Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Καλωδίων

Από το 1881 όταν οι δρόμοι του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο φωτιστήκαν για πρώτη φορά από ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι σήμερα, τα καλώδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι διασύνδεσης κάθε δικτύου ηλεκτροδότησης. Όπως όλα τα προϊόντα έτσι και τα καλώδια προσεγγίζοντας το τέλος του κύκλου ζωής τους χρίζουν διαχείρισης. 
Μια άσχημη πρακτική η όποια δυστυχώς λαμβάνει χωρά παράνομα και στην Ελλάδα είναι η καύση τους. Δίχως υπερβολή, η καύση καλωδίων αποτελεί μια πραγματική "τοξική βόμβα" αφού έτσι παράγονται διοξίνες και φουράνια, ουσίες ιδιαίτερα τοξικές ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες. 
Η ανακύκλωση καλωδίων με μοντέρνες τεχνικές όπως αυτή της θραυσματοποίησης, έχει σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα καλώδια ανάλογα με τον τύπο τους (τηλεπικοινωνιακά, υψηλής τάσης κ.ο.κ.) περιέχουν χαλκό, αλουμίνιο, σίδηρο, μόλυβδο, PVC και PE, βασικά υλικά με πολλές εφαρμογές. Ανακυκλώνοντας καλώδια αποκομίζονται σημαντικά οφέλη
·         Είναι δυνατή η επαναπαραγωγή καινούργιων καλωδίων
·         Τα υλικά που συλλέγονται από την ανακύκλωση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παράγωγη άλλων αγαθών
·         Εξοικονομούνται φυσικοί πόροι
·         Εξοικονομείται ενεργεία
·         Προστατεύεται το περιβάλλον από πληθώρα τοξικών ουσιών
·         Διαφυλάσσεται η υγεία των ανθρώπων και των έμβιων οργανισμών
·         Αποτελεί πηγή εθνικής οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας


Ευτυχώς στην Ελλάδα εκτός από παράνομες τεχνικές, υπάρχουν εταιρείες που έχουν σχεδιάσει και χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα για την ανακύκλωση ηλεκτρικών καλωδίων.
Λειτουργούν με ένα πρωτοποριακό σύστημα άλεσης και διαχωρισμού του χαλκού η του αλουμινίου από το πλαστικό και στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας έχουμε καθαρό χαλκό σε τρίμμα όπως επίσης και διαχωρισμένα τρίμματα πλαστικών όπως (PP) πολυπροπυλένιο, (PE) πολυαιθυλένιο κ.α.
Είναι πλήρως ηχομονωμένα και εφοδιασμένα με σύστημα φίλτρων ώστε δεν υπάρχει εκπομπή σωματιδίων σκόνης στο περιβάλλον.




Δείτε τη λειτουργία μιας τέτοιας μηχανής