Σελίδες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Πως λειτουργεί το κλιματιστικό (air condition);

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κλιματιστικά βγάζουν κρύο αέρα απλά "διαχωρίζοντας" τον κρύο από τον ζεστό και παρέχοντας μας μόνο τον κρύο. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ζεστός αέρας ανακυκλώνεται μέσα από το σπίτι και ξαναβγαίνει σαν κρύος. Αυτός ο κύκλος συνεχίζεται μέχρι ο θερμοστάτης να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή: όταν ένα υγρό εξατμίζεται αισθανόμαστε δροσιά, π.χ. όταν εξατμιστεί οινόπνευμα πάνω στο χέρι μας τότε νοιώθουμε δροσιά. Τα κλιματιστικα περιέχουν ένα ψυκτικό υγρό που εξατμίζεται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από το οινόπνευμα. Το ψυκτικό μέσο εξατμίζεται στην εσωτερική μονάδα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, και μέσω του ανεμιστήρα ψύχει το σπίτι. Η θερμότητα που βγαίνει από το σπίτι αποδίδεται στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω του συμπιεστή, του ανεμιστήρα και της εξωτερικής μονάδας .

Ένα κλιματιστικό air condition, λειτουργεί περίπου όπως ένα ψυγείο. Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε τι γίνεται, λυτά και κατανοητά:
Ο αεροκομπρέσσορας συμπιέζει (σημείο Β της πάνω φωτογραφίας) ένα παγωμένο αέριο που το λένε Freon. Έτσι, το αέριο αυτό γίνεται καυτό και έχει υψηλή πίεση.

Αυτό το καυτό αέριο περνάει μέσα από ένα σετ σωλήνων(στο διάγραμμα αναπαρίσταται ως κόκκινοi σωλήνες) και το φυσάει ουσιαστικά ο εξωτερικός ανεμιστήρας ώστε να το κρυώσει (όσο ζεστός και αν είναι ο εξωτερικό αέρας, είναι πάντα πολύ πιο κρύος από την θερμοκρασία του καυτού αερίου). Αυτό το καυτό αέριο κατά τη φάση αυτή(του "φυσίματος"), μετατρέπεται σταδιακά σε υγρό.

Έτσι, κατά τη διαδρομή που διανύει το καυτό αέριο, μετατρέπεται σιγά σιγά σε υγρό.
Στο τέλος όμως αυτής της διαδρομής(σημείο Α του διαγράμματος), το υγρό αυτό καταλήγει και περνάει από μία βαλβίδα εκτόνωσης, όπου από κει και μετά, βρίσκονται άλλοι σωλήνες(οι μπλε βάσει διαγράμματος). Κατά την εκτόνωση (σκεφτείτε το σαν ψεκαστήρι), το υγρό αυτό εξατμίζεται. Κατα την εξάτμιση, γίνεται κρύο και μετατρέπεται ουσιαστικά ξανά σε παγωμένο αέριο με χαμηλή πίεση, κυκλοφορώντας ουσιαστικά μέσα στους "μπλε" σωλήνες που βρίσκονται μετά την βαλβίδα εκτόνωσης (στο διάγραμμα αναπαρίστανται ως μπλε σωλήνες).


Έτσι, πολύ απλά, ένας ανεμιστήρας φυσάει τους πλέον παγωμένους από το αέριο σωλήνες (τους μπλε), με αποτέλεσμα να παράγεται κρύος αέρας μέσα στον χώρο μας.

Αυτό το αέριο κάνει συνέχεια τον κύκλο του, με αποτέλεσμα οι "μπλε" σωλήνες να είναι συνέχεια παγωμένοι και να βγάζει το κλιματιστικό συνεχόμενα παγωμένο αέρα! Αυτό σημαίνει ότι όταν κάνει το αέριο την "βόλτα" του μέσα στους "μπλε" σωλήνες, στο τέλος υπάρχει ο αεροκομπρέσσορας που το ξανασυμπιέζει, γίνεται καυτό, περνάει στους "κόκκινους" σωλήνες, κ.ο.κ.

Αλλά υπάρχει αρκετό αέριο ώστε να βρίσκεται παράλληλα σε όλες τις φάσεις, γι'αυτό και οι "μπλε" σωλήνες που φυσάει το κλιματιστικό μας, διατηρούνται συνέχεια παγωμένοι.

Τι είναι η τεχνολογία Inverter στα κλιματιστικά - air conditions;


Ένα on/off κλιματιστικό, όπως λέει και το όνομα του, λειτουργεί σε δύο καταστάσεις:  on (οπότε αποδίδει την ονομαστική του ισχύ π.χ. 12.000btu/h) και off (οπότε σταματάει η λειτουργία του).  Όταν ρυθμίζετε μια θερμοκρασία στο τηλεχειριστήριο του on/off κλιματιστικού, αρχικά το κλιματιστικό θα λειτουργήσει (on = 12.000btu/h) μέχρι να κατέβει η θερμοκρασία του χώρου, μετά θα σταματήσει (off) μέχρι να ξαναανέβει η θερμοκρασία χώρου 1~2 oC, μετά θα ξανά-ξεκινήσει (on) και ούτω καθ’ εξής.

Η λειτουργία ενός inverter κλιματιστικού είναι εντελώς διαφορετική, αφού το κλιματιστικό inverter διαθέτει ένα κατά κάποιο τρόπο “γκάζι” με το οποίο μπορεί και αυξομειώνει την ισχύ του. Ένα κλιματιστικό inverter λοιπόν, δεν λειτουργεί στις δύο καταστάσεις on και off, αλλά λειτουργεί συνεχόμενα προσαρμόζοντας την ισχύ του ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου.  Ετσι, όταν επιλέξουμε θερμοκρασία από το τηλεχειριστήριο ενός inverter κλιματιστικού, στην αρχή το κλιματιστικό θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ (π.χ. 12.000btu/h για το προηγούμενο παράδειγμα), και στην συνέχεια, όταν η θερμοκρασία χώρου πλησιάσει την επιθυμητή, θα λειτουργήσει σε χαμηλότερη ισχύ (π.χ. 8.000btu/h ή 3.000btu/h ανάλογα με τις ανάγκες) ώστε να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία χώρου στην επιθυμητή τιμή χωρίς το κλιματιστικό να ξεκινάει και να σταματάει συνεχώς.

Έτσι λοιπόν  ενώ τα συμβατικά κλιματιστικά είτε λειτουργούν πάντα με σταθερό ρυθμό είτε παύουν τελείως τη λειτουργία τους (έτσι και η ονομασία on/off), τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter μεταβάλλουν το ρυθμό λειτουργίας τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.


