Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ΔΕΗ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΕΠΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025


Επτά λιγνιτικές μονάδες, συνολικής ισχύος 2112MW σχεδιάζει να αποσύρει μέχρι το 2025 η ΔΕΗ, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πλάνο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Το πλάνο, όπως μεταδίδει το Capital.gr, περιλαμβάνει επίσης τις ήδη γνωστές προθέσεις για κατασκευή 2 λιγνιτικών μονάδων (σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα) συνολικής ισχύος 1110MW, δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων ισχύος 191MW δύο πετρελαϊκών μονάδων σε μη διασυνδεδεμένα νησιά ισχύος 290MW καιανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ ισχύος 180MW.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του επικεφαλής της ΔΕΗ, στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην απόσυρση παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ πρόσθεσε στο δυναμικό της δύο μονάδες φυσικού αερίουσυνολικής ισχύος 1259MW (Μεγαλόπολη, Αλιβέρι) και μία υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 157MW (Ιλαρίωνας).
Επίσης έχει αποσύρει 8 παλιά μικρά λιγνιτικά εργοστάσια ισχύος 913MW, τρεις παλιές μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 537MW και 4 πετρελαϊκές μονάδες παλιάς τεχνολογίας ισχύος 730MW.
Στην παρουσίαση πάντως δεν αναφέρονται ονομαστικά ποιες μονάδες σχεδιάζεται να πάψουν να λειτουργούν, αν και με βάση παλαιότερες παρουσιάσεις αλλά και την ηλικία του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, μεταξύ αυτών εικάζεται ότι περιλαμβάνονται μονάδες όπως το Αμύνταιο, η Πτολεμαΐδα και άλλες.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δέχεται το τελευταίο διάστημα επικρίσεις εξαιτίας της επιμονής της στην κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα και Φλώρινα) σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία σε ολόκληρη την Ευρώπη εγκαταλείπεται η ανθρακική παραγωγή και αναπτύσσονται όλο και πιο δυναμικά οι ΑΠΕ. Από την πλευρά της ΔΕΗ ωστόσο η απάντηση που δίνεται είναι ότι η εταιρεία προχωρά σε ένα ευρείας κλίμακας πλάνο απόσυρσης λιγνιτικών εργοστασίων, που θα οδηγήσει σε σημαντική εξασθένιση της συνεισφοράς του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Ωστόσο για λόγους ασφάλειας η αποανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και με προσεκτικά βήματα ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου δυσκολεύει σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια της ΔΕΗ να κατασκευάσει 2η λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, με δεδομένο ότι επί της ουσίας μπλοκάρεται το ελληνικό αίτημα για παροχή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στη βάση της εξαίρεσης που είχε δοθεί για τα κράτη με μικρότερο ΑΕΠ από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου. Η κατασκευή της 2ης μονάδας στη Φλώρινα είχε συναρτηθεί με την αποδοχή του αιτήματος στο παρελθόν, ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο εν τω μεταξύ προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον της κινεζικής CMEC, εξέλιξη που πιθανόν να αποτελέσει και τον καταλύτη για την υλοποίηση της επένδυσης.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ έγινε πριν την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής περιβάλλοντος (ENVI) αλλά και πριν τη γνωστοποίηση της απόρριψης της προσφυγής της ΔΕΗ για την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ για τους λιγνίτες από το ευρωδικαστήριο στο Στρασβούργο.