Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πως να βρίσκετε τις καμουφλαρισμένες κεραίες

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι κεραίες κινητής να καμουφλάρονται. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ισχυρίζονται ότι το κάνουν για αισθητικούς λόγους. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ψευδές τουλάχιστον για την Ελλάδα.
Έχω δει πολλές κεραίες οι οποίες όταν αρχικά εγκαταστάθηκαν ήταν καμουφλαρισμένες και με την πάροδο μερικών χρόνων (όταν τελικά εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας τους) αποκαλύφθηκαν και κανείς δεν νοιάζεται πλέον για την αντιαισθητικότητά τους.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι καμουφλάρονται για να μην ξεσηκώνουν τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Παρακάτω θα μάθετε πως να τις αναγνωρίζετε με απλή παρατήρηση.


1. Αλεξικέραυνο (κόκκινο βελάκι στη φωτογραφία). Ψάξτε για μια μυτερή ακίδα (ράβδο). Αυτή είναι το αλεξικέραυνο της κεραίας και το έχουν όλες. Σχεδόν πάντα προεξέχει από το καμουφλάζ αλλιώς δεν λειτουργεί.

2. Κυρίως κεραία (κίτρινος κύκλος στις φωτογραφίες). Αυτή βρίσκεται συνήθως μέσα σε ένα κύλινδρο που μοιάζει με θερμοσίφωνα ή μέσα σε ένα τριγωνικό πρίσμα που μοιάζει με διαφημιστική πινακίδα, ή μέσα σε κουτί που μοιάζει με καμινάδα. Επειδή η ακτινβολία τους δεν μπορεί να περάσει το μέταλλο, όλες αυτές οι κατασκευές είναι πλαστικές.  Εάν κάτι από αυτές γυαλίζει σαν μέταλλο τότε 99% δεν περιέχει κεραία. Όσο για την περίπτωση του θερμοσίφωνα, προσέξτε ότι τα κάτοπτρα που τον συνοδεύουν δεν μοιάζουν με τα κανονικά. Είναι συνήθως πολύ μικρότερα και όχι όρθια. Επίσης πάντα ο κύλινδρος-«θερμοσίφωνας» είναι πάντα όρθιος και ψηλότερος απο αυτά (σπάνια περίπτωση θερμοσίφωνα).

3. Τύμπανο ή πιάτο δευτερεύουσας ακτινοβολίας (μπλε κύκλος στις φωτογραφίες).  Αυτό συνήθως καμουφλάρεται μόνο του σε ξεχωριστό τετράγωνο κουτί κάπου χαμηλά.  Θυμηθείτε ότι αυτά μπορούν και να βρίσκονται σε άλλη ταράτσα μόνα τους (βλέπε σχετικό άρθρο μου).

4. Μηχανήματα (πομποί και δέκτες)
 (πράσινο βελάκι στη φωτογραφία). Είναι αρκετά ογκώδη και βρίσκονται σε ένα μικρό κουβούκλιο – κοντέϊνερ κάπου στην ταράτσα. Για να το αναγνωρίσετε ψάξτε για τα δυο (!) air-condition που έχει για να διατηρεί την θερμοκρασία των πομπών σταθερή. Είναι απίθανο οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη κατασκευή να απαιτεί 2 air-condition για ένα κουβούκλιο 3-4 τετραγωνικών μέτρων!



Αϊναλής Παντελής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών – Πηγή inteltech.gr