Ένα συμβατικό κλιματιστικό θα ξεκινήσει τη σταθερή λειτουργία του έως ότου δημιουργήσει τις επιθυμητές συνθήκες στο χώρο, οπότε παύει να λειτουργεί.
 Όταν πλέον οι θερμοκρασιακές συνθήκες του χώρου αποκλίνουν αρκετά από τις επιθυμητές (η απόκλιση έχει γίνει αισθητή), τότε επαναλειτουργούν στον αρχικό σταθερό ρυθμό.
Τα συμβατικά κλιματιστικά έχουν τη δυνατότητα μόνο να αυξομειώνουν την ένταση του αέρα που δίνουν στο χώρο, το κύκλωμα ψύξης τους όμως είτε λειτουργεί είτε δεν λειτουργεί.


Αντίθετα στα μηχανήματα με τεχνολογία inverter, το κύκλωμα ψύξης και πιο συγκεκριμένα ο συμπιεστής, έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και σε ενδιάμεσα στάδια, ψύχοντας ή θερμαίνοντας τον αέρα μόνο όσο χρειάζεται ανάλογα με τις επιθυμητές συνθήκες στο χώρο.
 Όταν οι συνθήκες του κλιματιζόμενου χώρου είναι πολύ μακριά από τις επιθυμητές το κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ, όσο όμως οι συνθήκες πλησιάζουν στις επιθυμητές το κύκλωμα χαμηλώνει με ακρίβεια την ισχύ λειτουργίας του για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας, γεγονός που έχει αποδειχτεί πολύ πιο αποδοτικό από την απότομη εκκίνηση του κινητήρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σαν αποτέλεσμα η λειτουργία των κλιματιστικών inverter μπορεί να εξασφαλίσει οικονομία 30-40% στην κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα συμβατικά μηχανήματα, πράγμα που μεταφράζεται και σε σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.
Ακόμη η σταθερή και ακριβής απόδοση ενός κλιματιστικού inverter, εκτός από την ταχύτερη επίτευξη των επιθυμητών συνθηκών στο χώρο, εξασφαλίζουν και τη διατήρησή τους χωρίς ενοχλητικές διακυμάνσεις, ενώ η λειτουργία του μηχανήματος σε ενδιάμεσες στάθμες εξασφαλίζει χαμηλότερες στάθμες θορύβου.
 O Συμπιεστής Inverter ρυθμίζει το ρυθμό περιστροφής του και κατ’ επέκταση την απόδοσή του κλιματιστικού, με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις θερμικές απώλειες του χώρου. Συγκριτικά με τα συμβατικά κλιματιστικά, αποφεύγεται η ενεργοβόρα διαδικασία διακοπής και επανεκκίνησης της μονάδας λειτουργίας ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, η οποία διατηρείται σε σταθερα επίπεδα. Η εξοικονόμηση, είναι της τάξεως του 30-40% στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ενός κλιματιστικού τύπου Inverter και ενός απλού κλιματιστικού. Σημειώνεται ότι η ιδιαιτερότητα αυτή των κλιματιστικών inverter συντελεί στο να μην ενδείκνυνται τόσο πολύ από άποψη εξοικονόμησης, για χρήση σε χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για 1-2 ώρες την ημέρα, λόγω του πολύ μεγαλύτερου κόστους αγοράς τους σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά

 Οπότε με το inverter:

1) Bάσει στατιστικών, ξοδεύουμε λιγότερο κατά 30% ρεύμα μιας και απαιτεί πολύ λιγότερη κατανάλωση για "συνεχόμενη συντήρηση" θερμοκρασίας και συνεχόμενη λειτουργία σε "χαμηλές στροφές", από το να ανοίγει και να κλείνει!

2) Έχουμε ελάχιστα επίπεδα θορύβου (αρκετά πιο αθόρυβα, επειδή λειτουργούν συνεχόμενα και "σε χαμηλές στροφές")!

3) Διατηρείται η θερμοκρασία πιο σταθερή συνεχόμενα (πχ αν έχουμε θέσει 25 βαθμούς C, θα κυμαίνεται συνέχεια μεταξύ 24 - 26)!

Αυτό είναι, απλά μας κάνει τη ζωή καλύτερη (από άποψη θορύβου και θερμοκρασίας) και καταναλώνει λιγότερο ρεύμα!
Βέβαια είναι λίγο πιο ακριβά τα inverter από τα απλά, αλλά η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ...


Σωστή χρήση κλιματιστικού
 Kλιματιστικά που μας αρρωσταίνουν αντί να μας δροσίζουν – Τι πρέπει να κάνουμε
Περνάμε το 90% του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι για λόγους ασφάλειας και θερμοκρασίας κλιματίζονται μηχανικά. Ο καθαρισμός των κλιματιστικών μονάδων επιβάλλεται, μια και το 50% των μολυσματικών ασθενειών και αλλεργιών των εργαζομένων αποδίδεται στις… πλημμελείς συνθήκες καθαρισμού της εσωτερικής ατμόσφαιρας των κτιρίων.
Τι επιβαρύνει τον εσωτερικό αέρα;
1. Σωματίδια και οργανισμοί που υπάρχουν στον εξωτερικό αέρα.
2. Συστατικά των μοκετών, χαλιών αλλά και των επίπλων.
3. Μικρόβια που αποβάλλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, ιδίως σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.
4. Το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους.
5. Οποιεσδήποτε εργασίες επισκευών και ανακαινίσεων που λαμβάνουν χώρα εντός των κτιρίων.
Τι αρρώστιες μας προσβάλλουν:

