Πώς είναι δυνατόν κάποιος να μου κλέβει το wifi…
…αφού έχω ασφάλεια WEP?
Στα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιείται ένας από τους δύο αλγορίθμους κρυπτογράφησης, το WEP ή το WPA/WPA2. H τεχνολογία WEP είναι η χαρά του γείτονα που θέλει να το παίξει hacker και να μας κλέβει το WiFi. Και αυτό διότι στο WEP το κάθε πακέτο δεδομένων που μεταφέρεται, "κουβαλάει" μαζί του μέρος του κωδικού. Οπότε, με τη συλλογή πολλών πακέτων και ένα ελεύθερα διαθέσιμο πρόγραμμα, είναι εύκολο να παραχθεί η ακολουθία του κλειδιού.
…εφόσον χρησιμοποιώ WPA/WPA2?
Σίγουρα το WPA αλλά και η μετεξέλιξή του, το WPA2, έχουν αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου, χρησιμοποιώντας ισχυρά πρωτόκολλα κωδικοποίησης, αποθαρρύνοντας έτσι τον τζαμπατζή που θέλει να μας κλέβει το wifi.
Ενώ είναι καλή η εξέλιξη της τεχνολογίας, ας μην ξεχνάμε ότι το ασύρματο δίκτυο λειτουργεί σαν το σπίτι μας: Μπορεί να έχουμε πόρτα ασφαλείας, αλλά πρέπει να την κλειδώνουμε για να είμαστε ασφαλείς.
Τι κάνω λάθος και πάλι ο γείτονας μου κλέβει το wifi?
Μια λανθασμένη αλλά συνήθης τακτική είναι το να χρησιμοποιούμε τον εργοστασιακό κωδικό του router, που δεν μπήκαμε στον κόπο να αλλάξουμε.
Σε αυτή τη περίπτωση τότε μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να μας κλέβει το wifi. Αυτό γιατί υπάρχουν πολλά προγράμματα που υπόσχονται και κάνουν θαύματα. Κάποια παρουσιάζουν το εργοστασιακό κωδικό ανά μοντέλο router και με βάση το προεπιλεγμένο όνομα του ασύρματου δικτύου, και άλλα σπάνε γρήγορα και εύκολα
τους κωδικούς.
Για να σας προλάβουμε, μην γράψετε στα σχόλια για το ποια είναι αυτά τα προγράμματα και που θα τα βρείτε, δεν πρόκειται να βοηθήσουμε κανέναν να κλέβει το WiFi του γείτονά του.
Γιατί αν κάποιος μας κλέβει το WiFi μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο
Η πιο άμεση επίδραση όταν κάποιος κλέβει το WiFi μας είναι η μειωμένη ταχύτητα της δικής μας σύνδεσης, ιδιαίτερα αν κατεβάζει ταινίες με torrent - ναι, πολλοί έχουν τέτοιο θράσος.
Όμως η καθυστέρηση της σύνδεσης είναι το λιγότερο. Αν αυτός που κλέβει το WiFi πρόκειται για κάποιου είδους ανώμαλο, δεν αποκλείεται να βρεθούμε κατηγορούμενοι για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας από το πουθενά.
Γενικά οτιδήποτε παράνομο γίνει στο Internet από όποιον μας κλέβει το WiFi, είτε αφορά παιδική πορνογραφία, είτε απόπειρές hacking, είτε απειλές μέσω Internet προς τρίτους, θα φαίνεται μέσα από τη διεύθυνση IP της δική μας σύνδεσης, και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε την αθωότητά μας.
Ποιες είναι οι δικές μας συσκευές
Για να διαπιστώσουμε αν κάποιος όντως κλέβει το WiFi μας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δικές μας συσκευές που συνδέονται στο router, ώστε να ξεχωρίσουμε αν υπάρχει κάποια άγνωστη συσκευή.
Για καλή μας τύχη, κάθε κάρτα δικτύου, εσωτερική, εξωτερική, ή ενσωματωμένη σε οποιαδήποτε συσκευή, έχει ένα μοναδικό αριθμό που είναι η ταυτότητά της. Ο αριθμός αυτός ονομάζεται διεύθυνση MAC.
