Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού

Το WiFi είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε Internet σε όλο το σπίτι, χωρίς να τρέχουν καλώδια παντού. Καμιά φορά, όμως, το σήμα του WiFi είναι αδύναμο ή ανύπαρκτο σε κάποια δωμάτια. Δείτε τις δωρεάν και πληρωμένες μεθόδους για έχουμε καλύτερο σήμα WiFi σε ολόκληρο το σπίτι.

Οι δωρεάν μέθοδοι για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi

 

Αν θέλουμε να επενδύσουμε χρήματα στο WiFi μας, υπάρχουν αρκετά είδη εξοπλισμού που μπορούν να βελτιώσουν το σήμα, από καλύτερο router και κεραίες μέχρι repeaters και powerline, που θα μας κοστίσουν από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες ευρώ.
Πριν όμως βάλουμε το χέρι στην τσέπη, αξίζει να βελτιστοποιήσουμε το υπάρχον δίκτυο.
Σε προσωπική μας δοκιμή, σε ένα ασύρματο δίκτυο που μετέφερε μόνο 1MB/s από aDSL η οποία συγχρόνιζε στα 18Mbps, με μερικές απλές ρυθμίσεις αυξήσαμε την ταχύτητά του στα 1,8MB/s, στα ίδια επίπεδα με το Ethernet.

Ελέγχουμε τους παράγοντες που εμποδίζουν το WiFi

Γνωρίζατε πως μια μεταλλική αρχειοθήκη, ένας καθρέφτης, ή ένα ενυδρείο μπορεί να δημιουργήσει νεκρά σημεία όσον αφορά το δίκτυο σε ολόκληρο το σπίτι?
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 01
Ή πως μια έρευνα της Intel το 2012 απέδειξε πως ένας απλός σκληρός δίσκος USB 3.0 επηρεάζει τα ασύρματα δίκτυα στις συχνότητες που λειτουργεί το WiFi?
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 02
Το ασύρματο δίκτυο έχει αρκετές τέτοιες ευαισθησίες, με την τοποθέτηση του router και τη σχέση του με άλλες συσκευές να παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα έχουμε καλύτερο σήμα WiFi.
Για αναλυτικές πληροφορίες και για να ελέγξετε όλους τους παράγοντες που μπλοκάρουν το WiFi και μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά του, δείτε τον οδηγό μας: Προβλήματα WIFI-Tι επηρεάζει τη σύνδεσή μας

Μειώνουμε τις παρεμβολές από τρίτα δίκτυα WiFi

Εφόσον έχουμε τοποθετήσει σωστά το router μας, και έχουμε απομακρύνει συσκευές που εμποδίζουν τη λειτουργία του, το επόμενο βήμα είναι να μειώσουμε τις παρεμβολές από δίκτυα WiFi των γειτόνων.
Σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, το διαμέρισμά μας είναι πιθανό να βρίσκεται στην εμβέλεια δεκάδων δικτύων WiFi, ορισμένα εκ των οποίων μπορούν να επηρεάσουν στο δικό μας δίκτυο.

Για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi αρκεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα, όπως το WifiInfoView για τα Windows και το WiFi Analyzer για το Android.
Με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων μπορούμε να επιλέξουμε το κανάλι που θα είναι λιγότερο φορτωμένο και θα έχει τις μικρότερες παρεμβολές.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 03a
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων, δείτε τον οδηγό μας:Ποιο Κανάλι WiFi να Επιλέξω, για Μειωμένες Παρεμβολές