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)
Ονομάστηκε έτσι επειδή εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976 και στην οποία προσεβλήθησαν 220 άτομα, από τα οποία τα 34 πέθαναν
. Τότε για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρόβιο legionella, το οποίο «φώλιαζε» σε κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδιδόταν μέσω της αναπνοής ή της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων προσβάλλεται από την συγκεκριμένη νόσο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, βήχα και ενίοτε μυϊκούς πόνους ή πονοκέφαλο.
Η θνησιμότητα της νόσου, είναι περίπου 12-15 τοις εκατό, αλλά μπορεί να φτάσει και το 40 τοις εκατό σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να προληφθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό, αλλά και γενικότερα απολύμανση των υδραυλικών συστημάτων νερού που βρίσκονται σε μεγάλα κτίρια.
Αλλεργική ρινίτιδα
Η υπερβολική χρήση των κλιματιστικών έχει συνδεθεί άμεσα και με την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας. Πρόκειται για πάθηση, οι οποία όπως αναφέρουν πρόσφατες έρευνες προσβάλλει, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 28 τοις εκατό (ενώ πριν 25 χρόνια δεν ξεπερνούσε το 6 τοις εκατό) του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, η κατάχρηση των κλιματιστικών και ο μη επαρκής εξαερισμός σε κλειστά κτίρια ή αίθουσες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ” επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή. Επίσης έχει φανεί, πως η υπερβολική χρήση κλιματιστικών μπορεί να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον φυσιολογικό μηχανισμό φίλτρου της ρινικής αναπνοής.
Για να μην γίνουν εχθρικά για την υγεία μας τα συστήματα κλιματισμού θα πρέπει να συντηρούνται σωστά και να τηρούνται πιστά οι εκάστοτε προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Μονοξείδιο του άνθρακα
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν το κλιματιστικό χαλάσει, υπάρχει περίπτωση να εκλυθεί μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι δηλητηριώδες και θανατηφόρο αν ο χώρος δεν αερίζεται και οι παρευρισκόμενοι κοιμούνται. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί σε τουρίστες σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας το 2006, όταν δύο ανήλικα παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο και οι γονείς τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.
Οι ψύξεις
Είναι εξίσου συνηθισμένο φαινόμενο από την κατάχρηση του κλιματιστικού, επομένως η τοποθέτησή του θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλο σημείο ώστε να δροσίζει το δωμάτιο και να μην «χτυπά» τα άτομα. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα στην υγεία των παρευρισκόμενων σε έναν κλιματιζόμενο χώρο προκαλεί ο καπνός του τσιγάρου και οι καρκινογόνες ουσίες που αυτός περιέχει. Αυτές ανακυκλώνονται διαρκώς στον χώρο και αν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα των παρευρισκόμενων, όπως ακριβώς και το παθητικό κάπνισμα.
Τι πρέπει να κάνουμε
Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με τη χρήση τους.
Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε λογικές τιμές, έτσι ώστε να μη ζεσταίνεστε, αλλά ούτε και να κρυώνετε.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται οτι η θερμοκρασία θερμικής άνεσης του χώρου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 26οC. Σε ακραίες θερμοκρασιακές ρυθμίσεις του θερμοστάτη, η συσκευή λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ της προκειμένου να «φτάσει» στην επιθυμητή θερμοκρασία, χωρίς επιτυχία.
 Κλείνετε το κλιματιστικό όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο.
 Σε αντίθεση με το τι ακούγεται για ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες, αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα όταν κοιμάστε με ανοικτό κλιματιστικό.
Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε τακτικά έπιπλα και υφάσματα που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τη σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.
Ποτέ μην κάθεστε εκεί που «χτυπάει» το κλιματιστικό για πολλή ώρα. Το πιθανότερο είναι την επόμενη μέρα να υποφέρετε από ψύξη, πονοκέφαλο ή μυϊκούς σπασμούς.
Εγκατάσταση του κλιματιστικού σε κατάλληλη θέση έτσι ώστε να έχουμε ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών. Για το λόγο αυτό προτείνεται, να προηγείται της εγκατάστασης, μια μικρής κλίμακας μελέτη του χώρου. Γενικά προτιμάται η εγκατάσταση των κλιματιστικών να γίνεται μακριά από θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικές κουζίνες) ώστε να μη μειώνεται ο βαθμός απόδοσής τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίστοιχα, η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς επίσης να είναι ελεύθερη από περιφερειακά εμπόδια σε ακτίνα 35cm περίπου.

Υπολογισμός θερμικής ισχύος κλιματιστικού

Ένα κλιματιστικό πρέπει να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου. Αν είναι μικρότερης ισχύς από την απαιτούμενη, τότε θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να καλύψει τον χώρο. Βρείτε εύκολα το κλιματιστικό που χρειάζεστε στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.inventoraircondition.gr/btu-calculator/
 

Η σωστή επιλογή ενός κλιματιστικού πρέπει να περιλαμβάνει

α) Την σωστή απαιτούμενη ισχύ σε BTU/h (ή Watt) ανάλογα με τον χώρο. Τον αναλυτικό υπολογισμό τον αναφέραμε παραπάνω
Όλα τα κλιματιστικά δεν κάνουν για όλους τους χώρους. Για να κάνουμε σωστή επιλογή του κλιματιστικού το οποίο θα αγοράσουμε πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις ανάγκες του χώρου που πρέπει να καλύψουμε. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη:


  • Τον όγκο του χώρου που θέλουμε να ψύξουμε
  • Τα υλικά κατασκευής του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης/ αλουμινένιων κουφωμάτων)
  • Τον όροφο στο οποίο βρίσκεται ο υπό εξέταση χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
  • Τον προσανατολισμό του χώρου
  • Το πλήθος των ανθρώπων που υπάρχουν στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού
  • Την ισχύ των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών που υφίστανται στο χώρο

Επειδή όμως η επιστημονική επεξεργασία των προαναφερομένων δεδομένων είναι αρκετά περίπλοκη, υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας που αναφέρεται σε κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου και είναι ο εξής:
Επιφάνεια Δωματίου x100+3000=Btu/h του κλιματιστικού.

Ενδεικτικός πίνακας συσχέτισης BTU και εμβαδού δωματίου


Εύρος εμβαδού δωματίου m2Προτεινόμενα BTU
9 – 137.000
13 – 189.000
18 – 2512.000
25 – 3014.000
30 – 3516.000
35 – 4018.000
40 – 4520.000
45 – 5522.000
55 – 6524.000

Ο αριθμός που προκύπτει από τον παραπάνω εμπειρικό κανόνα πρέπει να αυξηθεί στις εξής περιπτώσεις:
  • Εάν το δωμάτιο είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αύξηση 10%
  • Eαν στο δωμάτιο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα αύξηση κατά 4.000 BTU
  • Εάν στο δωμάτιο υπάρχουν συνεχώς περισσότερα από δύο άτομα αύξηση κατά 600 BTU ανά άτομο.
  • Επίσης οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιλέξτε κλιματιστικό κατηγορίας Α/A, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό ενεργειακής απόδοσης (EER) και βαθμό θερμικής απόδοσης (COP).
  • Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Κατηγορίας Α/A θεωρούνται τα κλιματιστικά με EER>3.20 και COP>3.60 

β) Να είναι οικολογικού σχεδιασμού Eco Design και ενεργειακής κλάσης Α, Α+, Α++, Α+++