Τι είναι η διεύθυνση MAC
Η διεύθυνση Media Access Control (MAC address) είναι μια σειρά από 48 bits (δυαδικά ψηφία που παίρνουν τιμή 0 ή 1), τα οποία ομαδοποιούνται ανά 4 και εκφράζονται στοδεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης.
Οι δεκαεξαδικοί πλέον αριθμοί ομαδοποιούνται ανά δύο και χωρίζονται είτε με άνω και κάτω τελεία…
…είτε με παύλα.
Η φυσική διεύθυνση Media Access Control (MAC address) είναι προκαθορισμένη και αποθηκευμένη στην κάρτα δικτύου του υπολογιστή από το εργοστάσιο. Έτσι, η MAC address δεν αλλάζει όταν μεταφέρουμε έναν υπολογιστή από ένα δίκτυο σε ένα άλλο, γιατί είναι "χαραγμένη" πάνω στη κάρτα δικτύου. Επιπλέον, σε πολλά λειτουργικά συστήματα η MAC address καλείται και Φυσική Διεύθυνση (Physical Address).
Υπάρχουν βέβαια κάποιες μέθοδοι ώστε μια κάρτα δικτύου να δείχνει μια ψεύτικη MAC Address μέσω Software (Mac Address Spoof), αλλά δεν μας απασχολούν σε αυτό τον οδηγό.
Πώς βρίσκω τη διεύθυνση Mac για κάθε συσκευή που συνδέεται στο Router
Εφόσον οι διευθύνσεις MAC είναι σταθερές, γνωρίζοντας τις διευθύνσεις MAC των συσκευών μας (υπολογιστή, κινητό, tablet) είναι το πρώτο βήμα για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια άγνωστη συσκευή που μας κλέβει το WiFi.
Πώς βρίσκω τη Mac Address στα Windows
Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να βρούμε τη διεύθυνση Mac στα Windows. Μία απλή μέθοδος είναι μέσα από το Κέντρο Δικτύου και Κοινής χρήσης.
Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο του ασύρματου δικτύου, επιλέγουμε Άνοιγμα Κέντρου Δικτύου και Κοινής Χρήσης…
…και κάνουμε κλικ στο ασύρματο δίκτυο, στην ενότητα "Συνδέσεις".
Αυτό το παράθυρο μας δίνει μια αναλυτική εικόνα της κατάστασης του wifi με ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Επειδή εμείς θέλουμε να μάθουμε τη Mac address του υπολογιστή, θα επιλέξουμε Λεπτομέρειες.
Βλέπουμε τις λεπτομέρειες σύνδεσης του δικτύου και σημειώνουμε τη Φυσική Διεύθυνση (Mac address).
Μπορούμε επίσης να βρούμε τη διεύθυνση MAC μέσα από το μενού έναρξης των Windows.
Πατάμε το εικονίδιο έναρξης και επιλέγουμε Ρυθμίσεις. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στην επιλογή Δίκτυο και Internet.
Κατόπιν επιλέγουμε Wifi και Επιλογές για προχωρημένους.
Στις Ιδιότητες μπορούμε να δούμε τη Φυσική Διεύθυνση.
Τέλος, για τους πιο προχωρημένους, μπορούμε να βρούμε τη διεύθυνση MAC με τη γραμμή εντολών.
Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο της έναρξης των Windows και επιλέγουμε την απλή Γραμμή Εντολών.
Δεν επιλέγουμε τη Γραμμή Εντολών με δικαιώματα Διαχειριστή, καθώς δεν χρειαζόμαστε δικαιώματα διαχειριστή στην προκειμένη περίπτωση. Το γεγονός πως τα Windows δίνουν τόσο εύκολα πρόσβαση διαχειριστή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ολόκληρης της πλατφόρμας.
Στο παράθυρο που εμφανίζεται γράφουμε ipconfig/all και πατάμε Enter.
