Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ

ΚΟΛΛΗΣΗ ΑΓΩΓΩΝ


Ο πιο κλασσικός τρόπος και συνάμα ο πιο 'δύσκολος´,αν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε δύσκολο, είναι η κλασική μέθοδος με το κολλητήρι και το καλάι.



Θετικά

Η κόλληση είναι πάντα η καλύτερη δυνατή σύνδεση
Αν κολλήσει καλά το καλάι, είναι πολύ ισχυρό
Λιγότερη ογκώδης.
Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν αόρατη τη κόλληση

Αρνητικά

Χρειάζεται ρεύμα και κολλητήρι (υπάρχουν και κολλητήρια μπαταρίας βέβαια)
Έχει αναθυμιάσεις


Υλικά


  • Σταθμός συγκόλλησης με έλεγχο θερμοκρασίας και μια καλή μύτη για χρήση σε τυπωμένα κυκλώματα. Τα συνηθισμένα φθηνά κολλητήρια (που δεν έχουν θερμοκρασιακό έλεγχο) συχνά έχουν φτωχά αποτελέσματα κατά την συγκόλληση αποκόλληση εξαρτημάτων, ειδικά όταν δουλεύουμε σε τυπωμένες πλακέτες διπλής όψεως. Απλά δεν μπορούν να παράγουν αρκετή θερμότητα όταν κολλάμε σε περιοχές με μεγάλη επιφάνεια χαλκού.
  •  Μέγεθος μύτης Κολλητηριού:  Συνήθως πρέπει να είναι από 0.79mm έως 3.2mm, πράγμα που εξαρτάται από το πλάτος της οπής στην οποία κολλάμε. Το μέγεθος της μύτης που επιλέγουμε πρέπει να έχει το 75% έως το 90% του πλάτους της οπής. Αν το εύρος της θερμότητας του κολλητηριού που σκοπεύετε να προμηθευτείτε καθορίζεται από έλεγχο θερμοκρασίας επιλέξτε αυτά που κειμένονται από 600 °F έως700°F (315 °C έως 370 °C).Ωστόσο μερικές εφαρμογές απαιτούν την χρήση μιας πιο «κωνικής» μύτης κολλητηριού ενώ άλλες εφαρμογές απαιτούν μια πλατύ τύπου μύτη ώστε να μεταφέρεται περισσότερη θερμότητα στην πλακέτα από το κολλητήρι για να επιτευχθεί μια σωστή συγκόλληση. 
  • Το κατάλληλο υλικό (Solder ή καλάι). Να είναι διαμέτρου από 0.5mm έως 0.98mm με περιεκτικότητα σε κασσίτερο/μόλυβδο 63/37 ή 60/40. Καλάι μικρής διαμέτρου προτιμάται για κολλήσεις σε πλακέτες (PCB) διπλής όψεως. Αυτό γιατί επιτρέπει την εύκολη διαδόση του υλικού σε τέτοιου είδους οπές σε κάθε μια σύνδεση που κατασκευάζουμε. Επιπλέον υπάρχει και το καλάι το οποίο έχει περιεκτικότητα σε ασήμι 2% περίπου.  Ενώ τέτοιου είδους υλικά ρέουν πιο καλά και επιτυγχάνουν δυνατότερες κολλήσεις, χρειάζονται περισσότερη θερμότητα για να λιώσουν και είναι δυσκολότερο να αφαιρέσουμε τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την πλακέτα κατά την αποκόλληση- αντικατάσταση. Εκτός τούτου και περισσότερη θερμότητα σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα στο να καταστρέψουμε την πλακέτα αφού το υλικό που ορίζει της οπές μπορεί να ζεσταθεί και να της ξεκολήσει. Να χρησιμοποιείται καλάι με περιεκτικότητα σε ασήμι όταν και μόνο όταν απαιτείται οπωσδήποτε.
  • Βρεγμένος Σπόγγος ( ή σφουγγάρι scotch bride κουζίνας). Πάντα πρέπει η μύτη του κολλητηριού να διατηρείται καθαρή. Σκουπίζουμε το κολλητήρι γρήγορα ώστε να καθαριστεί αλλά να μην κρυώσει σε υγρό σφουγγάρι που τοποθετήσαμε για την χρήση αυτή. Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικό σφουγγάρι κουζίνας μπορείτε να καθαρίσετε την μύτη του κολλητηριού και χωρίς αυτό να είναι υγρό. Έτσι καθώς δεν έχει αυτό υγρασία δεν θα χαθεί θεωρητικά καθόλου θερμότητα κατά την διαδικασία.
  • Μικρό κοφτερό κόφτη για κοπή καλωδίων και κολλήσεων.