Οικολογικός σχεδιασμός Eco Design
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια της για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέδωσε την οδηγία 2009/125/ΕΚ που αφορά όλες τις συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μείωση χρήσης πρωτογενούς ενέργειας και αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ηλεκτρικές συσκευές Eco Design, σχεδιάζονται, κατασκευάζονται, λειτουργούν και ανακυκλώνονται, με κύριο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στις κλιματιστικές μονάδες, η οδηγία αναφέρεται στα κλιματιστικά μηχανήματα απόδοσης μικρότερης των 12kW (40.944btu/h).
Σύμφωνα με την οδηγία, δεν επιτρέπεται να εισάγονται κλιματιστικές συσκευές με ενεργειακή κλάση μικρότερη από την D. Επίσης η μέθοδος ενεργειακής κατάταξης έχει τροποποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικούς παράγοντες στην χρήση των κλιματιστικών καθώς επίσης και η εποχιακή κατανάλωση ρεύματος της συσκευής σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ανήκει.
Έτσι, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίζονται σε τρεις κλιματικές ζώνες. Στην θερμή, την μεσαία και την ψυχρή. Η Ελλάδα ανήκει στην θερμή ζώνη. Με βάση την ζώνη στην οποία ανήκει η χώρα για την οποία προορίζεται το κλιματιστικό μηχάνημα, υπολογίζονται οι εποχιακοί συντελεστές κατανάλωσης SEER (για την λειτουργία της ψύξης, δηλαδή για κάθε KW ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα KW ψύξης παράγονται) και SCOP (για την λειτουργία της θέρμανσης, δηλαδή για κάθε KW ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα KW θέρμανσης παράγονται)
Για να ενημερωθούν οι τελικοί χρήστες για όλα τα παραπάνω, όλες οι κλιματιστικές μονάδες συνοδεύονται από την νέα ενεργειακή τους ετικέτα που έχει την παρακάτω μορφή. Στην νέα ενεργειακή ετικέτα, όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν τα δεδομένα για την μεσαία κλιματική ζώνη. Επειδή η Ελλάδα ανήκει στην θερμή ζώνη, τα πραγματικά δεδομένα θα είναι πάντα βελτιωμένα σε σχέση από αυτά που αναγράφονται στην μεσαία κλιματική ζώνη

Νέα ενεργειακή ετικέτα

Η νέα ενεργειακή ετικέτα, αφορά σε όλα τα κλιματιστικά Eco Design. Είναι υποχρεωτικό να συνοδεύουν όλα τα κλιματιστικά και μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση του ρεύματος και την ενεργειακή κατάταξη του κλιματιστικού 
 
Στην ενεργειακή ετικέτα τυπικών κλιματιστικών συσκευών αναμένεται η σταδιακή εισαγωγή τάξεων υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα: 
  • από 1η Ιανουαρίου 2017  οι ετικέτες θα έχουν ως τάξεις ενεργειακής απόδοσης τις: A++, Α+, A, B, C, D, E και
  • από 1η Ιανουαρίου 2019 οι ετικέτες θα έχουν ως τάξεις ενεργειακής απόδοσης τις: A+++, Α++, Α+, A, B, C, D.
Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη προϊόντα που ανήκουν στις ενεργειακές τάξεις Α++ και Α+++ και φέρουν την αντίστοιχη σήμανση πριν από την ημερομηνία υποχρεωτικής χρήσης της.



1. Εμπορικό σήμα
2. Ενεργειακή κατάταξη στην Ψύξη. Α+++ η πιο αποδοτική
3.Ψυκτικό φορτίο σχεδιασμού (kW)
4. SEER: Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης στην ψύξη, ο οποίος υπολογίζεται ως ο λόγος της αναφερόμενης ετήσιας απαιτούμενης ψύξης εκφρασμένης σε KWh/έτος προς την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην λειτουργία της ψύξης σε KWh/ έτος.
5.Ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ρεύματος στην Ψύξη (kW/έτος)
6.Ισχύς θορύβου εσωτερικής μονάδας (dB)
7.Ισχύς θορύβου εξωτερικής μονάδας (dB)
8.Μοντέλο εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας
9.Ενεργειακή κατάταξη στη θέρμανση
10.Θερμικό φορτίο σχεδιασμού (kW)
11.SCOP: Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης στη θέρμανση, ο οποίος υπολογίζεται ως λόγος της αναφερόμενης ετήσιας απαιτούμενης θέρμανσης εκφρασμένης σε KWh/έτος προς την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία της θέρμανσης σε KWh/έτος
12.Ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ρεύματος στη Θέρμανση (kW/έτος)
13.Ευρωπαϊκός χάρτης χωρισμένος σε 3 ζώνες

Ας δούμε ένα παράδειγμα ενεργειακής ετικέτας


Κατανάλωση (ψύξη) = ισχύς κλιματιστικού KW/SΕΕR
=2,6/5,6=0,464Kwh

Κατανάλωση (θέρμανση) = ισχύς κλιματιστικού KW/SCOP
=2,8/4,4=0,636Kwh
Λαμβάνοντας υπόψη ότι 1000BTU αντιστοιχούν σε 0,293 kW ονομαστική ισχύ σε μέγιστο φορτίο, μπορεί με τη χρήση του συντελεστή εποχιακής απόδοσης να βρεθεί η κατανάλωση σε πλήρες φορτίο.
Παρ όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι, ένα κλιματιστικό τύπου Inverter (που αποτελούν την πλειοψηφία των κλιματιστικών στην αγορά) λειτουργεί σε πλήρες φορτίο μόνο κατά την έναρξη της λειτουργίας του, η πραγματική κατανάλωση ανά μονάδα του χρόνου είναι πολύ μικρότερη.
 Για αυτό το λόγο, στην ενεργειακή ετικέτα αναγράφονται τα αποτελέσματα δοκιμών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι ώστε να προσομοιώνεται η χρήση του κατά τη διάρκεια του έτους.
Με αυτό το τρόπο προσδιορίζεται η ετήσια κατανάλωση, τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη, πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό του κόστους λειτουργίας.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ Α++
Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες η ηλεκτρικές συσκευές (συμπεριλαμβανομένου και των κλιματιστικών) είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από την ενεργειακή τους ετικέτα και να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν.
Η ενεργειακή κλάση μας δείχνει κατά πόσο η συσκευή που έχουμε είναι ενεργοβόρα ή όχι. Δηλαδή, κατά πόσο καταναλώνει πολύ ρεύμα ή όχι. Η ενεργειακή κλάση για τις κλιματιστικές μονάδες, ορίζεται από τους συντελεστές SEER (για την λειτουργία της ψύξης) και SCOP (για την λειτουργία της θέρμανσης).
Η απόδοση ενός κλιματιστικού εκφράζεται  σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση μας λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται.
Η ενεργειακή κλάση, δεν δηλώνει πόσο ρεύμα καταναλώνει μια κλιματιστική μονάδα, αλλά την κατηγορία στην οποία ανήκει το κλιματιστικό σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Η κατανάλωση ρεύματος φαίνεται στην ενεργειακή ετικέτα
που συνοδεύει το κλιματιστικό και στους καταλόγους των προϊόντων.
Τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α+++ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα συγκριτικά με τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση D

ΠΡΟΣΟΧΗ

Συσκευή Α’ κλάσης από συσκευή α’ κλάσης διαφέρει;

Ακόμη και να επιλέξετε την οικονομικότερη κατηγορία «Α» να ξέρετε ότι δεν είναι όλες οι συσκευές «Α» ίδιες.