Από τα αποτελέσματα που εμφανίζονται μας ενδιαφέρει το σημείο που αναφέρεται στο ασύρματο τοπικό μας δίκτυο, όπου και θα βρούμε τη διεύθυνση MAC στη γραμμή Physical address.
Αν όμως έχουμε ακόμη Windows 7, γράφουμε cmd στην αναζήτηση, γιατί η λειτουργία με το δεξί κλικ δεν δουλεύει.
Πώς βρίσκω τη Mac Address σε Android Smartphone / Tablet
Μην ξεχνάμε ότι και το smartphone και το tablet είναι συσκευές με ενσωματωμένη κάρτα δικτύου, η οποία έχει τη δική της διεύθυνση Mac. Οπότε η διαδρομή: Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Πληροφορίες Συσκευής -> Κατάσταση, μας δίνει τις ζητούμενες πληροφορίες.
Σε νεότερες εκδόσεις Android, θα χρειαστεί να πάμε Ρυθμίσεις -> Σχετικά με το τηλέφωνο -> Κατάσταση.
Πώς βρίσκω τη Mac Address σε Windows Phone
Για όσους έχουμε Windows SmartPhone, και τους πέντε μας, θα βρούμε τη διεύθυνση Mac στις Ρυθμίσεις -> Πληροφορίες Συσκευής
Τι είναι διεύθυνση IP
Η διεύθυνση IP (Internet Protocol address) είναι ένας αριθμός που εκφράζει τη μοναδική διεύθυνση της συσκευής μας στο δίκτυο που είναι συνδεδεμένη.
Όλες οι συσκευές που συνδέονται μέσω router έχουν μια εσωτερική IP στο δίκτυο, συνήθως της μορφής 192.168.x.x, που δεν επαναλαμβάνεται στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN. Κάθε router ή συσκευή που συνδέεται με 3G/4G έχει και μια εξωτερική IP που είναι μοναδική στον κόσμο.
Η διεύθυνση IP αποτελείται από 32 bits. Τη χωρίζουμε σε 4 οκτάδες bits, βάζουμε τελείες ανάμεσα στις οκτάδες και μετατρέπουμε την κάθε οκτάδα bits σε δεκαδικό αριθμό.
Μπορούμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για την διεύθυνση IP στο σχετικό οδηγό:
Επίσης, καθώς η IP του router είναι μοναδική στον κόσμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η διεύθυνση του σπιτιού μας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Όσον αφορά το θέμα του ποιος μας κλέβει το Wifi, μας ενδιαφέρει να βρούμε αποκλειστικά την εσωτερική IP στο τοπικό δίκτυο, αυτή που συνήθως είναι της μορφής 192.168.x.x. Η εξωτερική μας IP στο Internet δεν μας χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση.
Πώς βρίσκω την διεύθυνση IP στα Windows
Η διεύθυνση IP βρίσκεται συνήθως με τους ίδιους τρόπους που βρίσκουμε τη διεύθυνση MAC. Αλλά η κύρια διαφοροποίηση της με την διεύθυνση MAC είναι ότι η IP είναι από προεπιλογή δυναμική σε όλες τις συσκευές, που σημαίνει πως μπορεί να αλλάζει κάθε φορά που μια συσκευή συνδέεται στο router.
Κατά συνέπεια, κάθε φορά που θα κάνουμε έλεγχο για τις συσκευές που συνδέονται στο router, ώστε να βρούμε αν κάποιος μας κλέβει το wifi, θα πρέπει να βρίσκουμε την IP που πήρε ο υπολογιστής μας εκείνη τη στιγμή.
Μια καλή στρατηγική είναι να ορίζουμε σταθερή IP σε συσκευές που δεν μετακινούνται εκτός σπιτιού, ώστε να γλιτώνουμε χρόνο.
Σε αυτό το σημείο, θεωρείται χρήσιμο να σημειώσουμε και τη Διεύθυνση της προεπιλεγμένης πύλης, γιατί θα μας χρειαστεί αργότερα.
