Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Τεχνολογικές ανακαλύψεις που χρησιμοποιήθηκαν και για κακό σκοπό


Η τεχνολογία δεν είναι καλή ή κακή από μόνη της, αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς τη χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.
Οι ίδιες τεχνολογίες που διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων, μπορούν σε καταπιεστικά καθεστώτα να χρησιμοποιηθούν για παράνομες πράξεις. Όπως επίσης, η γνώση που οι επιστήμονες κατέχουν για την αντιμετώπιση της επόμενης επιδημίας γρίπης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων.
«Το πρώτο τεχνολογικό εφεύρημα ήταν ίσως η φωτιά» είπε ο Marc Goodman, ειδικός σε θέματα ασφαλείας και ιδρυτής του Ινστιτούτου Future Crimes.
«Μπορεί να μαγειρέψει το φαγητό σου, ή... να κάψει το διπλανό χωριό». Η διαφορά με το σήμερα, είπε, είναι ότι ο ρυθμός των τεχνολογικών αλλαγών είναι τόσο γρήγορος που είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να τις εφαρμόσουν τόσο για το καλό, όσο και για το κακό.
Η ιστοσελίδα news.discovery.com έκανε μια λίστα με τις καινοτομίες εκείνες που σχεδιάστηκαν για να κάνουν τον κόσμο ένα «καλύτερο μέρος» και οι οποίες μετατράπηκαν σε «εργαλεία του κακού».

1. Zyklon B


Το δηλητήριο που έγινε «διάσημο» από τη χρήση του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Το Zyklon B χρησιμοποιούνταν αρχικά ως φυτοφάρμακο και απολυμαντικό. Ενεργό συστατικό του Zyklon B είναι το υδροκυάνιο.
Όταν πρωτοκατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 περιείχε μια «προειδοποιητική» οσμή, έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλές στη χρήση τους. Χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο των παρασίτων στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών καθώς επίσης και ως καθαριστικό στα είδη ένδυσης. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ το χρησιμοποιούσαν για να περιχύνουν τα ρούχα των μεξικανών μεταναστών στη δεκαετία του 1930, στον απόηχο της εξάπλωσης της επιδημίας τύφου.
Παραλλαγές του χημικού αυτού εξακολουθούν να πωλούνται στην Τσεχική Δημοκρατία.

2. 3-D Printing


Χαρακτηρίστηκε και ως δεύτερη βιομηχανική επανάσταση: η δυνατότητα να εκτυπώνει κανείς σε τρεις διαστάσεις ό,τι θέλει, εφόσον έχει το κατάλληλο σχέδιο φορτωμένο σε έναν υπολογιστή. Η τρισδιάστατη ψηφιακή εκτύπωση έχει εφαρμοστεί πολύ στην ιατρική, για παράδειγμα για την κατασκευή εμφυτευμάτων γνάθου, αυτιών και κρανίων.
Η ίδια τεχνολογία όμως έχει χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή όπλων. Η οργάνωση Defense Distributed ανέβασε ένα βίντεο τον περασμένο Μάιο από το πρώτο όπλο τρισδιάστατης εκτύπωσης.

3. Δυναμίτιδα


Ο Alfred Nobel εφηύρε τη δυναμίτιδα, ως ένα ισχυρό εκρηκτικό για εξορύξεις και για την ευκολότερη δημιουργία υπόγειων τούνελ.
Και αυτή όμως χρησιμοποιήθηκε για «κακούς σκοπούς», με χαρακτηριστικά παραδείγματα το βομβαρδισμό της Wall Streetτ ο 1920, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 143. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε μια προσπάθεια ανατίναξης του υδραγωγείου της Καλιφόρνια το 1924.

4. Tor (The Onion Router)


To Tor (συντομογραφία του The onion router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Αναπτύχθηκε το 2002.
Ωστόσο, και αυτό μπορεί να «κρύβει» εγκληματικές δραστηριότητες. Την 1η Οκτωβρίου το FBI έκλεισε την online αγορά Silk Road, μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές αγορές διακίνησης ναρκωτικών. Υπάρχουν ακόμη άλλες ιστοσελίδες, προσβάσιμες μόνο μέσω Tor, οι οποίες διακινούν τα πάντα... από όπλα μέχρι παιδική πορνογραφία.

5. Tabulating Machine


Ο Herman Hollerith ήταν αμερικανός στατιστικολόγος και εφευρέτης που ανέπτυξε έναν μηχανικό πινακοποιητή με βάση τις διάτρητες κάρτες, ώστε να πινακοποιούνται γρήγορα τα στατιστικά στοιχεία από εκατομμύρια δεδομένα. 
Ήταν ο ιδρυτής μίας από τις εταιρείες που αργότερα ενώθηκαν για να σχηματίσουν την IBM.
Τη δεκαετία του 1930 η IBM, μέσω της γερμανικής θυγατρικής της, εφοδίασε τέτοιες μηχανές το Τρίτο Ράιχ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να συγκεντρωθούν τα δεδομένα των γερμανών πολιτών, όπως επίσης των Εβραίων, των Ρομά και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων.

6. Φωσγένιο


Το φωσγένιο (COCl2) χρησιμοποιούνταν στις βαφές το 19ο αιώνα και μέχρι και σήμερα. Επειδή είναι ισχυρό ασφυξιογόνο, το φωσγένιο χρησιμοποιήθηκε και ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

7. Google Earth


Ποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά το Google Map για να βρει μια διεύθυνση ή το Google Earth για να ρίξει μια ματιά σε μια τοποθεσία;
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν ισχυρό όπλο στα χέρια τρομοκρατών, όπως έδειξαν οι επιθέσεις στη Μουμπάι το 2008, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση της Ινδίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Google να θολώσει μερικές από τις εικόνες που παρέχει, ενώ κατέθεσε και αγωγή εναντίον της εταιρείας.

8. Remote Access Tools


Τα εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης εφευρέθηκαν, προκειμένου οι διαχειριστές συστημάτων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που ανέκυπταν.
Οι τεχνικοί υπολογιστών μπορούν να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας από το γραφείο τους, χωρίς να έχουν το μηχάνημα μπροστά τους.
Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται οι «κακοήθεις χάκερς», οι οποίοι καταφέρνουν να βρίσκουν πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα και να ελέγχουν σχεδόν ό,τι θέλουν.

9. Βιοτεχνολογία

Πλέον μπορεί κανείς να κάνει πειράματα συνθετικής βιολογίας στο γκαράζ του σπιτιού του, ενώ το κόστος των βιολογικών συστατικών έχει πέσει κατακόρυφα.
Όμως η δυνατότητα να κάνει κανείς βιολογικά πειράματα στο σπίτι του, οδήγησε σε περιστατικά όπως οι επιθέσεις με άνθρακα το 2001, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων.

10. Ρομπότ


Πριν από δεκαετίες οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας είχαν οραματιστεί ένα μέλλον με ρομπότ, τα οποία θα υπηρετούν τον άνθρωπο.
Αυτό, τουλάχιστον εν μέρει, έγινε πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς τις ηλεκτρικές σκούπες, τα αυτοκίνητα και τους υπολογιστές.
Υπάρχουν ήδη όμως προγράμματα ανάπτυξης αυτόνομων όπλων στεριάς και θαλάσσης στον αμερικανικό στρατό, των οποίων την απαγόρευση έχει ζητήσει ο ΟΗΕ.

πηγή:newsbeast.gr