Ζητείστε να μάθετε τον δείκτη «cop» της συσκευής ο οποίος αποτυπώνει τη θερμική απόδοση. Κυμαίνεται από 3,6 και φτάνει ακόμη και πάνω από 8,5. Άρα υπάρχουν συσκευές με την ίδια βαθμολογία που αποδίδουν έως και 25% περισσότερη θερμότητα καταναλώνοντας το ίδιο ρεύμα.

Θα δείτε συσκευή τύπου «Α» που κοστίζει 218 ευρώ και έχει δείκτη cop  4 και συσκευή τύπου «Α» η οποία κοστίζει 600 ευρώ αλλά παράγει 65% περισσότερη θερμότητα.

 
γ) Προσοχή στο θόρυβο της εσωτερικής μονάδας!
Μία ακόμα σημαντική συμβουλή για αγορά κλιματιστικου, είναι να είναι χαμηλός ο θόρυβος του κλιματιστικού - air condition, κυρίως της εσωτερικής μονάδας.
Επειδή μέσα στο σπίτι σας θα επικρατεί απόλυτη ησυχία, αν κάνει αρκετό θόρυβο, δεν θα βρίσκετε ηρεμία (ή όταν θα θέλετε να κοιμηθείτε) και θα το μετανιώσετε... 
Άψογα επίπεδα θορύβου (σχεδόν αθόρυβο) είναι τα 21db (και κάτω)

δ) Θόρυβος εξωτερικής μονάδας υπό συνθήκες...
Αν η εξωτερική μονάδα βρίσκεται σχετικά μακριά από πχ το παράθυρό σας, τότε και θόρυβο να κάνει, δεν θα σας ενοχλεί καθόλου.
Αν όμως, βρίσκεται κοντά, τότε προσοχή! Φροντίστε η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού που πρόκειται να αγοράσετε, να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου!

ε) Ιονιστές και φίλτρα κλιματιστικών...

Αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο περισσότερα χρήματα αγοράστε κλιματιστικό που διαθέτει βιολογικό φίλτρο και φίλτρο για τις μυρωδιές.
Αν μπορείτε να διαθέσετε ακόμα περισσότερα, αγοράστε καί με ιονιστή!
Να θυμάστε...
Αναπνέουμε τον αέρα που παράγει και μάλιστα για πολλές ώρες, ή ίσως και ολόκληρη τη μέρα, οπότε, ζυγίστε τα και πράξτε ανάλογα!


Λεξικό Tεχνικών Xαρακτηριστικών:
Για την κατανόηση των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός συστήματος κλιματισμού παρατίθεται το παρακάτω «λεξικό»
Συντελεστής Απόδοσης COP (Coefficient of performance) ή EER (Energy Efficiency Ratio) για την θέρμανση και την ψύξη αντίστοιχα. Προσδιορίζει το λόγο της ενέργειας που αποδίδεται προς την ενέργεια που καταναλώνεται. Κλιματιστικά Α΄ενεργειακής κλάσης χαρακτηρίζονται από συντελεστή απόδοσης μεγαλύτερης του 3.6 COP / 3.2 ΕΕR
Απόδοση κλιματιστικού σε Kwh/h ή BTU/h χαρακτηρίζει την ποσότητα της ενέργειας που απορροφά κατά τη λειτουργία ψύξης ή αποδίδει κατά τη λειτουργία θέρμανσης στη μονάδα του χρόνου
Στάθμη θορύβου, όταν ο ανεμιστήρας τη συσκευής λειτουργεί με τη μέγιστη ταχύτητά του. Τα ανώτατα ανεκτά όρια της στάθμης θορύβου της εσωτερικής μονάδας (8000 – 9000BTU) θεωρούνται 40db ενώ αντίστοιχα της εξωτερικής τα 55db.


Ο όρος split που στα Αγγλικά σημαίνει “διαιρούμενο”, χαρακτηρίζει μια ολόκληρη οικογένεια κλιματιστικών συσκευών, τα λεγόμενα “κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου” όπου τα διάφορα επιμέρους στοιχεία της συσκευής δεν βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο (όπως συμβαίνει στα π.χ. κλιματιστικά packaged) αλλά σε δύο διαφορετικά πλαίσια, την λεγόμενη εξωτερική μονάδα που περιέχει τον συμπιεστή και τον συμπυκνωτή και την εσωτερική μονάδα που περιέχει τον εξατμιστή και την εκτονωτική βαλβίδα.

Αν θέλαμε να κλιματίσουμε περισσότερους από έναν χώρους με διαιρούμενα (split) κλιματιστικά, τότε θα έπρεπε για κάθε έναν χώρο να εγκαταστήσουμε μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα, πράγμα που είναι ακριβό και αντιαισθητικό.

 


Η λύση για τις περιπτώσεις όπου θέλουμε να εγκαταστήσουμε πολλές εσωτερικές μονάδες χωρίς να γεμίσουμε το εξωτερικό του κτιρίου με εξωτερικά μηχανήματα, είναι η επιλογή ενός συστήματος multi split, ενός συστήματος δηλαδή όπου μία και μόνη εξωτερική μονάδα μπορεί να τροφοδοτήσει με ψυκτικό υγρό πολλές εσωτερικές.




Τα συστήματα αυτά ονομάζονται multi split.
 
Πότε συμφέρει η εγκατάσταση συστήματος multi split;
Η εγκατάσταση συστήματος multi split, συμφέρει οικονομικά όταν ο αριθμός των εσωτερικών είναι μεγαλύτερος από 2 και μέχρι 5.  Για παραπάνω από 5 εσωτερικές μονάδες, είναι απαραίτητη είτε η αγορά περισσοτέρων του ενός συστημάτων (σε πεντάδες) είτε η αγορά ενός μεγαλύτερου και ακριβότερου συστήματος κλιματισμού που ονομάζεται VRV.  Τα συστήματα VRV είναι και αυτά συστήματα multi split, διαθέτουν όμως εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας και προορίζονται για επαγγελματική χρήση σε μεγαλύτερα κτίρια.