Τις ίδιες πληροφορίες θα βρούμε και μέσω της γραμμής εντολών, όπου η IP αναφέρεται ως IPv4 Address.
Μέθοδοι ελέγχου: ποιες συσκευές συνδέονται στο router και ποιος μας κλέβει το wifi
Είτε μέσα από το router μας, είτε με τη χρήση ειδικών εφαρμογών, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε αν κάποιος συνδέεται στο δίκτυό μας χωρίς την άδειά μας και μας κλέβει το WiFi.
Έλεγχος WiFi μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του router
Το διαχειριστικό περιβάλλον (web interface) του router είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών, αλλά και ένα πανίσχυρο εργαλείο που μπορούμε να δούμε ποιες συσκευές συνδέονται στο router.
Για να μπούμε στο web interface γράφουμε στη γραμμή διεύθυνσης του browser την Ip της προεπιλεγμένης πύλης, την οποία βρήκαμε σε προηγούμενο βήμα. Συνήθως είναι 192.168.0.1 ή 192.168.1.1.
Θα μας ζητηθεί Εισάγουμε το username και το password και συνδεόμαστε στο διαχειριστικό.
Αν φυσικά δεν γνωρίζουμε τον κωδικό χρήστη και το κλειδί τότε, είμαστε αναγκασμένοι να τα αναζητήσουμε είτε στο εγχειρίδιο χρήσης του router, είτε στη σελίδα του κατασκευαστή. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό για τον Κωδικό Router.
Η αρχική εικόνα του διαχειριστικού σχεδόν πάντα διαφέρει ανάλογα με τους παρόχους και τους κατασκευαστές router.
Όμως η σχεδιαστική φιλοσοφία του κάθε interface είναι παρόμοια, οπότε για να δούμε ποιες συσκευές συνδέονται στο router, απλά ψάχνουμε από το μενού να βρούμε το LAN. Στο διαχειριστικό του router στο παράδειγμα επιλέγουμε Interface SetUp…
…και LAN.
Στη λίστα DHCP clients βλέπουμε τις συσκευές που συνδέονται στο router. Αν τώρα, υπάρχει κάποια άγνωστη διεύθυνση MAC, καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μας κλέβει το wifi.
Σε ένα διαφορετικό διαχειριστικό επιλέγουμε Network και στη συνέχεια LAN για τις ίδιες πληροφορίες.
Πολλά router επίσης διαθέτουν κάποιου είδους καταγραφή (log) όπου αποθηκεύουν πληροφορίες για όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι μπορούμε να βρούμε αν κάποιος μας κλέβει το WiFi ακόμα και αν δεν είναι εκείνη τη στιγμή συνδεδεμένος.
Έλεγχος WiFi με το NetWorkMiner
Το NetWorkMiner είναι ένα εύχρηστο και εύκολο πρόγραμμα που ανιχνεύει την κίνηση των πακέτων.
Τα πακέτα είναι ουσιαστικά τα δεδομένα, τα bits πληροφοριών που γίνονται download και upload. Όμως, μια ακόμη δυνατότητα του NetWorkMiner είναι ότι ανιχνεύει τις συσκευές που συνδέονται στο router, ελέγχοντας έτσι αν κάποιος μας κλέβει το wifi. Αρχικά πάμε στη Netresec, στη σελίδα της εταιρείας που κατασκευάζει το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα διατίθεται σε 2 εκδόσεις: την δωρεάν και την επαγγελματική. Στα πλαίσια του παρόντος οδηγού επιλέγουμε την δωρεάν έκδοση.
Κάνουμε αποσυμπίεση του .zip φακέλου. Το θετικό με το εν λόγω πρόγραμμα είναι ότι δεν απαιτείται εγκατάσταση που θα επιβαρύνει τον υπολογιστή μας. Στη συνέχεια, εκτελούμε το NetWorkMiner ως Διαχειριστές μέσα από το μενού που εμφανίζεται με δεξί κλικ…
…και επιλέγουμε το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι με βάση τη κάρτα δικτύου.
Πατάμε Start και το πρόγραμμα αρχίζει την ανίχνευση.