Στρέφουμε σωστά τις κεραίες του router και της κάρτας δικτύου

Κάθε router με WiFi έχει τουλάχιστον μία κεραία, είτε εξωτερική...
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 04
...είτε εσωτερική.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 05
Το αν έχουμε την κεραία οριζόντια ή κάθετα μπορεί να παίξει ρόλο στο αν θα έχουμε καλύτερο σήμα WiFi.
Ποιο είναι όμως το σωστό? Οριζόντια ή κάθετα?
Αυτό εξαρτάται από την κεραία στον υπολογιστή μας. Βλέπετε, για να έχουμε το καλύτερο σήμα WiFi, θα πρέπει και η κεραία του router και η κεραία του υπολογιστή να έχουν την ίδια κατεύθυνση, οριζόντια ή κάθετη.
Αν έχουμε κάποιο USB WiFi σε σταθερό υπολογιστή, είναι εύκολο να δούμε αν έχει οριζόντια την κεραία...
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 06
...ή αν έχει την επιλογή να έχουμε την κεραία κάθετα.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 07
Στα laptop είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό της κεραίας. Ορισμένα laptop έχουν την κεραία του WiFi εσωτερικά στο πλάι της οθόνης.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 08
Άλλα laptop έχουν την κεραία κατά μήκος της ένωσης της οθόνης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα σύγχρονα MacBook.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 09
Ομοίως δύσκολο είναι να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό στα router που έχουν εσωτερικά την κεραία, καθώς δεν αναγράφεται ποτέ στα χαρακτηριστικά.
Κατά συνέπεια, η μόνη αξιόπιστη λύση είναι ο πειραματισμός. Δοκιμάζουμε να έχουμε την κεραία του router ή ολόκληρο το router οριζόντια και κάθετα, και παρατηρούμε σε ποια περίπτωση έχουμε το καλύτερο σήμα WiFi.
Το ιδανικό είναι αν έχουμε ένα router με δύο κεραίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να έχουμε τις κεραίες κάθετα μεταξύ τους, ώστε να έχουμε καλό σήμα WiFi με κάθε συσκευή.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 10
Σε ορισμένα router με τρεις κεραίες, ο κατασκευαστής προτείνει στο βιβλίο οδηγιών η μεσαία κεραία να είναι κάθετα, σε γωνία 90 μοιρών με το router, ενώ οι άλλες δύο να είναι η καθεμία σε γωνία 45 μοιρών.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 11
Αν τώρα έχετε αυτό το router, που έχει το ταχύτερο WiFi στον κόσμο (και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα)...
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 12
...η εμβέλειά του είναι 500 τετραγωνικά μέτρα, οπότε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πώς θα βάλετε τις κεραίες.
Σε κάθε περίπτωση, ο πειραματισμός θα μας δείξει ποια τοποθέτηση θα μας δώσει το καλύτερο σήμα WiFi.

Κερνάμε το WiFi μας μια μπύρα

Κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια στο Internet ένας οδηγός για το πώς να χρησιμοποιήσουμε ένα αλουμινένιο κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού σαν ενίσχυση για την κεραία.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 13
Αυτή η μέθοδος, αν και φαίνεται "μπακάλικη", στην πράξη μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi, μέχρι και να διπλασιάσει την ισχύ του σήματος.
Αποτελεί μια ιδανική πατέντα σε περίπτωση που είναι αδύνατον να έχουμε το router σε κεντρικό σημείο του σπιτιού.

Οι ακριβότερες μέθοδοι για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi

Ενώ με τις δωρεάν μεθόδους μπορούμε να δούμε ενδεχομένως σημαντική διαφορά στην απόδοση του WiFi μας, σε ορισμένες περιπτώσεις η μόνη μέθοδος να έχουμε πραγματικά καλύτερο σήμα WiFi είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Αγορά καλύτερης κεραίας

Αν το router μας έχει εξωτερική κεραία, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα μεγαλύτερο μοντέλο κεραίας, για να αυξήσουμε με αυτό τον τρόπο την εμβέλεια. Είναι η πιο οικονομική αναβάθμιση που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi.
Μια εξαιρετική κεραία είναι η TP-LINK TL-ANT2408C, η οποία έχει δεχθεί ενθουσιώδεις κριτικές, και διαθέτει καλώδιο 1,3 μέτρων, για καλύτερη τοποθέτηση.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 13a
Δυστυχώς, αν το router μας δεν έχει ήδη εξωτερική κεραία, δεν γίνεται να συνδέσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο.

Μπορώ με μια πολύ μεγάλη κεραία να έχω εμβέλεια χιλιομέτρων?

Αναρωτιούνται πολλοί  που μένουν σε χωριό, υπάρχει ένα δημοτικό WiFi στην πλατεία, και θέλουν να συνδεθούν με αυτό από το σπίτι, που μπορεί να απέχει 500 μέτρα ή και περισσότερο.

Δυστυχώς, δεν γίνεται με μόνο μία κεραία να καλυφθεί αυτή η απόσταση. Στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται ένα ζεύγος από κατευθυντικές κεραίες, μία στο σπίτι και μία συνδεδεμένη στο access point της πλατείας, που να "κοιτάζουν" η μία απευθείας στην άλλη.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 13b
Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις χρειάζονται ειδική μελέτη, δεν είναι τόσο απλές όσο το να συνδέσουμε μια κεραία στο router μας.

Αγορά repeater για μεγαλύτερη εμβέλεια

Η ποιο αξιόπιστη μέθοδος να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi είναι αγοράζοντας ένα repeater.
To repeater ουσιαστικά συνδέεται ασύρματα με το router και αναμεταδίδει το σήμα του δικτύου. Με σωστή τοποθέτηση του repeater μπορούμε πρακτικά να διπλασιάσουμε την εμβέλεια του WiFi.
Αποτελεί την ιδανική λύση αν έχουμε ένα διώροφο σπίτι, ώστε στον ένα όροφο να συνδέονται οι συσκευές μας μέσω του router, και στον άλλο μέσω του repeater.
Ένα πολύ καλό repeater, και σε αρκετά οικονομική τιμή, είναι το TP-LINK TL-WA850RE.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 14
Υποστηρίζει σύνδεση έως 300Mbps (με router και κάρτα δικτύου συμβατή με το πρωτόκολλο IEEE 802.11n), ενώ είναι συμβατό με το router ZTE του OTE, που έχει τη φήμη πως είναι "δύσκολο" όσον αφορά τα repeaters.