Σύστημα κλιματισμού multi split


Εκτός των παραπάνω, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα σύστημα multi split, συνήθως:
- Έχει μικρότερο κόστος εγκατάστασης αφού εγκαθιστούμε λιγότερες εξωτερικές μονάδες
- Έχει μεγαλύτερα μήκη σωληνώσεων αφού δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε τις εξωτερικές μονάδες ακριβώς έξω από τα εσωτερικά όπως θα κάναμε στην περίπτωση των απλών split. (Παρ’ όλα αυτά το συνολικό κόστος εγκατάστασης είναι μικρότερο από αυτό που θα πληρώναμε για την εγκατάσταση πολλών μεμονωμένων split.
- Έχει μικρότερο κόστος συντήρησης, αφού ο τεχνικός θα πρέπει να συντηρήσει λιγότερες εξωτερικές μονάδες.
- Λειτουργεί πολύ αποδοτικά αν και έχει λίγο μικρότερο βαθμό απόδοσης από τα απλά διαιρούμενα κλιματιστικά.
 
Οι λόγοι για να επιλέξουμε σύστημα κλιματισμού Multi split, είναι λοιπόν λόγοι αρχιτεκτονικοί (για να μην γεμίσουμε το κτίριο με εξωτερικές μονάδες και λόγοι οικονομικοί για τις περιπτώσεις που προαναφέραμε.


Κλιματιστικό δαπέδου

Ποια κλιματιστικά ονομάζονται “κλιματιστικά δαπέδου”


Αν και στην κατηγορία “κλιματιστικά δαπέδου”, μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις συσκευές κλιματισμού που εδράζονται στο δάπεδο, ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει τα κλιματιστικά μηχανήματα διαιρούμενου τύπου (split type) τα οποία αποτελούνται από μια εξωτερική μονάδα (σαν αυτήν που διαθέτουν τα κλιματιστικά τοίχου) και μια εσωτερική μονάδα η οποία εδράζεται στο δάπεδο.



Εκτός από τα διαιρούμενα κλιματιστικά τύπου split, υπάρχουν και άλλες συσκευές που εδράζονται στο δάπεδο αλλά δεν χαρακτηρίζονται με τον όρο “κλιματιστικά δαπέδου” όπως:
  • Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας
  • Οι εσωτερικές μονάδες συστημάτων VRV τύπου δαπέδου ή δαπέδου / οροφής.
  • Τα fan coils νερού που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις ψύξης με νερό.


Πλεονεκτήματα τοποθέτησης του κλιματιστικού στο δάπεδο

Η διαφορετική τοποθέτηση των κλιματιστικών δαπέδου, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τα κλιματιστικά που τοποθετούνται στον τοίχο ή στην οροφή.
Το κυριότερο τους πλεονέκτημα είναι η εξαιρετική τους αίσθηση σε λειτουργία θέρμανσης, η οποία οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κινείται ο αέρας στον χώρο που διαθέτει κλιματιστικό δαπέδου.
Είναι γνωστό, ότι σε έναν χώρο, τα θερμότερα στρώματα αέρα ανεβαίνουν προς την οροφή, και τα πιο κρύα στρώματα συσσωρεύονται στο δάπεδο.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο άνθρωπος κρυώνει πρώτα από τα άκρα, και ότι αν ένας άνθρωπος κρυώνει στα χέρια και τα πόδια, αισθάνεται ότι κρυώνει ακόμη και όταν ο υπόλοιπος χώρος έχει ικανοποιητική θερμοκρασία.

Σε κατάσταση θέρμανσης, τα κλιματιστικά που τοποθετούνται στον τοίχο ή την οροφή, ανακυκλώνουν τον αέρα του χώρου τραβώντας επιστροφές από ψηλά και φυσάνε τον ζεστό αέρα χαμηλά, στην προσπάθεια τους να ζεστάνουν τον κρύο αέρα που έχει συσσωρευτεί χαμηλά στο δάπεδο. Αυτός ο τρόπος κυκλοφορίας λειτουργεί καλά μόνο σε κοντινή απόσταση από το κλιματιστικό, αφού μακριά από αυτό το κρύο στρώμα αέρα που βρίσκεται στο δάπεδο δεν επηρεάζεται.



Στα κλιματιστικά δαπέδου αντίθετα, οι επιστροφές γίνονται από χαμηλά στο δάπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι το κλιματιστικό τραβάει συνεχώς τον κρύο αέρα που έχει συσσωρευτεί στο δάπεδο και τον ζεσταίνει.



Το ζεστό ρεύμα αέρα που βγαίνει από το κλιματιστικό δαπέδου δημιουργεί ένα κυκλικό ρεύμα αέρα το οποίο αναγκάζει τον κρύο αέρα που βρίσκεται στο δάπεδο να κινηθεί προς το κλιματιστικό και να ζεσταθεί.
Έτσι, τα κλιματιστικά δαπέδου αποτελούν ιδανική επιλογή για την θέρμανση χώρων, ιδιαίτερα όταν οι χώροι αυτοί είναι μεγάλων διαστάσεων και ψηλοτάβανοι.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των κλιματιστικών δαπέδου, είναι ότι το ρεύμα αέρα σε λειτουργία ψύξης δεν μας καρφώνει, αφού κινείται προς την οροφή και όχι προς το μέρος μας.



Μειονεκτήματα κλιματιστικών δαπέδου.


Εκτός από πλεονεκτήματα, η επιλογή κλιματιστικού δαπέδου παρουσιάζει και μια σειρά από μειονεκτήματα όπως:

  • Μειωμένος βαθμός απόδοσης σε σχέση με τα κλιματιστικά τοίχου του ίδιου κατασκευαστή.
  • Η εσωτερική μονάδα καταλαμβάνει ωφέλιμο χώρο στο δάπεδο.
  • Η αποχέτευση των συμπυκνωμάτων της εσωτερικής μονάδας είναι πιο δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη χωρίς αντλία συμπυκνωμάτων.
  • Συνήθως είναι πιο δύσκολο να κρυφτούν οι ψυκτικές σωλήνες σε ένα κλιματιστικό δαπέδου από ότι σε ένα κλιματιστικό τοίχου ή οροφής.

Παρ΄όλα αυτά, η εξαιρετική τους συμπεριφορά στην λειτουργία θέρμανσης τα καθιστά ιδανική επιλογή για την θέρμανση ψηλοτάβανων χώρων.
Ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους που οι εργαζόμενοι συνήθως εργάζονται ακίνητοι και αισθάνονται έντονα το κρύο στα πόδια, είναι σημαντικό να συνδυάζεται τουλάχιστον ένα κλιματιστικό δαπέδου με τα υπόλοιπα κλιματιστικά του χώρου.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τον σχεδιασμό συστημάτων multi split και VRV, όπου είναι εύκολο να συνδυαστεί μια εσωτερική μονάδα δαπέδου με τις υπόλοιπες εσωτερικές μονάδες του χώρου.