Το πρόγραμμα εμφανίζει μια λίστα με IP διευθύνσεις αλλά, για να δούμε ποιες συσκευές συνδέονται στο router εστιάζουμε στην IP της προεπιλεγμένης πύλης. Αν για παράδειγμα η default gate έχει IP 192.168.2.1 τότε οι συσκευές που συνδέονται στο router θα έχουν Ip από 192.168.2.2, 192.168.2.3, κλπ. Στο παράδειγμα φαίνεται ότι μόνο μια συσκευή είναι συνδεδεμένη.
Αλλά είναι μόνο μια? Και γιατί δεν εμφανίζει τον δεύτερο υπολογιστή, το tablet και το smartphone που επίσης συνδέονται στο router? Μήπως το NetWorkMiner δεν δουλεύει σωστά? Γιατί πάλι δεν μπορώ να ανακαλύψω αν κάποιος μου κλέβει το wifi?
Για να έχουμε πιο ακριβή αποτελέσματα με το NetWorkMiner, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα μικρό κόλπο, που θα μας δείξει ξεκάθαρα αν κάποιος μας κλέβει το wifi.
Όσο ανιχνεύει το πρόγραμμα, πρέπει να αποσυνδέσουμε και να ξανασυνδέσουμε την κάθε συσκευή με το τοπικό μας δίκτυο. Μετά, κάνουμε κλικ στο Sort and Refresh, και το NetWorkMiner εμφανίζει όλες τις διευθύνσεις IP που συνδέονται στο router. Αν οι συσκευές που εμφανίζει είναι οι δικές μας, τότε είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν μας κλέβει το wifi.
Έλεγχος WiFi με το Wireless Network Watcher
Το Wireless Network Watcher είναι ένα πρόγραμμα της εταιρείας Nirsoft, που και με αυτό μπορούμε να ελέγξουμε τις συσκευές συνδέονται στο router και αν κάποιος μας κλέβει το wifi.
Επιλέγουμε να κατεβάσουμε την συμπιεσμένη μορφή, καθαρά για λόγους απλότητας και ευχρηστίας του προγράμματος.
Αποσυμπιέζουμε το .zip αρχείο και είμαστε έτοιμοι να το εκτελέσουμε. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την ελληνική έκδοση του προγράμματος…
…αποσυμπιέζοντας το .ini αρχείο στον ίδιο φάκελο με το Wireless_Network_Watcher.
Με διπλό κλικ μπορούμε να ανοίξουμε το πρόγραμμα και να δούμε τις MAC και IP διευθύνσεις των συσκευών που συνδέονται στο router πατώντας την έναρξη της σάρωσης.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν όντως ανακαλύψουμε κάποιον που μας κλέβει το wifi?
Στη δυσμενή περίπτωση που ανακαλύψουμε ότι και «κάποιοι άλλοι» συνδέονται στο router μας, παραμένουμε ψύχραιμοι και ασφαλίζουμε πλήρως το ασύρματο δίκτυο μας. Αν έχουμε ασφάλεια WPA2/PSK, δικό μας όνομα δικτύου και δικό μας κωδικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν μέσο χρήστη που είδε κάποιον οδηγό hacking στο YouTube να μας κλέβει το WiFi.
Μπορώ να κινηθώ νομικά ενάντια σε κάποιον που μου κλέβει το WiFi?
Στο εξωτερικό, ήδη από το 2005 έχουν αναφερθεί περιπτώσεις συλλήψεων ατόμων που έκλεβαν το WiFi. Όμως όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει στη χώρα μας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο 11188, και θα σας καθοδηγήσουν όσον αφορά τη σχετική διαδικασία.
Μπορεί το να κλέβει κάποιος το WiFi να φαίνεται σαν κάτι ασήμαντο, δεν παύει όμως να είναι παράνομο, και μπορεί να μας μπλέξει πολύ άσχημα, όπως προαναφέραμε. Όπως λέει και ένα δημοφιλές ρητό, "Το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό, είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα".
Δείτε και το σχετικό video