Γίνεται να μετατρέψω ένα παλιό router σε repeater?

 

Ορισμένα WiFi router διαθέτουν τη λειτουργία bridge, που τους επιτρέπει να λειτουργήσουν ως repeater, αναμεταδίδοντας το WiFi από το βασικό μας router.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 14a
Αυτό όμως γίνεται σε router του εμπορίου. Τα φτηνιάρικα router που δίνουν δωρεάν οι πάροχοι με τη σύνδεση δεν έχουν σχεδόν ποτέ τη δυνατότητα bridge.
Επειδή λοιπόν κατά 99% ένα παλιό router θα είναι κάποιο που μας έχει ξεμείνει από μια παλιά σύνδεση, το πιθανότερο είναι πως δεν θα διαθέτει τη δυνατότητα bridge.
Ρίξτε πάντως μια ματιά στο διαχειριστικό, δεν χάνετε τίποτα.

Αγορά Powerline για συνδυασμό ενσύρματου και ασύρματου

Το Powerline είναι μια συσκευή που εκμεταλλεύεται το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, μέσα από τις πρίζες, ώστε να μεταφέρει δεδομένα στο δίκτυο.
Συνήθως τα powerline χρησιμοποιούνται για το δίκτυο ethernet, υπάρχουν όμως και μοντέλα που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα του powerline με το WiFi. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε το καλύτερο σήμα WiFi σε αποστάσεις που δεν θα λειτουργούσε ένα απλό repeater.
Όπως είναι λογικό, το κόστος είναι ανεβασμένο σε σχέση με την αγορά ενός repeater, όμως το δίκτυο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 300 μέτρα μέσω του ηλεκτρικού δικτύου.
Μια έξοχη λύση για συνδυασμό powerline και WiFi είναι το TP-LINK TL-WPA4226KIT AV500.
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 15
Είναι σημαντικό πως στο συγκεκριμένο κιτ περιλαμβάνονται και οι δύο μονάδες που χρειαζόμαστε, γιατί ορισμένα powerline πωλούνται μεμονωμένα και πρέπει να αγοράσουμε δύο.
Να σημειωθεί πως για να λειτουργήσει το powerline θα πρέπει οι δύο μονάδες να βρίσκονται στην ίδια φάση, σε περίπτωση που έχουμε τριφασική παροχή στο σπίτι.
Επιπλέον, τα πολύπριζα ασφαλείας δημιουργούν προβλήματα στα powerline, και θα πρέπει να έχουμε τη μονάδα απευθείας πάνω στην πρίζα.

Δείτε επίσης την τεχνολογία της  DEVOLO POWERLINE

Αγορά router 5GHz και IEEE 802.11ac

Η αγορά router είναι η πιο ακριβή λύση για να έχουμε καλύτερο σήμα WiFi. Ουσιαστικά αξίζει μόνο αν έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα παρεμβολών, και θέλουμε να έχουμε ταχύτερο ασύρματο δίκτυο σε σχέση με τα 54Mbps που παρέχουν τα περισσότερα απλά router.
Όλα τα router που δίνουν δωρεάν οι πάροχοι χρησιμοποιούν τη συχνότητα των 2,4GHz. Η συχνότητα αυτή, όμως, δέχεται τις περισσότερες παρεμβολές από τρίτες συσκευές. Ως εκ τούτου, ορισμένα νεότερα router υποστηρίζουν τη συχνότητα των 5GHz, στην οποία πρακτικά εξαλείφονται οι παρεμβολές από άλλες συσκευές.
Ένα από τα ποιο οικονομικά router της αγοράς που είναι dual band, υποστηρίζει δηλαδή και 2,4GHz αλλά και 5GHz για πλήρη συμβατότητα, είναι το TP-LINK ARCHER D2 AC750
Καλύτερο Σήμα WiFi Σε Κάθε Δωμάτιο του Σπιτιού 16
Επιπλέον, το συγκεκριμένο router υποστηρίζει το πρωτόκολλο 802.11ac. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε μια κάρτα δικτύου η οποία επίσης να υποστηρίζει το 802.11ac, η μέγιστη ταχύτητα του WiFi θα είναι μέχρι 433Mbps.

πηγή:pcstep