Κλιματιστικό τύπου ντουλάπας 



Η χρήση των κλιματιστικών τύπου ντουλάπας, είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως σε εφαρμογές κλιματισμού επαγγελματικών χώρων.
Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας εξαπλώθηκαν λόγω της πολύ χαμηλής τιμής πώλησης (στα on/off μοντέλα), αλλά και της παντελούς άγνοιας από πλευράς καταναλωτών και μεγάλης μερίδας εγκαταστατών για τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η χρήση τους.
Τα κλιματιστικά ντουλάπας, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι σχεδιασμένα,  παρέχουν τις χειρότερες συνθήκες άνεσης από όλα τα άλλα είδη κλιματιστικών, ενώ είναι και τα πιο ενεργοβόρα στη λειτουργία τους, για μια σειρά από λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Κλιματιστικό ντουλάπα και άνεση


Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας, είναι συνήθως κλιματιστικά μεγάλης ψυκτικής ισχύος, η οποία διαχέεται στον χώρο από ένα και μοναδικό σημείο, το στόμιο προσαγωγής που βρίσκεται πάνω στην ντουλάπα.
Η συγκέντρωση μεγάλης ψυκτικής ισχύος σε ένα σημείο έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κινούνται κοντά στην ντουλάπα να κρυώνουν πολύ περισσότερο από όσο επιθυμούν, ενώ σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, ο χώρος σχεδόν δεν κλιματίζεται.
Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας λοιπόν, δημιουργούν πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης στον χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένα.


Κλιματιστικό ντουλάπα και οικονομία.


Εκτός του πολύ χαμηλού επιπέδου άνεσης που δημιουργούν, τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας είναι ταυτόχρονα και πολύ ενεργοβόρα.
Δεν χρειάζεται να δαπανήσει κανείς πολύ χρόνο διαβάζοντας τα τεχνικά στοιχεία των κατασκευαστών, για να διαπιστώσει ότι η ντουλάπες με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης στην αγορά φτάνουν το πολύ μέχρι την κατηγορία Α/Α (αφορά στα μοντέλα inverter), την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι τύποι κλιματιστικών (επίτοιχα, δαπέδου, οροφής κ.λ.π.) φτάνουν ενεργειακές κατηγορίες μέχρι και Α+++/Α+++ για τα κορυφαία μοντέλα.
Ενα κλιματιστικό ενεργειακής κατηγορίας Α από μόνο του δεν είναι άσχημη επιλογή.  Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας που πωλούνται στη χώρα μας, είναι τύπου on/off και όχι inverter, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενεργειακή κλάση που κυμαίνεται ανάμεσα στις κατηγορίες D και Ε.
Κατηγορία D (μετρημένη με παλαιότερο – επιεικέστερο – σύστημα αξιολόγησης), πρακτικά σημαίνει διπλάσιο ρεύμα από ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερο από ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α++ και 3 φορές περισσότερο από ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α+++
Κατηγορία Ε σημαίνει ότι το κλιματιστικό ντουλάπα δεν θα έπρεπε καν να έχει πωληθεί ή εγκατασταθεί, λόγω του τραγικού του βαθμού απόδοσης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου (2015)  η εισαγωγή και πώληση κλιματιστικών on/off έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση.
 

Κλιματιστικό ντουλάπα και κόστος αγοράς.


Αν συγκρίνει κανείς τις τιμές των κλιματιστικών τύπου ντουλάπας inverter με άλλου τύπου κλιματιστικά, διαπιστώνει ότι τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας (inverter) δεν είναι τελικά φθηνά.
Με μια μικρή έρευνα αγοράς, μπορεί επίσης κάποιος να διαπιστώσει ότι με τα ίδια χρήματα που θα δαπανήσει για να αγοράσει ένα κλιματιστικό τύπου ντουλάπας inverter μπορεί να αγοράσει ένα άλλου τύπου κλιματιστικό (οροφής, δαπέδου, ψευδοροφής κ.λ.π.) με πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης.
 

Συμπεράσματα.


Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον στις περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση άλλου τύπου κλιματιστικού είναι αδύνατη λόγω αδυναμίας σωστής εγκατάστασης του.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερο να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε ένα άλλου τύπου κλιματιστικό που θα διανέμει τον αέρα πολύ καλύτερα στο χώρο και θα παρέχει υψηλότερου επιπέδου άνεση, αλλά και σημαντική οικονομία.

Φορητά κλιματιστικά





Τα φορητά κλιματιστικά, είναι κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία ενσωματώνουν την εσωτερική και εξωτερική μονάδα σε μία και μόνη συσκευή.
Σε αντίθεση με τα κλασικά διαιρούμενα (split) κλιματιστικά, τα οποία αποτελούνται από δύο επιμέρους τμήματα, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα (εξατμιστήρας και συμπιεστής αντίστοιχα),  στα φορητά κλιματιστικά, τόσο ο συμπιεστής όσο και ο εξατμιστής βρίσκονται στο ίδιο κέλυφος.
Τα φορητά κλιματιστικά ωστόσο, είναι και αυτά κλιματιστικά μηχανήματα, δηλαδή αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και αυτά να μπορούν να αποβάλλουν στο περιβάλλον την ενέργεια που αντλούν από τον χώρο (κατάσταση ψύξης).  Η θερμότητα αυτή, στα φορητά κλιματιστικά, διοχετεύεται στον εξωτερικό χώρο μέσω ενός εύκαμπτου πλαστικού σωλήνα, ο οποίος αποβάλει την θερμότητα του χώρου στο περιβάλλον.





Για την στερέωση του εύκαμπτου σωλήνα, το φορητό κλιματιστικό θα πρέπει να διαθέτει ειδικό τεμάχιο διέλευσης, το οποίο προσαρμόζεται στο παράθυρο μας κλείνοντας το, αφήνοντας όμως μια οπή διέλευσης στην οποία στερεώνεται ο εύκαμπτος σωλήνας.





Το ειδικό τεμάχιο αυτό δυστυχώς είναι διαθέσιμο μόνο για συρόμενα κουφώματα (βλέπε φωτογραφίες) και όχι για τα ανοιγόμενα, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα στην περίπτωση που τα κουφώματα μας είναι ανοιγόμενα.
Στην περίπτωση των ανοιγόμενων κουφωμάτων έχουμε δύο επιλογές:
1. Να βρούμε έναν τρόπο να στερεώσουμε την έξοδο του σωλήνα αφήνοντας πολύ λίγο ανοικτό το κούφωμα, και
2. Να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα όμοιο με του απορροφητήρα της κουζίνας, μέσω του οποίου να αποβάλλουμε τη θερμότητα στο περιβάλλον.
Η πρώτη λύση είναι εύκολη και υγιεινή (εξαερίζεται ο χώρος), δεν είναι όμως συμφέρουσα, αφού το ανοικτό παράθυρο δημιουργεί πρόσθετα φορτία στο χώρο που το κλιματιστικό καλείται να καλύψει καταναλώνοντας (προφανώς) περισσότερο ρεύμα.
Η δεύτερη λύση δεν παρουσιάζει πρόβλημα απωλειών, απαιτεί όμως την διάνοιξη της οπής. Η οπή αυτή μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αισθητικά και τεχνικά άρτιο.  Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ενός χιτωνίου από πλαστικό σωλήνα μέσα στην τρύπα που ανοίξαμε στον τοίχο.





Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το φορητό μας κλιματιστικό σε όποιο σημείο του σπιτιού θέλουμε, χωρίς να απαιτείται να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού.
Η οπή διέλευσης μπορεί (και πρέπει) να κλείσει από την εξωτερική πλευρά με περσίδα αλουμινίου ή ακόμη καλύτερα με σίτα, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος εντόμων από την οπή.
 
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φορητών κλιματιστικών:
1. Χαμηλό κόστος αγοράς.  Το κόστος αγοράς ενός φορητού κλιματιστικού, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος για ένα διαιρούμενο κλιματιστικό της ίδιας ισχύος.
2. Δεν απαιτείται εγκατάσταση από ψυκτικό, πράγμα που αφ΄ενός μειώνει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος (προμήθειας + εγκατάστασης) και μας λύνει τα χέρια όταν η εύρεση ενός καλού ψυκτικού είναι δύσκολη (εξοχική κατοικία σε νησί κ.λ.π.)
3. Υψηλή απόδοση.  Αν και δεν φτάνουν τις αποδόσεις των διαιρούμενων, τα φορητά κλιματιστικά έχουν καλό βαθμό απόδοσης και λειτουργούν πολύ οικονομικά, τόσο σε λειτουργία ψύξης, όσο και θέρμανσης.
4. Δυνατότητα κλιματισμού περισσοτέρων των έναν χώρων στο ίδιο σπίτι.  Ανοίγοντας περισσότερες της μίας οπές (όπως στο παραπάνω σκαρίφημα), είναι δυνατός ο κλιματισμός περισσότερων δωματίων στο ίδιο σπίτι. Ετσι, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό στο καθιστικό όλη την ημέρα, και το μεσημέρι / βράδυ να το χρησιμοποιεί για τον κλιματισμό του υπνοδωματίου.  Η παραπάνω επιλογή είναι ιδανική για εξοχικές κατοικίες με περιστασιακή χρήση.
5. Πλήρης φορητότητα – εύκολη μεταφορά.  Το φορητό σας κλιματιστικό μεταφέρεται εύκολα με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, και αποτελεί ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα.  (προσωρινή φοιτητική κατοικία, εξοχικό με περιστασιακή χρήση κ.λ.π.)
 
Τελειώνοντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα φορητά κλιματιστικά είναι η ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να κλιματίσουμε έναν χώρο με ελάχιστο κόστος είτε γιατί δεν θέλουμε να διαθέσουμε τα επιπλέον χρήματα για την αγορά ενός καλού διαιρούμενου κλιματιστικού, είτε γιατί η χρήση του χώρου είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί την αγορά ενός καλύτερου κλιματιστικού.

Θόρυβος και κλιματιστικά


Υπό κανονικές συνθήκες, ένα σωστά εγκατεστημένο κλιματιστικό δεν θα πρέπει να παράγει καθόλου θόρυβο, εκτός ίσως από το θρόϊσμα του αέρα στην εσωτερική και την εξωτερική μονάδα.
Η ένταση του ήχου αυτού εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του κλιματιστικού μηχανήματος και μαζί με την ποιότητα των φίλτρων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν ένα ακριβό premium κλιματιστικό από τα φθηνότερα μοντέλα.
Οποιοσδήποτε άλλος θόρυβος εκτός από τον ήχο του αέρα που περνάει από τις περσίδες του εσωτερικού και τον ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας, θα πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί συνήθως αποτελεί ένδειξη κακής λειτουργίας του κλιματιστικού.

Θόρυβοι εξωτερικής μονάδας

Πριν εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να κάνει θόρυβο το κλιματιστικό μας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού προϋποθέτει την ύπαρξη αντικραδασμικών ελαστικών συνδέσμων μεταξύ της εξωτερικής μονάδας και της βάσης στήριξης της.

Αντικραδασμικοί σύνδεσμοι κλιματιστικών

Σε περίπτωση που η εξωτερική μονάδα έχει εγκατασταθεί χωρίς την τοποθέτηση αντί-κραδασμικών συνδέσμων, τότε είναι αναμενόμενο η λειτουργία της να προκαλεί έντονο μηχανικό θόρυβο.
Εφόσον η εξωτερική μονάδα έχει εγκατασταθεί σωστά, τότε άλλοι λόγοι για να παράγει θόρυβο είναι:
– Κακή στερέωση της βάσης στον τοίχο που δημιουργεί ταλαντώσεις.
– Η ελλειπής σύσφιξη των προστατευτικών πλεγμάτων του ανεμιστήρα ή του συμπυκνωτή.
– Παραμόρφωση (στράβωμα) του προστατευτικού πλέγματος του ανεμιστήρα ή του συμπυκνωτή.
– Η εισχώρηση ξένου αντικειμένου (φύλλο ή άλλο σκουπίδι) μέσα στον χώρο περιστροφής του ανεμιστήρα
– Μερική ή ολική καταστροφή της γεωμετρίας ενός ή περισσοτέρων πτερυγίων του ανεμιστήρα.
– Η αποκόλληση της μόνωσης των διαφόρων στοιχείων της εξωτερικής μονάδας και η είσοδος τους στον χώρο του ανεμιστήρα.
– Χαλασμένο έδρανο ανεμιστήρα εξωτερικής μονάδας.
– Χαλασμένος κινητήρας ανεμιστήρα εξωτερικής μονάδας.
 
Θόρυβοι εσωτερικής μονάδας

Ο θόρυβος της εσωτερικής μονάδας μπορεί να οφείλεται σε:
– Κακή στήριξη της εσωτερικής μονάδας (ιδίως αν ο τοίχος στον οποίον αναρτήθηκε το κλιματιστικό ήταν στραβός) που έχει σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση του άξονα που περιστρέφει τους ανεμιστήρες της εσωτερικής μονάδας.
– Χαλασμένα έδρανα άξονα ανεμιστήρων.
– Ελλειπής συντήρηση της εσωτερικής μονάδας.
 
Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να καλέσετε τεχνικό για να ελέγξει και να συντηρήσει το κλιματιστικό σας, διότι ο θόρυβος είναι συνήθως προάγγελος μεγαλύτερων κακών που φτάνουν μέχρι και στην καταστροφή του κλιματιστικού μας.



ΠΗΓΉ:monachos.gr  και Ροίδης Δημήτριος

δείτε για  συντήρηση κλιματιστικού και σωστή τοποθέτηση κλιματιστικού

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: