Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ


Καταρχήν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες φωτισμού ενός εξωτερικού χώρου -  σε σχέση με έναν εσωτερικό, είναι εντελώς διαφορετικές. 
Υπάρχουν  κοινές παράμετροι, όπως η σωστή κατανομή του φωτισμού, ανάλογες με τη χρήση του χώρου, αλλά δεδομένου ότι στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει δομημένο περιβάλλον, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα σημεία.

Η χρήση του χώρου ορίζει την ποσότητα φωτισμού που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα σε χώρους εστίασης ο φωτισμός θα πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να δημιουργείται μεν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί κανείς να φάει ή να έχει μία δραστηριότητα χωρίς προβλήματα (υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις εστιατορίων που δεν βλέπεις τι τρως).
Ο φωτισμός μπορεί να είναι ανάδειξης, τονισμός αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου (όψεις – κάθετα στοιχεία), ζωντάνεμα της βλάστησης (δέντρα – θάμνοι). Κάθε περίπτωση εξειδικεύεται ανάλογα με το θέμα που πρέπει να φωτιστεί. Άλλη κατηγορία είναι  ο φωτισμός σήμανσης, αφορά σε σημεία διάβασης  (σκάλες, μονοπάτια) και οριοθέτησης (μάντρες), ώστε να μπορεί να κινηθεί κανείς με ασφάλεια.
 
Πολύ σημαντικό θέμα που απαιτεί την προσοχή μας, είναι ο βαθμός στεγανότητας καθώς και το υλικό που είναι φτιαγμένο το φωτιστικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου, θα έρθει αντιμέτωπο με καιρικές συνθήκες που απαιτούν βαθμό στεγανότητας, αντοχή του υλικού σε βροχή, αέρα, υγρασία, ήλιο. Στους βαθμούς στεγανότητας υπάρχουν διακυμάνσεις που ξεκινούν από το IP44 για μερικώς στεγασμένους χώρους(μπαλκόνια), IP54 για μη στεγασμένους χώρους (κάθετες επιφάνειες – τοίχοι, φωτιστικά δαπέδου), IP67 για  απολύτως στεγανά φωτιστικά (χωνευτά, απλίκες) και IP68  για φωτιστικά που αντέχουν μέσα στο νερό (πισίνες, συντριβάνια).

Τα περισσότερα φωτιστικά είναι φτιαγμένα από χυτό αλουμίνιο και βαμμένα με προιόντα που έχουν φίλτρα αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Παρ ‘ όλα αυτά,  καλό θα ήταν να επιλέγουμε το υλικό και σε σχέση με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές τα φωτιστικά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή πλαστικό, δύο υλικά που αποδεδειγμένα  αντέχουν περισσότερο σε αντίξοες συνθήκες (υφάλμυρα ή αλμυρά νερά). Προτιμήστε πιστοποιημένα προιόντα.

Το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας είναι επίσης  πολύ σημαντικό. Τα περισσότερα φωτιστικά δέχονται πια, λαμπτήρες led ή εξοικονόμησης ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι τα φώτα αυτά παραμένουν αναμμένα για αρκετές ώρες, οπότε η οικονομία αλλά και η μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, είναι θέματα που σίγουρα μας απασχολούν. Προσοχή στην ποιότητα του led, το φθηνό Led, είναι συνήθως ένα κακό Led.
Μη φοβηθείτε τις εναλλαγές στη θερμοκρασία του φωτός. Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με ψυχρό και ζεστό φωτισμό. Κάποια φυτά τονίζονται καλύτερα με ψυχρό φως, (γλαύκα κυπαρίσσια, ελιές), άλλα με ζεστό (δάφνες, πεύκα). Το ψυχρό φως δίνει μία αίσθηση απόκοσμη αλλά και παράλληλα πολύ εντυπωσιακή. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ψυχρό φωτισμό σε χώρους καθιστικού γιατί θα δημιουργήσετε άγχος σε σας και τους καλεσμένους σας.
Πολύ βασική είναι η μελέτη φωτισμού, ειδικά στο στάδιο που ακόμη γίνονται εργασίες στο κτίριο ή στον κήπο (σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα). Εξειδικευμένοι σύμβουλοι φωτισμού μπορούν να σας προφυλάξουν από σωρεία λαθών. Από το που θα πρέπει να βγουν οι παροχές , την αντοχή και αξιοπιστία του προιόντος,  μέχρι τον τύπο φωτιστικού που θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα (δεν κάνουν όλα την ίδια δουλειά). Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με εξωτερικό περιβάλλον, άρα το όλο αποτέλεσμα πρέπει να δένει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο και να μην προκαλεί φωτορύπανση (πόσες φορές δεν έχουμε αποστρέψει το βλέμμα  μόνο και μόνο για να αποφύγουμε μία δέσμη φωτός ή ακόμη χειρότερα σε σπίτια που βλέποντάς τα φωτισμένα νομίζεις ότι κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα).
Παπαπαρίσσης Μάριος
Σύμβουλος Φωτισμού