Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ

tips psygeio 5

Ναι, τα σύγχρονα ψυγείο (ειδικά τα τεχνολογίας nofrost) είναι αυτορυθμιζόμενα, δε χρειάζονται απόψυξη και γενικά είναι πολύ πιο <<έξυπνο>> από τα παλιά, όμως αυτό δε σημαίνει πως δε πρέπει να είμαστε εκπαιδευμένοι ως χρήστες-καταναλωτές και να τα κάνουμε όλα… στην τύχη!

Μπορεί να μειώνουμε τη διάρκεια ζωής του ψυγείου χωρίς να το καταλαβαίνουμε, να χαλάνε τα τρόφιμά μας πιό γρήγορα και εν γένει, να μη κάνουμε σωστή χρήση στο ψυγείο μας. Οπότε, ιδού μερικά tips ώστε να μην επαναλάβετε τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να κρατήσετε το ψυγείο σε άψογη κατάσταση για πολλά, πολλά χρόνια!

1) Tips για σωστή λειτουργία


§                       Το ψυγείο πρέπει να λειτουργεί στους 2-4 βαθμούς Κελσίου, ιδανικά. Αυτό για το χώρο συντήρησης, αφού η κατάψυξη πρέπει να βρίσκεται από τους -16 βαθμούς Κελσίου και κάτω! Οπότε ρυθμίστε κατάλληλα το ψυγείο σας.
§                       Το ψυγείο πρέπει να έχει μια ελάχιστη απόσταση από τον τοίχο (η πίσω πλευρά του), γύρω στα 5-10 εκατοστάΑυτό ώστε να κάνει σωστή απαγωγή θερμότητας στο περιβάλλον, να μην υπερθερμαίνεται και να έχει καλύτερη απόδοση.
§                       Μη γεμίζετε το ψυγείο σας με τρόφιμα, μειώνετε σημαντικά την απόδοσή του και ορισμένα τρόφιμα που είναι πιό μακριά από τον κυκλοφορητή θα μείνουν πιό ζεστά απ’ότι πρέπει!
§                       Αν το ψυγείο δεν είναι τεχνολογίας nofrost, φροντίστε να απομακρύνετε τακτικά τον πάγο που συσσωρεύεται, ή έστω κάντε ολική απόψυξη μια φορά το εξάμηνο.
§                       Τοποθετείτε τα τρόφιμά σας σε ταπεράκια ή σκεπασμένα/τυλιγμένα μέσα στο ψυγείο ώστε να μη μεταφέρονται οσμές και υγρασία στο χώρο του ψυγείου.
§                       Μην αφήνετε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγο και το καλοκαίρι ρυθμίστε λίγο χαμηλότερα τη θερμοκρασία αν το ανοιγοκλείνετε συχνά. 


2) Tips για την απόψυξη του ψυγείου


Η απόψυξη είναι μια βαρετή και κουραστική διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ψυγείου σας. Όταν, λοιπόν, δείτε ότι έχει συσσωρευτεί αρκετός πάγος και έχει έρθει η ώρα, κάντε τα εξής:
§                       Βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα.
§                       Αδειάστε τα περιεχόμενα του ψυγείου και αν μπορείτε και τα ράφια-συρτάρια.
§                       Με όποιο τρόπο θέλετε κρατήστε τις πόρτες του ανοικτές για όσες ώρες χρειαστούν.
§                       Αν η κατάψυξη έχει πολύ πάγο και χρειάζεται αρκετές ώρες, μπορείτε να «βοηθήσετε» βάζοντας κατσαρολάκια με ζεστό νερό και κλείνοντάς τα στην κατάψυξη, η θερμότητα και ο ατμός θα λιώσουν ευκολότερα τον πάγο. Προσοχή μη το παρακάνετε με το καυτό νερό.
§                       Καθαρίστε τις εσωτερικές επιφάνειες και τα ράφια-συρτάρια μια ένα σφουγγαράκι και νερό με ξίδι, για απολύμανση.
§                       Όταν τελειώσει η απόψυξη, σκουπίστε καλά όλο το εσωτερικό από νερά κ.λπ. και τοποθετήστε τα πάντα στη θέση τους.

§                       Στο τέλος, μπορείτε να βάλετε και ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα στο ψυγείο (συντήρηση) για να απορροφηθούν οι οσμές.


3) Tips για τη χωροταξία των τροφίμων

§                       Χρησιμοποιείστε τις ειδικές θήκες για φρούτα και λαχανικά αφού απαιτούν διαφορετική θερμοκρασία (πιό υψηλή) από τα υπόλοιπα τρόφιμα.
§                       Μη πλένετε φρούτα και λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς αυξάνετε σημαντικά την υγρασία που μπορεί να βλάψει τα ίδια ή άλλα τρόφιμα.
§                       Τα ψηλότερα ράφια του ψυγείου έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία (7-9 βαθμούς Κελσίου), τα μεσαία γύρω στους 4-6 και το χαμηλότερο ράφι (πάνω από τα συρτάρια όμως) έχει τη χαμηλότερη, 2-4 βαθμούς. Συνεπώς εκεί πρέπει να τοποθετείτε τα πιό ευπαθή τρόφιμα (π.χ. θαλασσινά) και στο ψηλότερο όσα δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ψύξης και όσα έχουν την ένδειξη «διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».
§                       Μη τοποθετείτε τα φυλλώδη λαχανικά χωρίς να είναι κλεισμένα σε δοχείο ή τυλιγμένα, καθώς ξεραίνονται. Αντίθετα υπάρχουν άλλα προϊόντα που πρέπει να «αναπνέουν», όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο.
§                       Μη τοποθετείτε τα γαλακτοκομικά στην πόρτα του ψυγείου. Λόγω θέσης αλλά και του ανοίγματος-κλεισιμάτος, είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία στο χώρο συντήρησης (8-10 βαθμούς).
§                       Μη τοποθετείτε το ζεστό φαγητό στο ψυγείο, αφήστε το να φθάσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Μη τοποθετείτε τρόφιμα βραχείας συντήρησης στο πίσω μέρος του ψυγείου, καθώς είναι πιθανό να τα ξεχάσετε εκεί και να χαλάσουν σύντομα. Προσπαθήστε να έχετε στο εμπρός μέρος όσα χαλάνε γρήγορα και στο πίσω όσα διατηρούνται για πολλές μέρες.



Συνεχίζουμε με την εξοικονόμηση ρεύματος και έχουμε ακόμα κάποια μικρά μυστικά. Στα διάφορα ψυγεία που έχουμε, είτε συντήρησης είτε κατάψυξης, προσέχουμε οκτώ σημεία που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα ενώνουμε στη πρίζα

1ο: Το καλώδιο να είναι ακριβώς όσο απέχει το ψυγείο από την πρίζα και αν είναι δυνατόν να είναι μικρότερο από 1,8 μέτρα

2ο: Δεν παίρνουμε ποτέ ρεύμα από πολύπριζο. Υπάρχει κίνδυνος λόγω χαλάρωσης ή υπερθέρμανσης να προκληθεί πυρκαγιά, ή στην καλύτερη περίπτωση, να καεί η ασφάλεια της πρίζας.

3ο: Αν είναι μεγάλο το καλώδιο, ΠΟΤΕ μην το τυλίγετε σε κύκλους σπείρες, γιατί αυτές (οι σπείρες) λειτουργούν σαν πηνία (ηλεκτρομαγνήτες) με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι και 40% περισσότερη κατανάλωση στο κάθε ψυγείο.

4ο: Προσέχουμε τις πόρτες να είναι πάντα κλειστές.

5ο: Τοποθετούμε τα ψυγεία σε στεγασμένο και σκιερό χώρο ή στην ιδανική περίπτωση σε κλιματιζόμενο χώρο.

6ο: Αν έχουμε τριφασικό ρεύμα, με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου μας, διαχωρίζουμε και κατανέμουμε τα ψυγεία μας ισοδύναμα στις τρεις φάσεις, ανάλογα με το φορτίο του κάθε ψυγείου.

7ο: Ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες των ψυγείων στις επιτρεπόμενες από το Nόμο θερμοκρασίες, και ποτέ πιο κάτω, σε απόλυτους αριθμούς. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι:
α. Για ψυγεία συντήρησης με τρόφιμα από 2οC-4οC
β. Για ψυγεία κατάψυξης (παγωτών) από -16οC.

8ο: Μειώστε όσο το δυνατόν τον αριθμό των ψυγείων σας.

Αν ακολουθήσετε τις πιο πάνω συμβουλές, τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 25%-35% κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.


πηγή:coolhome.gr