Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Li-Fi στη θέση του Wi-Fi



H νέα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων γνωστή ως Li-Fi, μπορεί να προσφέρει ταχύτητα Internet 100 φορές πιο γρήγορα από ότι το Wi-Fi που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Οι επιστήμονες έχουν επιτύχει ταχύτητες στο εργαστήριο, έως και 224 GB/δευτερόλεπτο, ισοδύναμο λήψης 18 ταινιών σε 1/10 του δευτερολέπτου. To Li-Fi, σε συνεχή δοκιμαστικά τεστ εργαστηρίου στο Ταλίν της Εσθονίας, επιτυγχάνει ταχύτητες 1 GB/δευτερόλεπτο, 100 φορές την ταχύτητα του Wi-Fi.
Τα όρια του Wi-Fi
Ο κόσμος μας απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε ταχύτερους ρυθμούς «πιέζοντας» την χωρητικότητα του Wi-Fi στα όριά του. Το Wi-Fi λειτουργεί με διαβίβαση δεδομένων μέσω ραδιοκυμάτων που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2019, θα πρέπει να μεταφέρει περίπου 35 τετράκις εκατομμύρια bytes πληροφοριών/μήνα. Επειδή οι ραδιοσυχνότητες που είναι ήδη σε χρήση έχουν αυστηρές ρυθμίσεις, ο όγκος των δεδομένων αυτών θα «δυσκολευτεί» εξαιρετικά να βρεί μια θέση στη γραμμή Wi-Fi.

Η χωρητικότητα όμως, είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το Wi-Fi δεν αποτελεί μια αποδοτική διαδικασία. Η απώλεια ενέργειας μέσω Wi-Fi είναι τεράστια και φθάνει στο 95% (!) της ενέργειας μεταφοράς δεδομένων, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της χρησιμοποιείται για την ψύξη των σταθμών διαβίβασης. Τέλος, η ασφάλεια ευαίσθητων δεδομένων είναι επίσης ένα πρόβλημα, αφού τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν μέσω στερεών αντικειμένων, όπως τοίχοι και πόρτες.

Μια κίνηση προς το φως

Όπως και τα ραδιοκύματα, το ορατό φως είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η διαφορά είναι ότι το φως έχει φάσμα 10.000 φορές μεγαλύτερο από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι το Li-Fi έχει δυνατότητα για τεράστια χωρητικότητα. Αντί για τη μετάδοση πληροφοριών μέσω μιας ροής δεδομένων, το ορατό φως επιτρέπει να μεταδοθεί η ίδια πληροφορία χρησιμοποιώντας χιλιάδες ροές δεδομένων, ταυτόχρονα!

Το Li-Fi λειτουργεί με LED φώτα που αναβοσβήνουν σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, αποστέλλοντας δεδομένα σε ένα δέκτη μέσω δυαδικού κώδικα. Είναι ουσιαστικά σα να αναβοσβήνουμε ένα φακό τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι, δημιουργώντας κώδικα Μορς. Όπως εξηγεί ο ερευνητικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου στο Ταλίν κ. Harald Haas: «Το μόνο που χρειάζεται είναι να χωρέσουμε ένα μικροσκοπικό τσιπ σε κάθε δυνητική συσκευή φωτισμού, συνδυάζοντας δύο βασικές λειτουργίες: φωτισμό και ασύρματη μετάδοση δεδομένων.» Με άλλα λόγια, η υποδομή υπάρχει ήδη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους LED λαμπτήρες που έχουμε, με πολύ μικρές προσαρμογές.

Το τέλος του Wi-Fi;

Το Li-Fi κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιφέρει το τέλος του Wi-Fi. Τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον. Αν και πολύ πιο γρήγορο, το ορατό φως δεν διεισδύει σε στερεά αντικείμενα, όπως τα ραδιοκύματα. Εάν φύγετε από το δωμάτιο που λειτουργεί το Li-Fi, θα διακοπεί η σύνδεση. Βέβαια, για εκείνους που έχουν ανάγκη από ισχυρή ασφάλεια και προστασία δεδομένων, αυτό σίγουρα είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Πιο πιθανό λοιπόν θεωρείται, ότι θα επικρατήσει σταδιακά ένα υβριδικό συνδυαστικό σύστημα Li-Fi και Wi-Fi.

πηγή:World Economic Forum