Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Το σαλόνι συνήθως είναι ο πρώτος χώρος του σπιτιού που βλέπουμε και η τηλεόραση είναι ένα φετίχ για τους περισσότερους…Περισσότερες ίντσες, μεγαλύτερη ανάλυση, ωραίος σχεδιασμός…αν μπορούσαμε θα παίρναμε καινούργια κάθε χρόνο!

Το καλό είναι πως οι τιμές έχουν πάρει την κατηφόρα, όσο αφορά τις πολυπόθητες 4K Smart TVsΓιατί, κακά τα ψέματα, ποιος θέλει να πάρει νέα τηλεόραση και να μην έχει 4K (uHD) ανάλυση; 
Περιληπτικά, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια pixels στην οθόνη, με ανάλυση τουλάχιστον 3840x2160 pixels, διπλάσια από τη γνωστή, κλασική full HD (1920×1080 pixels). Και παρ’ότι το αυθεντικό 4K περιεχόμενο (ταινίες) είναι ελάχιστο σε 4K ανάλυση, στο μέλλον θα είναι πολύ περισσότερο και ήδη αρκετές προβολές γίνονται upscale σε 4K ώστε να δίνουν έστω μια ημι-αληθή εικόνα 4K ανάλυσης.

Καταρρίπτουμε το «μύθο» του refresh rate στις τηλεοράσεις!


Refresh rate…ρυθμός ανανέωσης…RT…όπως και να το διαβάσετε, είναι το ίδιο πράγμα. Είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός που αφορά την ποιότητα εικόνας της τηλεόρασής μας, όμως συχνά δεν αναγράφεται όπως πραγματικά είναι. 

Πως γίνεται, άλλωστε, μια τηλεόραση να έχει refresh rate 120Hz και την ίδια στιγμή, με πολύ μικρή διαφορά στην τιμή, να πωλείται μια άλλη με… 1.200Hz; Η απάντηση είναι απλή: Δεν γίνεται.

Τι είναι το refresh rate;

Ο ρυθμός ανανέωσης ή refresh rate, είναι ουσιαστικά το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα της τηλεόρασης ανά δευτερόλεπτο. Μη τον συγχέετε με τα FPS (Frames Per Second), είναι κάτι διαφορετικό. 

Κάποτε, όλες οι τηλεοράσεις μας είχαν ρυθμό ανανέωσης 50/60Hz (ανάλογα με το τηλεοπτικό σήμα της χώρας μας, (PAL=25/50Hz, NTSC=40/60Hz) και αυτό μας ήταν αρκετό. Όμως, με την έλευση των HDTVs, είδαμε για πρώτη φορά ρυθμό ανανέωσης στα 100Hz και τα 120Hz και καταλάβαμε τι χάναμε τόσον καιρό. Η εικόνα έγινε πολύ πιο καθαρή σε ορισμένα σημεία (κυρίως αυτά με γρήγορες σκηνές και «δράση») και όλα κινούνταν λίγο πιό «ομαλά».

Ωστόσο, οι κατασκευαστές παρασύρθηκαν για άλλη μια φορά στο παιχνίδι του marketing και ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα refresh rates άρχισαν να ξεφεύγουν…. 240, 400, 800, 1000, 1200, ακόμα και… 2.400Hz ρυθμό ανανέωσης είδαμε! 
Είναι δυνατόν; Φυσικά και όχι, απλώς οι εταιρείες βρήκαν «δημιουργικούς» τρόπους να αυξήσουν το διαφημιζόμενο refresh rate και να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του -σκληρού- ανταγωνισμού.

Τι ισχύει στην πράξη;



Ουσιαστικά όλες οι σύγχρονες LED/OLED τηλεοράσεις που πωλούνται στην αγορά και υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, είτε είναι fullHD, είτε uHD (4K), έχουν refresh rate 60Hz ή 120Hz (με ελάχιστες εξαιρέσεις). 

Όταν, λοιπόν, βλέπετε κάποιο νούμερο άνω των 120Hz, πιθανότατα είναι ανακριβές. Συνήθως πριν ή μετά τον αριθμό θα υπάρχουν κάποια αρχικά, όπως «300 PMI», «400 PQI» κ.λπ., αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρχουν, δεν αλλάζει κάτι, είναι 60 ή 120Hz στην πραγματικότητα.
refresh rate 5
Κάθε κατασκευαστής δημιούργησε το δικό του πρότυπο για το ρυθμό ανανέωσης, ώστε να δείχνει μεγαλύτερος και να τραβά την προσοχή του υποψήφιου αγοραστή. Δεν είναι απλά ένα «φούσκωμα» του αριθμού, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει όντως κάποια τεχνολογία πίσω από το ρυθμό ανανέωσης που προσπαθεί να τον εξομοιώσει με τα πραγματικά 120 ή 240 Hz, προσθέτοντας «τεχνητά» frames, όμως φυσικά το αποτέλεσμα είναι υποδεέστερο του αναμενόμενου.

Ναι, αξίζει να επιλέξετε μια TV με 120Hz ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ refresh rate έναντι μιας με 60Hz, η εικόνα θα είναι καθαρότερη και συνολικά η εμπειρία θέασης, ανώτερη. Αλλά για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει πρώτα να…μαντέψετε πόσα Hz πραγματικά υποστηρίζει το μοντέλο που βλέπετε μπροστά σας στο κατάστημα ή το e-shop.

Πόσα Hz είναι τελικά η TV μου;

Σε γενικές γραμμές, ελάχιστοι κατασκευαστές (όπως η Sharp) αναφέρουν τα πραγματικά refresh rates. Στις 4K τηλεοράσεις, ο «κανόνας» λέει πως ό,τι βλέπετε, είναι x2. Κοινώς, αν μια 4K τηλεόραση αναφέρει 240Hz, είναι στην πραγματικότητα 120Hz, αν αναφέρει 120Hz, είναι 60Hz και ούτω καθεξής. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά είναι απειροελάχιστες.
refresh rate (1)
Όσον αφορά τις HD τηλεοράσεις, που είναι σαφώς περισσότερες και με πολύ μεγαλύτερες αποκλίσεις σε refresh rates, είναι δύσκολο να βρεθεί εύκολα το πραγματικό refresh rate. Αυτό διότι μέσα στο 2015, οι κατασκευαστές «μαζεύτηκαν» κάπως στο θέμα αυτό, καθώς το 2013/2014 είχαμε δει εξωφρενικά refresh rates, άνω των 2000Hz. 

Έτσι, αν δείτε μια τηλεόραση που λανσαρίστηκε μέσα στο 2015, τότε πιθανότατα θα ακολουθεί τον «κανόνα του μισού», που περιγράψαμε παραπάνω. 
Αν, όμως είστε έτοιμοι να αγοράσετε κάποιο λίγο παλαιότερο μοντέλο του 2013 ή του 2014, ο κανόνας αλλάζει. Οτιδήποτε από 240 έως 600-720 Hz δίνει στην πραγματικότητα 120Hz και οτιδήποτε από 720-800Hz και άνω, δίνει στην πραγματικότητα 240Hz. 
Προφανώς τιμές από 60 έως 120Hz σημαίνει 60Hz πραγματικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (Sony, Philips, Toshiba) ακόμα και τα 200-240Hz «μεταφράζονται» σε 60Hz.

Εν ολίγοις, αν στοχεύετε σε καλή ποιότητα εικόνας, χρειάζεστε μια οθόνη με 120Hz πραγματικό ρυθμό ανανέωσης, οπότε θα πρέπει να αναζητήσετε μοντέλα με διαφημιζόμενο ρυθμό ΙΣΟ Ή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ 240 Hz (μεγαλύτερο για να είστε 100% σίγουροι). 

Η διαφορά των 120Hz με τα 240Hz είναι μικρή και δε γίνεται τόσο αισθητή από το ανθρώπινο μάτι, τουλάχιστον με το υπάρχον περιεχόμενο και τις τεχνολογίες, αλλά αν οπωσδήποτε θέλετε 240Hz, καλό θα ήταν να «στοχεύσετε» πάνω από τα 720Hz «διαφημιζόμενα».

Προσέχουμε την ενεργειακή κλάση της τηλεόρασης 


energyefficiency_label_alexyndr_Shutterstock_com_104035592_01

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συχνά μας ωθεί στην αγορά μίας οικιακής συσκευής σχετίζεται με την ενεργειακή της κατανάλωση, δηλαδή με το ρεύμα που καταναλώνει όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. 

Ποια είναι η σωστή τοποθέτηση τηλεόρασης στο χώρο;


topothetisi tileorasis (4)

Σε τεράστιο ποσοστό σπιτιών οι τηλεοράσεις είναι τοποθετημένες με λάθος τρόπο, δημιουργώντας προβλήματα τους κατόχους τους.

WatchDistanceFinal

1. Επιλογή μεγέθους τηλεόρασης


Εδώ ακολουθήστε τον απλό κανόνα που λέει πως «όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο». Η τηλεόραση, προφανώς. Εκτός αν στο χώρο σας είστε αναγκασμένοι να κάθεστε πολύ κοντά της (σε απόσταση μικρότερη των 1,5-2 μέτρων δηλαδή), μια τηλεόραση άνω των 40 ιντσών επιβάλλεται. Αν, πάλι, έχετε τεράστιο σαλόνι, θα πρέπει να κοιτάξετε για μοντέλα άνω των 60 ιντσών, με το αντίστοιχο κόστος φυσικά.

§                   26″ = 0,9-1,5 μέτρα
§                   32″ = 1,2-2 μέτρα
§                   37″ = 1,4-2,3 μέτρα
§                   40″ = 1,5-2,6 μέτρα
§                   46″ = 1,8-2,9 μέτρα
§                   52″ = 2-3,3 μέτρα
§                   58″ = 2,1-3,6 μέτρα
§                   65″ = 2,4-4,1 μέτρα
§                   70″ = 2,7-4,5+ μέτρα

Σε γενικές γραμμές μια μεγαλύτερη TV επιτρέπει πιο άνετη θέαση και για περισσότερους θεατές ταυτόχρονα, αν έχει τοποθετηθεί σωστά. Και τι εννοούμε με αυτό;

2. τοποθέτηση τηλεόρασης στο χώρο


Υπάρχουν κοινά σφάλματα που όλοι διαπράττουμε, λίγο ή πολύ, όταν τοποθετούμε μια τηλεόραση στο χώρο μας. 

Πρώτον, το κέντρο της τηλεόρασης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας, όπως συνήθως καθόμαστε. Ούτε ψηλότερα, ούτε χαμηλότερα, καθώς έτσι θα αναγκαστούμε να χαμηλώνουμε ή να ψηλώνουμε το βλέμμα μας, με αποτέλεσμα την κλίση των αυχενικών σπονδύλων και την αύξηση του βάρους που αναγκάζονται να «σηκώσουν». Το ίδιο σφάλμα διαπράττουμε συχνά με τα smartphones (κοιτώντας προς τα κάτω) και φυσικά αυτό οδηγεί σε πιασίματα και πόνους στον αυχένα.

Αν αναγκαστείτε να τοποθετήσετε ψηλά την τηλεόραση, πρέπει να έχει κλίση προς τα κάτω, ώστε να «κοιτά» ευθεία εσάς όταν στρέψετε το κεφάλι σας προς αυτήν. Έτσι θα έχετε καλύτερη ποιότητα θέασης.

topothetisi tileorasis (2)
Αυτό ισχύει παντού και πάντα. Προτιμήστε τραπεζάκια ή βάσεις (τοίχου ή επιτραπέζιες) που να υποστηρίζουν εύκολη ρύθμιση/κλίση, ώστε όπου και να βρίσκεστε, η τηλεόραση να «κοιτά» ευθεία σε εσάς (και εσείς αυτήν). Το να στρίβετε το κεφάλι για να δείτε θα σας προκαλέσει σίγουρα πόνους, ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν πάνω από μια θέση για θέαση (καναπέ, πολυθρόνα, τραπεζαρία κ.λπ.) 
Και μη ξεχνάτε πως οι θεατές που είναι αρκετά πλάγια σε σχέση με την TV, θα βλέπουν με αρκετά χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, ειδικά αν είναι απλό TFT-LCD το panel της.

3. Φωτισμός χώρου για θέαση τηλεόρασης

Δεύτερον, αν υπάρχει παράθυρο στο χώρο που αφήνει πολύ φως να μπει, καλό θα ήταν να είναι στα αριστερά της τηλεόρασης (το ίδιο ισχύει για τα τεχνητά φώτα). Σε καμία περίπτωση να μην είναι πίσω από την τηλεόραση, αλλά ούτε «κόντρα» σε αυτήν, καθώς έτσι θα έχουμε πολλές αντανακλάσεις ή λάθος ambient φωτισμό που θα κουράζει πολύ τα μάτια μας και θα μας εκνευρίζει.
topothetisi tileorasis (6)
Επίσης, πολλοί χρήστες παρουσίαζουν κόπωση στα μάτια όταν παρακολουθούν τηλεόραση σεσκοτεινά δωμάτια χωρίς φωτισμό, για πολλή ώρα. Είναι λογικό σε γενικές γραμμές, όποτε να το αποφεύγετε. Η καλύτερη λύση είναι μια λάμπα πίσω από την τηλεόραση (ακριβώς από πίσω, ώστε να μη φαίνεται), ούτε πολύ «θερμή» (κίτρινη) ούτε πολύ «κρύα» (μπλέ), ώστε να μην αλλοιώνει τα χρώματα της TV που φτάνουν στα μάτια σας και ταυτόχρονα να τα ξεκουράζουν με το φωτισμό που θα διαχέεται στο χώρο.
topothetisi tileorasis (1)

Τέλος, αν πρέπει να δείτε με κλειστά τα φώτα (π.χ. γιατί δίπλα σας κοιμάται το έτερον ήμισυ), μπορείτε να χαμηλώσετε το «brightness» ή «backlight» της τηλεόρασης από το μενού της, για να μη κουράζονται τόσο τα μάτια σας, χωρίς να αλλάζετε το contrast της όμως.

πηγή:coolhome.gr