Διαδικασία

Απογυμνώνουμε το καλώδιο από το εξωτερικό του περίβλημα και έπειτα απογυμνώνουμε τα εσωτερικά καλώδια όσο χρειάζεται.

Τοποθετούμε τα καλώδια στη βάση κόλλησης (αν έχουμε) για πιο εύκολη κόλληση.

Ανοίγουμε το κολλητήρι και περιμένουμε 2-3 λεπτά να έρθει στη κατάλληλη θερμοκρασία.

Προσέχουμε να μένουμε μακρυά από τη κόλληση για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.

Βάζουμε μια λεπτή στρώση καλάι στη μύτη για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τοποθετούμε το κολλητήρι στο κάτω μέρος του κάθε καλωδίου, ώστε να εφάπτεται και ακουμπάμε το καλάι στο πάνω μέρος.
Σιγά σιγά θα αρχίσει να λιώνει το καλάι και το μετακινούμε σε όλο το μήκος του καλωδίου, ώστε η κόλληση να γίνει ομοιόμορφη.

Μονώνουμε με μονωτική ταινία το κάθε καλώδιο ξεχωριστά, και στο τέλος μονώνουμε τα καλώδιο συνολικά.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μονωτική ταινία διαφορετικού χρώματος για να ξέρουμε σε ποιο σημείο το καλώδιο έχει πρόβλημα ώστε να μη το πίεζουμε πολύ εκεί.

Μπορούμε βέβαια αν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουμε ίδιο χρώμα ταινίας με το καλώδιο για να κάνουμε τη κόλληση αόρατη.

Αν θέλουμε αντί για τη κλασσική μονωτική ταινία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι (ένα είδος πλαστικού περιβλήματος που περνάμε από πάνω από το καλώδιο,το οποίο αν θερμανθεί συστέλλεται και κλείνει αεροστεγώς.)


ΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΕΤΩΝ

Στην όλη διαδικασία της συγκόλλησης το παν είναι η μεταφορά θερμότητας. Αν δεν μπορείτε ταχύτατα και σωστά να θερμάνετε τις επαφές οι οποίες θα συγκολληθούν ρισκάρετε να κατασκευαστεί μια αμφιβόλου ποιότητας κόλληση αλλά και υπάρχει φόβος να καταστραφεί η πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος(PCB).  
Είναι βασικό το κολλητήρι να κρατείται καθαρό συνεχώς. Σιγουρευτείτε ότι η μύτη του κολλητηριού είναι καθαρή πριν το εφαρμόσετε για κάποια κόλληση. Επιπλέον η μύτη πρέπει να έχει μια λεπτή στρώση από καλάι. Έτσι για να είναι σε κατάσταση ορθής κόλλησης δεν πρέπει να έχει χρώμα μαύρο ή καφέ αλλά ασημένιο. Αν έχει τέτοιο χρώμα εφαρμόστε λίγο καλάι στην μύτη. 
Η θερμότητα μεταφέρεται με φυσική επαφή και συνεπώς μια καλά καθαρισμένη και επιστρωμένη με καλάι μύτη θα μεταφέρει στις επιφάνειες ταχύτερα την θερμότητα από ότι μια βρώμικη μύτη. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα να σημάνει και την διαφορά της επιτυχίας με την αποτυχία σε μια κόλληση.
Τοποθέτηση Ηλεκτρονικών Στοιχείων στην Πλακέτα (PCB)
Με εξαίρεση κάποια τρανζίστορ π.χ. το TO-92 όλα τα στοιχεία πρέπει να τοποθετηθούν στην πλακέτα μέχρι να «πατήσουν» καλά στην επιφάνεια της πλακέτας και να τοποθετηθούν στις οπές όσο πιο βαθιά γίνεται.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ


ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΤΗΣ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