ που είναι μικρότερη από τα 0,5 ΜΩ που λέει το πρότυπο. Λογικό λόγω της διαρροής (σφάλμα μόνωσης).





Ας μετρήσω την αντίσταση μόνωσης μεταξύ φάσης και γείωσης στην πρώτη γραμμή, βάζοντας τους ακροδέκτες του πολυόργανου, τον ένα στην έξοδο της ασφάλειας και τον άλλο στη μπάρα γειώσεων. Θα πάρω τιμή 0,03 ΜΩ που είναι μικρότερη από τα 0,5 ΜΩ που λέει το πρότυπο. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει γιατί η γραμμή αυτή δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τι συμβαίνει λοιπόν;




Αυτό είναι λογικό γιατί σε περίπτωση που έχω βιδωμένους τους λαμπτήρες και τους διακόπτες φωτισμού στη θέση ΟΝ, ουσιαστικά μετράω την αντίσταση του βρόχου που περιλαμβάνει :
φάση 1ης γραμμής -αντίσταση λάμπας 1ης γραμμής-ουδέτερος λάμπας-ουδέτερος 2ης γραμμής-αντίσταση λάμπας 2ης γραμμής-φάση λάμπας 2ης γραμμής-διακόπτης φωτισμού- φάση πρίζας-αντίσταση διαρροής- γείωση 2ης γραμμής
Και επειδή οι δύο γειώσεις των 2 γραμμών πηγαίνουν στη μπάρα βγάζω αυτό το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι μετράω αντίσταση μεταξύ φάσης και γείωσης 1
ης γραμμής, ενώ στην πραγματικότητα μετράω αντίσταση μεταξύ φάσης 1ης γραμμής και γείωσης 2ης γραμμής που περιλαμβάνει τον παραπάνω βρόχο.



Αν ξεβιδώσω την λάμπα της 1ης γραμμής που μετράω θα δω ότι η αντίσταση μόνωσης γίνεται >999ΜΩ, γιατί σε αυτή την περίπτωση παύει να υπάρχει ο βρόχος της δεύτερης γραμμής και ουσιαστικά μετράω σωστά την αντίσταση μόνωσης μεταξύ φάσης και γείωσης της 1ης γραμμής.


Ναι αλλά σε περίπτωση που έχω πολλές λάμπες είναι δύσκολο να κάθομαι να τις ξεβιδώσω όλες για να πάρω σωστή μέτρηση.
Θα πρέπει λοιπόν αντί γι’αυτό, να βγάζω τον αγωγό προστασίας της γραμμής που θέλω να κάνω τη μέτρηση, από τη μπάρα γειώσεων,  και να κάνω τη μέτρηση. 



Επίσης για τον ίδιο λόγο που αναφέραμε παραπάνω όταν κάνω μέτρηση αντίστασης μόνωσης σε γραμμές που έχουν ενδεικτικές λυχνίες στον πίνακα, να αφαιρείται η φάση από αυτές.

Όταν λοιπόν αποκατασταθεί το πρόβλημα στη γραμμή που εντοπίστηκε κάνω πάλι τη μέτρηση για το ΔΔΕ και βρίσκω ότι θα πέσει στα 18mA που είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.